marekm Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Cześć, postanowiłem uwarzyć coś takiego: http://brewness.com/pl/recipe/old-barley/view [dla nieklikających] 30L - 19.8BLG - 52IBUs Weyermann - Pale Ale Malt 8.8 kg 83.8% cukier kandyzowany biały 0.5 kg 4.8% Weyermann Specjal W 0.4 kg 3.8% Biscuit Malt 0.8 kg 7.6% 1h 66,6C 10min 76C Gotowanie Marynka 60 g 60 min Gotowanie Challenger 50 g 30 min Gotowanie Challenger 50 g 5 min Whirlpool Challenger 50 g 20 min gestwa US-05 z APA14 - 250ml Chciałbym żeby wyszło 'damskie' mocne, słodowe, aromatyczne piwko. Myślicie że ma to jakiś sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Ma sens ale nie z taką ilością chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Polecam wee heavy, prosty zasyp, proste drożdże, proste chmielenie, a wszystkie kobiety i większość mężczyzn nieznajacych tematu - bardzo zadowolonych! Poszukaj w moich zapiskach, generalnie gdybym miał powtórzyć to raczej niczego bym nie zmieniał, może jedynie drożdże by z ciekawości sprawdzić czy byłoby lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Ma sens ale nie z taką ilością chmielu OK< dzięki za wskazówkę ale czy za dużo czy za mało? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Polecam wee heavy, prosty zasyp, proste drożdże, proste chmielenie, a wszystkie kobiety i większość mężczyzn nieznajacych tematu - bardzo zadowolonych! Poszukaj w moich zapiskach, generalnie gdybym miał powtórzyć to raczej niczego bym nie zmieniał, może jedynie drożdże by z ciekawości sprawdzić czy byłoby lepiej. Dzieki za info, zerknę. A co z mężczyznami znającymi temat? niezadowoleni? pozdr [Edit] poszukałem, zainteresował mnie szampan z bzu ale cholerka weeheavy nie widzę, jak to nazwałeś? Edytowane 3 Września 2016 przez marekm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Na tej stronie na dole Dla bardziej zaawansowanych to w sumie proste piwo bez wodotryskow z dużą podbudowa slodowosci, nie oferujące spektakularnych emocji od drożdży czy chmielu. Dlatego dobre jest dla prostych ludzi ja czasem podpijam i jest całkiem fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Ma sens ale nie z taką ilością chmielu OK< dzięki za wskazówkę ale czy za dużo czy za mało? Pozdrawiam, Za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Ma sens ale nie z taką ilością chmielu OK< dzięki za wskazówkę ale czy za dużo czy za mało? Pozdrawiam, Za dużo Tak myślałem, jak bed miał chwilkę to marynki na goryczkę dodam tyle samo ale trochę później np na 45min i zredukuje chalengera. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) Ma sens ale nie z taką ilością chmielu OK< dzięki za wskazówkę ale czy za dużo czy za mało? Pozdrawiam, Za dużo Zmieniłem plan chmielenia: http://brewness.com/pl/recipe/old-barley/view Gotowanie Marynka 60 g 50 min Gotowanie Challenger 50 g 15 min Gotowanie Challenger 40 g 1 min Czy myślisz ze teraz będzie OK? brewness policzył 51 IBU... przypominam że warka ok 30l. Pozdrawiam, Edytowane 5 Września 2016 przez marekm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Na tej stronie na dole Dla bardziej zaawansowanych to w sumie proste piwo bez wodotryskow z dużą podbudowa slodowosci, nie oferujące spektakularnych emocji od drożdży czy chmielu. Dlatego dobre jest dla prostych ludzi ja czasem podpijam i jest całkiem fajne. nie wiem o którym piwie piszesz ale i tak się mylisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Ma sens ale nie z taką ilością chmielu OK< dzięki za wskazówkę ale czy za dużo czy za mało? Pozdrawiam, Za dużo Zmieniłem plan chmielenia: http://brewness.com/pl/recipe/old-barley/view Gotowanie Marynka 60 g 50 min Gotowanie Challenger 50 g 15 min Gotowanie Challenger 40 g 1 min Czy myślisz ze teraz będzie OK? brewness policzył 51 IBU... przypominam że warka ok 30l. Pozdrawiam, wyrzuciłbym chmiel na aromat - nie ma sensu go dodawać, po kilku miesiącach nie będzie go czuć, a dopiero wtedy to piwo zacznie się układać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 O wee heavy, w czym się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 O wee heavy, w czym się mylę? że to proste piwo jest i bez emocji marekm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) wyrzuciłbym chmiel na aromat - nie ma sensu go dodawać, po kilku miesiącach nie będzie go czuć, a dopiero wtedy to piwo zacznie się układać No właśnie - jak to bez aromatu?!?! ja do tej pory tylko te nowofalowe APY IPY AIPY PIPY BIPY SRIPY etc Jak przychodzi uwarzyć i poleżakować coś klasycznie to chmiel z przyzwyczajenia się sypie garściami. Czyli co ? Wrzucić Marynkę na początku zeby osiągnać jakieś 40-50IBUs i koniec? Dzięki za pomoc! Edytowane 7 Września 2016 przez marekm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 możesz dodać też challengera na te 15' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 możesz dodać też challengera na te 15' OK, i na tym zakończmy ten tuning. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 O wee heavy, w czym się mylę? że to proste piwo jest i bez emocji Prosty zasyp i proste chmielenie w sumie fermentacja w cale prosta nie jest ale jak by porównać do innych piw to bez szału. W zasadzie smak jak w każdym innym pierw wszystko zależy od gustów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Wczoraj trafiło do butelek.... w smaku trochę warka strong teraz poczekamy, zobaczymy. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Chciałbym żeby wyszło 'damskie' mocne, słodowe Wczoraj trafiło do butelek.... w smaku trochę warka strong chciałeś to masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Chciałbym żeby wyszło 'damskie' mocne, słodowe Wczoraj trafiło do butelek.... w smaku trochę warka strong chciałeś to masz hahaha, no tak, liczę na to że jak poleży kilka miesięcy to coś fajniejszego się okaże pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 minęło kilka dni, jest coraz lepiej - nie przypomina już Warki Pstrąg idzie w dobrym kierunku ;-) Dobrego weekendu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Fajne etykiety Sam robiłeś czy na zlecenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Dzięki! Sam robię w GIMPie. tu jest wiecej: http://www.piwo.org/gallery/album/724-moje-browarki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Dzięki! Sam robię w GIMPie. tu jest wiecej: http://www.piwo.org/gallery/album/724-moje-browarki/ Piękne etykiety, oryginalne, bardzo pomysłowe i ciekawsze niż większość komercyjnych przykładów. Całość razem z dobraniem odpowiedniego koloru kapsli daje świetny efekt. Rozreklamuj się, chętni na zaprojektowanie etykiety z pewnością się zgłoszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Dzięki! Sam robię w GIMPie. tu jest wiecej: http://www.piwo.org/gallery/album/724-moje-browarki/ Piękne etykiety, oryginalne, bardzo pomysłowe i ciekawsze niż większość komercyjnych przykładów. Całość razem z dobraniem odpowiedniego koloru kapsli daje świetny efekt. Rozreklamuj się, chętni na zaprojektowanie etykiety z pewnością się zgłoszą. hehe, dziękuję za miłe słowa! nie jestem specem od grafiki, ani artystą robię swoje piwo - mam pomysł na etykietkę to realizuje. Jakby ktoś z forum chciał żebym mu coś zaproponował to zapraszam, ale ogłaszać się raczej nie będe bo nie czuję sie w tym na tyle silny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się