Skocz do zawartości

Drożdże czy pleśń?


WujekStaszek

Rekomendowane odpowiedzi

Piwo wstępnie przefermentowane drożdżami neutralnymi, dwa tygodnie temu dodałem bretty, 9 dni temu dodałem owoce, wczoraj pojawił się biały nalot. To pleśń czy drożdże, to mój pierwszy raz z dzikimi drożdżami i nie wiem czy mam z tym coś robić czy to normalny objaw? W zapachu wszystko gra, w smaku nie wiem, jeszcze nie próbowałem. 

post-9948-0-11098800-1475563890_thumb.jpg

post-9948-0-30824300-1475563901_thumb.jpg

post-9948-0-33256500-1475563913_thumb.jpg

post-9948-0-78827100-1475563924_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja obstawiam początek biofilmu od dzikusów a nie bakterii, sytuacja bardziej do tego pasuje. Ale na pewno nie pleśń, zostaw w spokoju.

 

Wszystkie pleśnie to obligatoryjne tlenowce, w szczelnie zamkniętym szkle Ci nic nie spleśnieje.

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.