Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 45

HEFE-WEIZEN

Zasyp:

pszeniczny jasny 2,2kg

pilzneński 2,0 kg

carapils 0,2 kg

Zacieranie:

44C - 15 minut

54C - 5 minut

64C - 40 minut

72C - 20 minut

Chmielenie: 60 minut

20g Lubelski (granulat) 10 minuta

15g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem

 

Fermentacja

Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa od kol. dziedzicpruski

Wyszlo 23L 13 °Blg

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 46 ? Scottish Ale

Zasyp:

- Słód Pale Ale 4, 2 kg

- Słód Pszeniczny 0, 2 kg,

- Słód Karmelowy Litovel 400 EBC 0, 35 kg,

 

Zacieranie

15 L wody

68°C - 60 minut

72°C -20 minut

78°C i filtracja

 

Chmielenie 70 minut

10 minuta 30g Hallertau Tradition granulki

10 minuta 10g lubelski (granulat),

60 minuta 20g Hallertau Tradition granulki

60 minuta 10 g lubelski (granulat),

 

Uzyskałem 26 L 12,5 °Blg

Fermentacja gęstwia Wyeast Scottish Ale od Zgody

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 47 kolejny HEFE-WEIZEN

pilzneński 1,3kg

pszeniczny 2,8kg

Zacieranie

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

Chmielenie 60

30g Lubelski - 60min

Fermentacja

Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa

uzyskałem 23 L 13°Blg

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa

gdzie kupiles 3638?

kol dziedzicpruski mi podarował. A On je sprowadził z niemiec. Czy mam podesłać Ci kolejny zbiór ? to juz będzie 5-ty

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kol dziedzicpruski mi podarował. A On je sprowadził z niemiec. Czy mam podesłać Ci kolejny zbiór ? to juz będzie 5-ty

ech, juz myslalem ze gdzies w Polsce dorwales... co do podsylania nie ma takiej potrzeby, dzieki za propozycje, ale jeszcze z miesiac albo i wiecej minie zanim za pszeniczne sie wezme, na razie bawie sie w dolniaki :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 48 Koelsch vol 2 z dnia 10.05.2011

 

Zasyp:

słód pilzneński Litovel 3,20 kg

słód monachijski Litovel 1,20 kg

słód karmelowy Litovel 0,20 kg

 

Zacieranie

50°C - 10' 62°C - 45' 72°C - 45' 76°C - 10'

 

Chmielenie 75'

w 15' - 20g Sybilla, granulat 7,1% alfa-kw.

w 15' - 10g Iunga 9% ak

w 50' - 20g Halertau Tradicion, granulat 5,2% alfa-kw.

w 72' - 20g Halertau Tradicion, granulat 5,2% alfa-kw.

 

Wyeast 2565 Koelsch

Uzyskałem 25 L i 13 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 49 kolejny HEFE-WEIZEN weselny dn. 24.05.2011

pilzneński 2,0 kg

pszeniczny 2,5 kg

zakwaszający 0,1 kg

Zacieranie

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 65°C - 40 min

- 72°C - 40 min

Chmielenie 60

40g Lubelski - 60min

Fermentacja

Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# 50: Amerykańskie ale

Zasyp:

słód pale ale ? 3,1,kg

słód monachijski ? 1,2kg

słód Caramunich III - 0,23kg

Zacieranie

66°C ? 1,5h

72°C - 0,5h

78°C - filtracja

Chmielenie 70'

- 20g Amarillo szyszka 60'

- 10g Amarillo szyszka 15'

- Łyżeczka mchu irlandzkiego 10'

- 15g Citra granulat 0'

Fermentacja US-05 uzyskałem 22 L 12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 51 Red Irish Ale

 

Zasyp :

- słód pale ale 6,0 kg,,

- słód monachijski Typ I Litovel 2,0 kg,

- słód Carared 1,0 kg,

- palony jeczmien (roasted barley) Weyermann 0,1 kg,

- chmiel Lubelski 60g (granulat),

- chmiel Marynka 40g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5 g,

 

Zacieranie

25 L wody

67°C 1,5 h

72°C 0,5 h

78°C filtracja

 

Chmielenie 60 minut

5 minuta 40g Marynka (granulat),

30 minuta 60g Lubelski (granulat),

60 minuta 40g Lubelski (granulat),

uzyskałem 45L 14 °Blg

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się Krzysiek, że dałeś za dużo palonego jęczmienia i to o połowę. Napisz proszę, jaka barwa Ci wyszła.

Barwa moim zdaniem jest ok 100g palonego na 45L ( a nawet na 50L bo mam zamiar dolac 5L wody) to jest normalna dawka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.