Jurek3434 Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Witam Ostatnio natrafiłem w internecie na ciekawy artykuł, link na końcu posta. Ze znajomym postanowiliśmy więc uwarzyć barleywine na jednym słodzie i chmielu, słód mamy jest to halcyon, ale szukamy jakiś ciekawych chmieli które sprawdziły by się w tym stylu jak i były nietuzinkowe. Czy testowaliście jakieś chmiele które moglibyście polecić? http://www.brewunited.com/index.php?blogid=109 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Witam Ostatnio natrafiłem w internecie na ciekawy artykuł, link na końcu posta. Ze znajomym postanowiliśmy więc uwarzyć barleywine na jednym słodzie i chmielu, słód mamy jest to halcyon, ale szukamy jakiś ciekawych chmieli które sprawdziły by się w tym stylu jak i były nietuzinkowe. Czy testowaliście jakieś chmiele które moglibyście polecić? http://www.brewunited.com/index.php?blogid=109 użyj CTZ - będziesz miał smashABW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Jak Halcyon to ja bym poszedł klasycznie w brytyjski chmiel: Challengera najchętniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Ja robiłem smash bw na maris otter i targecie. Chyba mogę polecić taką kombinację. Sporo czytałem zanim się zabrałem do warzenia i podobno najlepiej korzystać w tym stylu z chmielu o średniej zawartości ak, czyli unikanie sypania szufli chmielu o niskim ak ale też unikanie bardzo dużego ak samego w sobie. To moje pierwsze bw ale po pół roku zaczyna się robić przyjemne, wcześniej alko trochę za mocno wyczuwalny w smaku (~13% abv) ale czuję, że na tegoroczne święta będzie już powoli spijane a na kolejne będzie petarda edit: gdzieś w tym dziale możesz odnaleźć mój temat o tym bw, może znajdziesz tam coś co Ci chociaż trochę pomoże Edytowane 4 Października 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 A ja halcyon i marynka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Nie chcę zakładać osobnego tematu o BW, więc zapytam tu. Planuję zrobić ABW i zastanawiam się nad 3 opcjami zasypu 10kg maris otter, 10kg pilzneńskiego lub 9 kg pilzneńskiego i 1 kg monacha. Zamierzam długo gotować 4h lub może dłużej. Wiem, że na wielu amerykańskich stronach często podstawą zasypu jest 2-row, czyli pilzneński i do niego dodatki karmeli. Czy ktoś próbował robić BW na samym pilsie, czy to raczej słaby pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Czy ktoś próbował robić BW na samym pilsie, czy to raczej słaby pomysł? Słaby, długo się walczy z alkoholowością w takim piwie, ja musiałem prawie rok trzymać w kegach zanim fajnie się to ułożyło. Warto jednak w tym piwie używać karmelowych słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Czy ktoś próbował robić BW na samym pilsie, czy to raczej słaby pomysł? Słaby, długo się walczy z alkoholowością w takim piwie, ja musiałem prawie rok trzymać w kegach zanim fajnie się to ułożyło. Warto jednak w tym piwie używać karmelowych słodów. Więc lepszym rozwiązaniem będzie 10 kg maris otter lub 9 kg maris otter i 1 kg jakiegoś karmelowego lub 9,5 maris ottera i 0,5 kg karmela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się