Szwed Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Dwa dni temu zabutelkowałem #24 IRA 3°Blg z dodatkiem 170 g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 (edytowane) # 26 Stout zabutelkowałem dzisiaj Więcej na ten temat w wątku zatrzymana fermentacja http://www.piwo.org/forum/t3427-Zatrzymana-fermentacja.html Edytowane 21 Lipca 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) # 27 Dunkel Weizen 22 07 2010 Zasyp: - pilzneński 2,0 kg - pszeniczny jasny 2,0 kg - czekoladowy 0,25kg - caraaroma 0,3kg Zacieranie: - słód pszeniczny do 20l wody o temp 44°C i przerwa 30' - dodałem słod pilzneński oraz caraaroma dekokcja - z gara odebrałem 12 l rzadkiego - gęste: 65°C przerwa 1h - do wrzenia gotuje 20' - oddaje rzadkie przerwa 68°C przerwa 20' - 72°, przerwa 30' -dodałem czekoladowy do 78° i do filtracji Chmielenie: 70 minut - 30g Lubelskiego (granulat) w 10' ?10 g Marynka (granulat) w 10' Fermentacja: Otrzymałam 25l brzeczki o ekstrakcie 13°Blg. Zadane gęstwą WB-06 Edytowane 23 Lipca 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 No widzę, że posłuchałeś mojej sugestii dot. zacierania. Myślę, że będziesz zadowolony z efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 No widzę, że posłuchałeś mojej sugestii dot. zacierania. Myślę, że będziesz zadowolony z efektu Zachowam dla Ciebie Jacku buteleczkę należy Ci się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Zachowam dla Ciebie Jacku buteleczkę należy Ci się Spoko. Wydajność też całkiem ok (ponad 75%) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 wydajnosc nawet lepsza bo tej brzeczki wyszlo wiecej ok 26 a nie jak napisalem 25 L drożdze juz pięknie pracuja juz mi ślinka leci piwa pszeniczne b mi podchodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 # 27 Dunkel Weizen wczoraj została zakapslowana z dodatkiem 185 g glukozy. Odfermentowało do 3°Blg. To moje pierwsze piwo bez cichej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) # 28 Weizenbock 24 08 2010 Zasyp: - pszeniczny jasny 4,0 kg - pilzneński 2,5 kg - czekoladowy 0,2kg Zacieranie: - słód pszeniczny do 20l wody o temp 44°C i przerwa 30' - dodałem słód pilzneński dekokcja - z gara odebrałem 12 l rzadkiego - gęste dolewam 5 L wody gorącej: 65°C przerwa 1h - do wrzenia gotuje 20' - oddaje rzadkie przerwa 70°C przerwa 20' - 72°, przerwa 20' - do 78° i do filtracji dodałem czekoladowy Chmielenie: 70 minut - 20g Lubelskiego (granulat) w 10' ?20 g Spalt Select (granulat) w 15' Fermentacja: Otrzymałam 25l brzeczki o ekstrakcie 17°Blg. Zadane gęstwą WB-06 Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 W dniu 10 09 2010 # 28 Weizenbock została zabutelkowana z dodatkiem 160 g glukozy. Odfermentowało do 4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Wczoraj popełniłem kolejna Warkę. Miałem drożdże T-58, o których czytałem sporo krytycznych uwag. Podobno Tripla oraz piwo Świąteczne wychodzi niezłe. Postanowiłem to sprawdzić i nawarzyłem coś na chłodne zimowe wieczory. # 29 Bożonarodzeniowe 12 10 2010 Zasyp: - pilzneński 4,5 kg - pszeniczny jasny 0,3 kg - caraaroma 0,1 kg - carafa 0,1 kg - czekoladowy 0,1kg Zacieranie: - 53°C - 10 minut - 64°C - 30 minut -72°C - 25 minut - do 78°C i do filtracji dodałem czekoladowy i carafa Chmielenie: 70 minut - 40g Marynka (szyszka) w 10' ?25 g Lubelski (granulat) w 15' ?25 g Lubelski (granulat) w 60' - Przyprawy w 60' - cynamon 1 szt ok. 5g - imbir 7g - jałowiec 7 ziarenek - kardamon 5g Otrzymałam 24l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg. Fermentacja: Zadane T-58 Rano w fermentatorze drożdze już dotykały dekla . