dudi Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Ok :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Pewnie nie, ale ja bym to i tak wyczyścił. Kwestia podejścia. Tylko nie sugeruj się moim zdaniem, jak coś złapiesz to nie biore odpowiedzialnosci To po co doradzasz skoro później nie chcesz, żeby sugerować się Twoim zdaniem? Bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Podczas pierwszej warki miałem efekt wyrównania wody w rurce po 10 dniach (brewkit, safale s04) i chyba jakoś tak zlewałem na cichą, blg już nie spadało. Teraz podczas drugiej warki mam ten sam efekt już w 5 dniu tu zdjęcie http://www.fotosik.pl/zdjecie/274cea43bc6382edjednak teraz użyłem drożdży z zestawu brewkit coopers. Nie chce mierzyć nie potrzebnie blg bo to mi da odpowiedź, może ktoś pomorze? Czy efekt ten zauważyliście u siebie i oznacza on w zasadzie koniec burzliwej? Edytowane 18 Października 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Czy efekt ten zauważyliście u siebie i oznacza on w zasadzie koniec burzliwej? Oczywiście pomoRZemy! Rurka fermentacyjna nie jest wyznacznikiem fermentacji. Prawdopodobnie burzliwa ustaje po takim czasie, ale jeszcze drożdże sprzątają po sobie i jak zgłodnieją to mogą dojeść resztki, te chociażby 1 blg. Nie przelewaj, zostaw w spokoju piwko na kilka dni, wyjdzie mu to na dobre. Efekt który napisałeś może być spowodowany jeszcze nieszczelnością fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Na 99% jest jakaś nieszczelności. Bo jakby miało to się cofnąć? Jedyne co mi przychodzi do głowy to ręczne wyciskanie pokrywy lub zmniejszenie objętości brzeczki pod wpływem temperatury. Edytowane 18 Października 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 temp. brzeczki od paru dni 20C, dziś rano patrzyłem na rurkę i bulkało a rurka zalana wodą od dołu do komory wyjścia a o 14 po równo w obu, myślałem już o ciśnieniu atmosferycznym może tak skoczyło nagle ale później pomyślałem o końcu pracy grzybków:) i braku wydalania CO2 i wyrównaniu ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Dziwna sprawa, znowu się unormowało i bulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 A ja Ci mówię, zapomnij o piwie na 3 tygodnie. Po tym czasie rozlej do butelek i powinno być wszystko ok. Co do wcześniejszego tematu brudnej rurki-ja jej nie myje, ale kontroluje poziom wody, że gdy w razie przestanie intensywnie piwo pracować to woda odetnie dopływ powietrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 O dwóch swoich warkach z brewkitu narypałeś więcej postów niż ja o moich wszystkich Powiem klasycznie, daj spokój temu piwu, niech sobie stoi te minimum 2 tygodnie i wszystko będzie ok. Naprawdę trzeba się nieźle namajstrować przy tym piwie, zaglądać do fermentora itp., żeby złapać infekcję, także uzbrój się w cierpliwość i kubeł zimnej wody na łeb albo jakiś kieliszeczek czegoś mocniejszego dla uspokojenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 kieliszeczek czegoś mocniejszego dla uspokojenia RISa albo Barley Wine'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 kieliszeczek czegoś mocniejszego dla uspokojeniaRISa albo Barley Wine'a. Na tym etapie to nie rzucaj takich pomysłów koledze bo dopiero będzie postów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Pisze bo nie mam się z kim podzielić spostrzeżeniami, piszę i pytam bo pomaga mi to w pojęciu i poukładaniu wiedzy, pisze bo od tego jest forum, pisze bo może to komuś pomoże jak będzie czytał mój temat i dziękuje wam za zainteresowanie może ja i komu pomogę w przyszłości. Pindin, Alexy, jkx6 i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 pisze bo od tego jest forum nie , kolego forum nie do końca jest do tego żeby tylko na nim pisać (bo chcę, lubię bo mi wolno) ale też po to by go (jak zauważyłeś) czytać Zadawanie pierdyliarda nic nie wnoszących pytań powoduje tylko powstawanie szumu informacyjnego, a nie rozjaśnianiu tematu Pomimo, że na szczęście nie posiadam tam konta, myślę, że twarzoksiżka jest dobrym miejscem do pisania co kto myśli, co mu doskwiera i czym chce się dzielić z innymi. Tak więc myślę, że chyba pomyliłeś adresy stron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Ok, uszczypliwa uwaga ale tak na forum zauważyłem jest. Wydaje mi się że nikt nie czyta moich wypocin tylko normalne pytania. