łysy ĄĘ Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Mam zamiar poeksperymentować z dodawaniem na cichą/leżakowanie domowych nalewek, lub owoców ponalewkowych. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie wpływ zawartego w tych dodatkach alkoholu w sporym stężeniu. Sprawę nalewki widzę tak, że dodatek powiedzmy 0,5l nalewki 40% na 10l piwa nie powinien zaszkodzić drożdżom. Dofermentują one zawarty w nalewce cukier i nie powinny mieć kłopotów z refermentacją. Gorzej chyba z owocami, bo dostępu do zawartego w nich cukru broni alkohol który siedzi w owocach, a nie jest rozpuszczony w całym piwie. Czy drożdże zachowają kondycję, żeby powiedzmy po 2-3 tygodniach leżakowania z owocami, miały siłę na refermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Dodaj nalewki po nagazowaniu i zakapsluj jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Dodaj nalewki po nagazowaniu i zakapsluj jeszcze raz 0,5l nawet mało słodkiej nalewki to ponad 100g cukru. Na 10 l nagazowanego piwa. To już nie granaty. To miny przeciwpiechotne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 A no tak nalewki z reguły robi się z cukrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Zawsze nalewke możesz dać jako cukier na refermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 A jak ugryźć temat owoców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) A jak ugryźć temat owoców? Jak jabłko albo banan A tak serio, to przecież każdy z owoców ma swoją określona zawartość cukru (tak +/-). Jak przyjmiesz średnią to wielkiego błędu nie zrobisz. EDIT Jeśli owoce są z nalewki to można założyć, że w nich jest tyle % cukru co w nalewce. Edytowane 19 Września 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) Ja robiłem kiedyś risa z malinami po nalewce, one poszły w dość dużej ilości w stosunku do piwa więc dałem Bayanusy aby mieć pewność aktywnych drożdży przy refermentacji, potrzymałem to z dwa tygodnie, zabutelkowałem, normalnie się nagazowało. Edytowane 19 Września 2016 przez kantor łysy ĄĘ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Ja robiłem kiedyś risa z malinami po nalewce, one poszły w dość dużej ilości w stosunku do piwa więc dałem Bayanusy aby mieć pewność aktywnych drożdży przy refermentacji, potrzymałem to z dwa tygodnie, zabutelkowałem, normalnie się nagazowało. Aha, dzięki. Ale te drożdże były w piwie od początku, czy dodane na leżak z owocami, czy refermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) Przy butelkowaniu odlałem z 5l, dodałem owoce i Bayanusy w mniejszym fermentorze. Edytowane 19 Września 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoW Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Przy butelkowaniu odlałem z 5l, dodałem owoce i Bayanusy w mniejszym fermentorze. Ostatnio wpadłem na pomysł dodania owoców po malinówce do risa. Miałem nadzieję że pomysł oryginalny a tutaj takie małe zaskoczenie. W związku z tym, żeby nie otwierać drzwi już otwartych mam pytanie odnośnie dodawania cukry przy refermentacji. Dodawałeś cukru czy bazaowałeś na tym z nalewki? Drugie pytanie to dobrze rozumiem: na cichą dodałeś drożdży winiarskich wraz z nalewką. Potrzymałeś 2 tygodnie i zabutelkowałeś? Jak wyszło piwko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) Dodawałeś cukru czy bazaowałeś na tym z nalewki? Normalnie dawałem cukier do refermentacji, cukier z nalewki zjadły drożdże w fermentorze. Drugie pytanie to dobrze rozumiem: na cichą dodałeś drożdży winiarskich wraz z nalewką. Potrzymałeś 2 tygodnie i zabutelkowałeś? Tak. Jak wyszło piwko? Piwo miało minimalną autolizę (ale taką szlachetną, sos sojowy, maggi), poza tym było nawet dość malinowe, mnie to tak w sumie średnio smakowało (ja chyba nie jestem wielkim miłośnikiem piw z owocami, wersja bazowa wg lepsza była) ale z tego co rozdałem to recenzje całkiem pozytywne były Edytowane 20 Lipca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się