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Cześć Ja w swojej warce dam więcej czekoladowego, z kardamonu całkiem rezygnuje gdyż w ogóle mi się on nie kojarzy ze świętami. Będę uderzał bardziej w stronę wanilii i cynamonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 # 29 Bożonarodzeniowe po ponad 2 tyg wczoraj przelane zostało na cichą. Odfermentowało do 4,5°Blg. Dzisiaj od rana warzy sie kolejna warka Dortmunder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Dzisiaj od rana warzy sie kolejna warka Dortmunder To się nazywa "długo warzone" . Też miałem owe zrobić ale nie chce mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 (edytowane) oj, przepraszam za podwójny wpis ( z telefonu tak czasem się robi). I ten wpis to tak dla jaj zrobiłem, co by wesoło było. Pieron opiłeś się ? Jeszcze nie. Edytowane 30 Października 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Pieron opiłeś się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Cześć Rano to jest pojecie względne Dziś rano to była 6:20, ale wczoraj rano to było 4:40 Nie wiadomo o której zaczął warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Rano to jest pojecie względne Oj, tak! Ja przez wczorajsze warzenie się położyłem spać po 3ciej i dziś moje "rano" było parę minut po 10tej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 # 30 ? Dortmunder 30 10 2010 Zasyp : - Pilzneński 4,3 kg - Monachijski 1,0 kg - Carapils 0,3 kg Zacieranie : - 15 L wody temp 52°C 20 minut - Dolewam gorącej wody 4 L 65°C 45 minut - Podgrzewam do 72 °C 20 minut - Podgrzewam do 78 °C filtracja Chmielenie 70 minut - 5 minuta 30 g goryczkowy Marynka szyszka - 10 minuta 30g aromatyczny Perle granulki - 60 minuta 15g aromatyczny Hallertau Tradition granulki - 60 minuta 15g aromatyczny Perle granulki Wyszlo 27L 13,5 °Blg oraz 1L brzeczki do refermentacji Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Rano to jest pojecie względne Oj' date=' tak! Ja przez wczorajsze warzenie się położyłem spać po 3ciej i dziś moje "rano" było parę minut po 10tej. [/quote'] No tak moja poranna warka zaczęła sie ok 10-tej a skończyła zadaniem drożdży po 17-tej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 # 29 Bożonarodzeniowe wczoraj zostało zabutelkowane uzyskałem 4 °Blg dodałem 170 g glukozy Piwo w smaku wyszło dobre z przypraw wyraźnie wyczuwam gałkę muszkatołową, o której zapomniałem napisać opisując poczynania na początku warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 # 31 ? Oktoberfestbier 12 11 2010 Zasyp : - Pilzneński 3,6 kg - Monachijski 1,0 kg - Carapils 0,3 kg -- Caramunich 0,3 kg Zacieranie : - 15 L wody temp 53°C 15 minut - 62°C 45 minut - 72 °C 20 minut - Podgrzewam do 78 °C filtracja Chmielenie 60 minut - 5 minuta 20g aromatyczny Perle granulki - 5 minuta 20g aromatyczny Hallertau Tradition granulki -55 minuta 15g aromatyczny Hallertau Tradition granulki - 55 minuta 15g aromatyczny Perle granulki Wyszlo 26L 13,5 °Blg Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 # 32 ? Milk Stout 13-11-2010 zasyp: - słód Pale Ale 0,7 kg, niestety Pale Ale mi zabrakło i uzupełniłem pilzeńskim - pilzneński 1,4 kg - słód Carafa Typ II 0,1 kg, - słód czekoladowyI 0,3 kg, - jeczmien palony 0,2 kg, - płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg, Laktoza 0,5 kg Zacieranie 15 L wody słód jasny i płatki 68°C 1,5 h 72°C - 10 minut 78°C dodałem ciemne słody i filtracja Chmielenie 70 minut 10 minuta 20 g Marynka (szyszki), 10 minuta 20 g lubelski (granulat), 60 minuta 20 g lubelski (granulat), 65 minuta 0,5 kg laktoza Uzyskałem 23 L 14°Blg Fermentacja drożdże S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 - słód Pale Ale 0,7 kg, niestety Pale Ale mi zabrakło i uzupełniłem pilzeńskim Chyba zapomniałeś, że masz piwowara w pobliżu, który może dosypać Pale Ale . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 - słód Pale Ale 0' date='7 kg, niestety Pale Ale mi zabrakło i uzupełniłem pilzeńskim[/quote']Chyba zapomniałeś, że masz piwowara w pobliżu, który może dosypać Pale Ale . No fakt mogłem pójść ta drogą. Szkoda, że teraz przeczytałem tego posta, bo w tej chwili juz sie filtruje kolejna warka bez pale ale. Miał być American IPA, a co z tego będzie zobaczymy, mam nadzieje, że dobre i mocno chmielone piwo bezstylowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się