marekm Posted September 2, 2016 Share Posted September 2, 2016 Cześć, postanowiłem uwarzyć coś takiego: http://brewness.com/pl/recipe/old-barley/view [dla nieklikających] 30L - 19.8BLG - 52IBUs Weyermann - Pale Ale Malt 8.8 kg 83.8% cukier kandyzowany biały 0.5 kg 4.8% Weyermann Specjal W 0.4 kg 3.8% Biscuit Malt 0.8 kg 7.6% 1h 66,6C 10min 76C Gotowanie Marynka 60 g 60 min Gotowanie Challenger 50 g 30 min Gotowanie Challenger 50 g 5 min Whirlpool Challenger 50 g 20 min gestwa US-05 z APA14 - 250ml Chciałbym żeby wyszło 'damskie' mocne, słodowe, aromatyczne piwko. Myślicie że ma to jakiś sens? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 Ma sens ale nie z taką ilością chmielu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 Polecam wee heavy, prosty zasyp, proste drożdże, proste chmielenie, a wszystkie kobiety i większość mężczyzn nieznajacych tematu - bardzo zadowolonych! Poszukaj w moich zapiskach, generalnie gdybym miał powtórzyć to raczej niczego bym nie zmieniał, może jedynie drożdże by z ciekawości sprawdzić czy byłoby lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted September 3, 2016 Author Share Posted September 3, 2016 Ma sens ale nie z taką ilością chmielu OK< dzięki za wskazówkę ale czy za dużo czy za mało? Pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted September 3, 2016 Author Share Posted September 3, 2016 (edited) Polecam wee heavy, prosty zasyp, proste drożdże, proste chmielenie, a wszystkie kobiety i większość mężczyzn nieznajacych tematu - bardzo zadowolonych! Poszukaj w moich zapiskach, generalnie gdybym miał powtórzyć to raczej niczego bym nie zmieniał, może jedynie drożdże by z ciekawości sprawdzić czy byłoby lepiej. Dzieki za info, zerknę. A co z mężczyznami znającymi temat? niezadowoleni? pozdr [Edit] poszukałem, zainteresował mnie szampan z bzu ale cholerka weeheavy nie widzę, jak to nazwałeś? Edited September 3, 2016 by marekm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 Na tej stronie na dole Dla bardziej zaawansowanych to w sumie proste piwo bez wodotryskow z dużą podbudowa slodowosci, nie oferujące spektakularnych emocji od drożdży czy chmielu. Dlatego dobre jest dla prostych ludzi ja czasem podpijam i jest całkiem fajne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 Ma sens ale nie z taką ilością chmielu OK< dzięki za wskazówkę ale czy za dużo czy za mało? Pozdrawiam, Za dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted September 3, 2016 Author Share Posted September 3, 2016 Ma sens ale nie z taką ilością chmielu OK< dzięki za wskazówkę ale czy za dużo czy za mało? Pozdrawiam, Za dużo Tak myślałem, jak bed miał chwilkę to marynki na goryczkę dodam tyle samo ale trochę później np na 45min i zredukuje chalengera. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam, M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted September 5, 2016 Author Share Posted September 5, 2016 (edited) Ma sens ale nie z taką ilością chmielu OK< dzięki za wskazówkę ale czy za dużo czy za mało? Pozdrawiam, Za dużo Zmieniłem plan chmielenia: http://brewness.com/pl/recipe/old-barley/view Gotowanie Marynka 60 g 50 min Gotowanie Challenger 50 g 15 min Gotowanie Challenger 40 g 1 min Czy myślisz ze teraz będzie OK? brewness policzył 51 IBU... przypominam że warka ok 30l. Pozdrawiam, Edited September 5, 2016 by marekm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Na tej stronie na dole Dla bardziej zaawansowanych to w sumie proste piwo bez wodotryskow z dużą podbudowa slodowosci, nie oferujące spektakularnych emocji od drożdży czy chmielu. Dlatego dobre jest dla prostych ludzi ja czasem podpijam i jest całkiem fajne. nie wiem o którym piwie piszesz ale i tak się mylisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Ma sens ale nie z taką ilością chmielu OK< dzięki za wskazówkę ale czy za dużo czy za mało? Pozdrawiam, Za dużo Zmieniłem plan chmielenia: http://brewness.com/pl/recipe/old-barley/view Gotowanie Marynka 60 g 50 min Gotowanie Challenger 50 g 15 min Gotowanie Challenger 40 g 1 min Czy myślisz ze teraz będzie OK? brewness policzył 51 