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 No widzisz, za mało czytasz forum, żeby wiedzieć że to była normalna odpowiedź Dr2, a nie uszczypliwa na uszczypliwe będziesz musiał jeszcze zasłużyć dirk gently i dudi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Wydaje mi się że nikt nie czyta moich wypocin tylko normalne pytania. i tu się tez mylisz, są taco to czytają teraz, a pewnie będą i tacy, którzy będą to czytać gdy Ty będziesz maił na liczniku np. ze 100 warek. Myślisz jak oni będą odbierać Twoje wpisy? No widzisz, za mało czytasz forum, żeby wiedzieć że to była normalna odpowiedź Dr2, a nie uszczypliwa na uszczypliwe będziesz musiał jeszcze zasłużyć tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Witam po przerwie, dziś po 12 dniach przelałem swoją warkę (11,5-12) na cichą BLG 3,5 - przelałem tylko dla tego że piana drożdżowa pokryła mi cały fermentor oraz rurkę i musiałem wszystko wyczyścić a w dodatku uwolnić fermentor z kranem ( źle zacząłem zamiast użyć jako pierwszy fermentor bez kranu dałem z kranem). Piwo w porównaniu do pierwszej warki pachniało i czuć było w smaku przyzwoitą jakość jak na ten etap, wcześniej popełniłem trochę błędów. Teraz plan mam taki że w weekend zrobię test BLG jak będzie takie samo albo 3 to butelkuje. Będzie to 16-17 dzień fermentacji i nie będę czekał na drugi pomiar taki sam bo nauczony poprzednią warką piwo po przelaniu na cichą i dostarczeniu trochę tlenu oraz ruchu brzeczki piwko może mi jeszcze zejść 0,5 - 1 BLG. Może być? Edytowane 25 Października 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Ja generalnie gdybym odnotował spadek blg, nawet na samym końcu fermentacji, to bym poczekał te 2-3 dni i przeprowadził kolejny pomiar żeby mieć pewność, że fermentacja została zakończona. Piwu to nie zaszkodzi a będzie bezpieczniej. Nie będzie miło jak dasz komuś granat. Druga sprawa to, że nie powinieneś zakładacć, że piwo jest wolne od infekcji i nic tam nie dojada po zadanych drożdżach nawet jeśli te skończyły pracę. Jeśli to Twoja druga warka to zalecałbym jeszcze nieco cierpliwości a na manewry pod tytułem odpuszczanie pomiarów pewnie przyjdzie jeszcze pora. dirk gently i dudi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Wnioskuję z twojej wypowiedzi, że chodzi o pokorę - dobrze, tak zrobię. Ostudziłeś moje emocję ale jako, że moja pierwsza warka nie wyszła dobra to, boję się nadmiernie otwierać deko fermentora i badać BLG. Niby jest to raz więcej ale jednak. Po przelaniu na cichą jak zakładałem pojawił się ruch w rurce fermentacyjnej czyli coś się ruszyło albo drożdże albo CO2 z piwa zobaczę jutro czy dalej bulka;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Teraz plan mam taki że w weekend zrobię test BLG jak będzie takie samo albo 3 to butelkuje. Będzie to 16-17 dzień fermentacji i nie będę czekał na drugi pomiar taki sam bo nauczony poprzednią warką piwo po przelaniu na cichą i dostarczeniu trochę tlenu oraz ruchu brzeczki piwko może mi jeszcze zejść 0,5 - 1 BLG. Może być? Nie do końca rozumiem co masz przez to na myśli. Lecz miej na uwadze, że dodanie około 120 g cukru do 20 l piwa podbija ekstrakt o około 0,6 BLG, a jest to ilość do nagazowania piwa. Jeżeli więc zabutelkujesz piwo które będzie miało jeszcze 1-1,5 BLG do zejścia to będziesz miał wystrzałową imprezę w domu dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) A ja mimo, że mam mało warek na koncie to doradzę sposób jaki ja stosuję od 1 mojej warki. 2 tygodnie burzliwej i 2 tygodnie cichej nawet jak nie chmielisz na zimno to i tak przelewaj na cichą bo w końcu zaczniesz, a tylko wprawy nałapiesz byle dbać o czystość. W międzyczasie nie tykać, BLG sprawdzać przy przelewaniu. Edytowane 25 Października 2016 przez rot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Bez sensu, nie popadaj w schematy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Jednak powtórzę pomiar z obawy o granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Pewnie ze nie ma co popadać w schematy, ale Imho lepsze to niż ciągłe otwieranie fermentora w celu badania blg co parę dni. Ja przy standardowym piwie 12 blg na us05 trzymam piwo 2 tyg na burzliwej i tydzień na cichej. Wiem czego mogę się spodziewać po tych drożdżach, więc używam tego schematu. Edytowane 26 Października 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 nie ponawiając pomiaru zrobiłbyś kolejny błąd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się