WujekStaszek Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Piwo wstępnie przefermentowane drożdżami neutralnymi, dwa tygodnie temu dodałem bretty, 9 dni temu dodałem owoce, wczoraj pojawił się biały nalot. To pleśń czy drożdże, to mój pierwszy raz z dzikimi drożdżami i nie wiem czy mam z tym coś robić czy to normalny objaw? W zapachu wszystko gra, w smaku nie wiem, jeszcze nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Wg mnie to nie jest pleśń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Wygląda jak płatki jakiegoś lakto lub innych bakterii. Zdecydowanie nie pleśń Mam takie same na porzeczce i pachnie bardzo dobrze. Więc zostawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Ja obstawiam początek biofilmu od dzikusów a nie bakterii, sytuacja bardziej do tego pasuje. Ale na pewno nie pleśń, zostaw w spokoju. Wszystkie pleśnie to obligatoryjne tlenowce, w szczelnie zamkniętym szkle Ci nic nie spleśnieje. Edytowane 4 Października 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się