IBU... przypominam że warka ok 30l. Pozdrawiam, wyrzuciłbym chmiel na aromat - nie ma sensu go dodawać, po kilku miesiącach nie będzie go czuć, a dopiero wtedy to piwo zacznie się układać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 O wee heavy, w czym się mylę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 O wee heavy, w czym się mylę? że to proste piwo jest i bez emocji marekm 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted September 7, 2016 Author Share Posted September 7, 2016 (edited) wyrzuciłbym chmiel na aromat - nie ma sensu go dodawać, po kilku miesiącach nie będzie go czuć, a dopiero wtedy to piwo zacznie się układać No właśnie - jak to bez aromatu?!?! ja do tej pory tylko te nowofalowe APY IPY AIPY PIPY BIPY SRIPY etc Jak przychodzi uwarzyć i poleżakować coś klasycznie to chmiel z przyzwyczajenia się sypie garściami. Czyli co ? Wrzucić Marynkę na początku zeby osiągnać jakieś 40-50IBUs i koniec? Dzięki za pomoc! Edited September 7, 2016 by marekm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 możesz dodać też challengera na te 15' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted September 7, 2016 Author Share Posted September 7, 2016 możesz dodać też challengera na te 15' OK, i na tym zakończmy ten tuning. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 O wee heavy, w czym się mylę? że to proste piwo jest i bez emocji Prosty zasyp i proste chmielenie w sumie fermentacja w cale prosta nie jest ale jak by porównać do innych piw to bez szału. W zasadzie smak jak w każdym innym pierw wszystko zależy od gustów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted October 22, 2016 Author Share Posted October 22, 2016 Wczoraj trafiło do butelek.... w smaku trochę warka strong teraz poczekamy, zobaczymy. Pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted October 22, 2016 Share Posted October 22, 2016 Chciałbym żeby wyszło 'damskie' mocne, słodowe Wczoraj trafiło do butelek.... w smaku trochę warka strong chciałeś to masz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted October 23, 2016 Author Share Posted October 23, 2016 Chciałbym żeby wyszło 'damskie' mocne, słodowe Wczoraj trafiło do butelek.... w smaku trochę warka strong chciałeś to masz hahaha, no tak, liczę na to że jak poleży kilka miesięcy to coś fajniejszego się okaże pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted November 10, 2016 Author Share Posted November 10, 2016 minęło kilka dni, jest coraz lepiej - nie przypomina już Warki Pstrąg idzie w dobrym kierunku ;-) Dobrego weekendu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted November 11, 2016 Share Posted November 11, 2016 Fajne etykiety Sam robiłeś czy na zlecenie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted November 11, 2016 Author Share Posted November 11, 2016 Dzięki! Sam robię w GIMPie. tu jest wiecej: http://www.piwo.org/gallery/album/724-moje-browarki/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 Dzięki! Sam robię w GIMPie. tu jest wiecej: http://www.piwo.org/gallery/album/724-moje-browarki/ Piękne etykiety, oryginalne, bardzo pomysłowe i ciekawsze niż większość komercyjnych przykładów. Całość razem z dobraniem odpowiedniego koloru kapsli daje świetny efekt. Rozreklamuj się, chętni na zaprojektowanie etykiety z pewnością się zgłoszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekm Posted November 16, 2016 Author Share Posted November 16, 2016 Dzięki! Sam robię w GIMPie. tu jest wiecej: http://www.piwo.org/gallery/album/724-moje-browarki/ Piękne etykiety, oryginalne, bardzo pomysłowe i ciekawsze niż większość komercyjnych przykładów. Całość razem z dobraniem odpowiedniego koloru kapsli daje świetny efekt. Rozreklamuj się, chętni na zaprojektowanie etykiety z pewnością się zgłoszą. hehe, dziękuję za miłe słowa! nie jestem specem od grafiki, ani artystą robię swoje piwo - mam pomysł na etykietkę to realizuje. Jakby ktoś z forum chciał żebym mu coś zaproponował to zapraszam, ale ogłaszać się raczej nie będe bo nie czuję sie w tym na tyle silny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.