Szwed Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka nr 45 HEFE-WEIZEN Zasyp: pszeniczny jasny 2,2kg pilzneński 2,0 kg carapils 0,2 kg Zacieranie: 44C - 15 minut 54C - 5 minut 64C - 40 minut 72C - 20 minut Chmielenie: 60 minut 20g Lubelski (granulat) 10 minuta 15g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem Fermentacja Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa od kol. dziedzicpruski Wyszlo 23L 13 °Blg Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) # 46 ? Scottish Ale Zasyp: - Słód Pale Ale 4, 2 kg - Słód Pszeniczny 0, 2 kg, - Słód Karmelowy Litovel 400 EBC 0, 35 kg, Zacieranie 15 L wody 68°C - 60 minut 72°C -20 minut 78°C i filtracja Chmielenie 70 minut 10 minuta 30g Hallertau Tradition granulki 10 minuta 10g lubelski (granulat), 60 minuta 20g Hallertau Tradition granulki 60 minuta 10 g lubelski (granulat), Uzyskałem 26 L 12,5 °Blg Fermentacja gęstwia Wyeast Scottish Ale od Zgody Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Warka nr 45 HEFE-WEIZEN przelałem na cichą 3.5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 # nr 44 Koelsch przelana na cichą 3,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 # 46 ? Scottish Ale przelana na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Warka nr 45 HEFE-WEIZEN przelane do kega i butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Warka nr 47 kolejny HEFE-WEIZEN pilzneński 1,3kg pszeniczny 2,8kg Zacieranie - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min Chmielenie 60 30g Lubelski - 60min Fermentacja Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa uzyskałem 23 L 13°Blg Edytowane 4 Maja 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa gdzie kupiles 3638? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa gdzie kupiles 3638? kol dziedzicpruski mi podarował. A On je sprowadził z niemiec. Czy mam podesłać Ci kolejny zbiór ? to juz będzie 5-ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 ja reflektuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 OK Michał bywasz w moich stronach czasami? Czy Poczta Polska sie tym ma zająć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 kol dziedzicpruski mi podarował. A On je sprowadził z niemiec. Czy mam podesłać Ci kolejny zbiór ? to juz będzie 5-ty ech, juz myslalem ze gdzies w Polsce dorwales... co do podsylania nie ma takiej potrzeby, dzieki za propozycje, ale jeszcze z miesiac albo i wiecej minie zanim za pszeniczne sie wezme, na razie bawie sie w dolniaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 # nr 44 Koelsch trafił do kega i w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 # nr 48 Koelsch vol 2 z dnia 10.05.2011 Zasyp: słód pilzneński Litovel 3,20 kg słód monachijski Litovel 1,20 kg słód karmelowy Litovel 0,20 kg Zacieranie 50°C - 10' 62°C - 45' 72°C - 45' 76°C - 10' Chmielenie 75' w 15' - 20g Sybilla, granulat 7,1% alfa-kw. w 15' - 10g Iunga 9% ak w 50' - 20g Halertau Tradicion, granulat 5,2% alfa-kw. w 72' - 20g Halertau Tradicion, granulat 5,2% alfa-kw. Wyeast 2565 Koelsch Uzyskałem 25 L i 13 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Warka nr 47 HEFE-WEIZEN przelałem na cichą 3.5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Warka nr 49 kolejny HEFE-WEIZEN weselny dn. 24.05.2011 pilzneński 2,0 kg pszeniczny 2,5 kg zakwaszający 0,1 kg Zacieranie - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 65°C - 40 min - 72°C - 40 min Chmielenie 60 40g Lubelski - 60min Fermentacja Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 # nr 49 Uzyskałem 28 L i 12 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 # nr 48 Koelsch vol 2 przelałem na cichą 3.5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 # nr HEFE-WEIZEN weselny przelałem na cichą 3 °Blg. W poniedziałek 6-go powędruje do butelek, a 26-go zostanie wypity ze smakiem mam nadzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 # nr 49 HEFE-WEIZEN weselny dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem 180g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 # nr 48 Koelsch vol 2 w sobote 11 czerwca został zabutelkowany z dodatkiem 190g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 # 50: Amerykańskie ale Zasyp: słód pale ale ? 3,1,kg słód monachijski ? 1,2kg słód Caramunich III - 0,23kg Zacieranie 66°C ? 1,5h 72°C - 0,5h 78°C - filtracja Chmielenie 70' - 20g Amarillo szyszka 60' - 10g Amarillo szyszka 15' - Łyżeczka mchu irlandzkiego 10' - 15g Citra granulat 0' Fermentacja US-05 uzyskałem 22 L 12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 (edytowane) # 51 Red Irish Ale Zasyp : - słód pale ale 6,0 kg,, - słód monachijski Typ I Litovel 2,0 kg, - słód Carared 1,0 kg, - palony jeczmien (roasted barley) Weyermann 0,1 kg, - chmiel Lubelski 60g (granulat), - chmiel Marynka 40g (granulat), - drożdże Safale S-04 11,5 g, Zacieranie 25 L wody 67°C 1,5 h 72°C 0,5 h 78°C filtracja Chmielenie 60 minut 5 minuta 40g Marynka (granulat), 30 minuta 60g Lubelski (granulat), 60 minuta 40g Lubelski (granulat), uzyskałem 45L 14 °Blg Edytowane 10 Lipca 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Obawiam się Krzysiek, że dałeś za dużo palonego jęczmienia i to o połowę. Napisz proszę, jaka barwa Ci wyszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Obawiam się Krzysiek, że dałeś za dużo palonego jęczmienia i to o połowę. Napisz proszę, jaka barwa Ci wyszła. Barwa moim zdaniem jest ok 100g palonego na 45L ( a nawet na 50L bo mam zamiar dolac 5L wody) to jest normalna dawka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się