nouc Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Witam. Wczoraj wieczorem minie tydzień od zadania drożdży FM52 do Amber ale, nastaw 13 BLG. Piwo fermentowało cały czas w temperaturze 19 stopni Przed chwilą pobrałem próbkę, 6 BLG a na powierzchni unosie się równa cienka warstwa piany a na niej widać drożdże. Zakażenia nie widzę, w smaku też nie czuć, aby było coś nie tak. Jest ewidentnie słodkie, ale to może wina zacierania 20 min w 62 stopniach i 40 min w 72 stopniach. Zastanawiam się czy przelewać na cichą i odczekać aż do fermentuje (o ile dofermentuje). Może coś doradzicie co z tym fantem zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Nic nie robić bo prosisz się o kłopoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nouc Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Nic nie robić bo prosisz się o kłopoty Więc mówisz, aby czekać dalej i niech na burzliwej dofermentowuje? Trochę długo wg mnie trwa ta burzliwa. Wcześnie nie robiłem pomiarów niestety i ciężko mi powiedzieć czy te drożdże jeszcze pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Nie przelewać i poczekać jeszcze spokojnie z tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nouc Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Więc niech tak się stanie. Będę obserwował BLG. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) Trochę długo wg mnie trwa ta burzliwa. Co schemat fermentacji 7+7 się nie sprawdza ? A tak na poważnie 7 dni to wcale nie jest długo FM52 u mnie po 2 tygodniach potrafiły mieć czapę drożdżową na wierzchu Ponoć te fm52 to są us05 ale czy rzeczywiście tego nie wiem. Edytowane 3 Października 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) Właśnie fermentuje mi APA na FM52 i jedna rzecz która widzę w porównaniu do innych piw na S-04, US-05 czy Danstar Nottingham jest to że fermentacja burzliwa jest mało burzliwa. Po tygodniu piana jak była tak jest a temperatura brzeczki jest wyższa od otoczenia o 1-1,5 stopnia. Blg nie wierzyłem jeszcze ale co tu mierzyć jak widać ze jeszcze pracuje. Daj mu jeszcze czas. Edytowane 3 Października 2016 przez mkrawc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Trochę długo wg mnie trwa ta burzliwa Chyba tylko wg Ciebie. Wg większości na forum i nie tylko, to krótko. Bardzo krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 A odnośnie przelewania na cichą to odpuść to sobie. Przez najbliższy tydzień nie zaglądaj tam nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Mamy podobny problem, mi po tygodniu spokojnej burzliwej zeszło z 14 do 5 i praktycznie stoi patrząc na rurke.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Ciekawe, bo dopiero dwa posty wyżej ktoś napisał ze to wcale nie problem. Nie ma sensu zadawac pytań na forum jesli nie masz zamiaru czytac odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Jak dla mnie to pewien problem lub zagwostka zwykle po tygodniu mialem 3-4blg i bulgotanie a teraz od dwóch dni zero ruchu w rurce tak wiem to nie wyznacznik ale od 3dni blg stoi na 5. Wydaje mi sie ze slabo odfermentowalo z 14blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 jakie piwo, jakie zacieranie, jakie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Panowie, podepnę się pod temat, u mnie fermentacja burzliwa trwała 16 dni.... zeszło z 17 do 3 blg, wczoraj przelałem na cichą. Plan mam następujacy, poczekać jeszce dzień dwa i włożyć ofermentory do lodówki i jednocześnie nachmielić na zimno. Czy mogę butelkowanie planować na niedzielę? Czy za wcześnie? Drożdże US-05 piwo single Hoop na nelsonie. chyba bardziej będzie to ipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 5 dni chmielenia na zimno jest ok; jeśli blg od jakiegoś czasu nie spada to butelkuj mickey 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się