Jeffrey_lbn Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) Hej hej! Mam do Was pytanko. Kupiłem w BA zestaw Oatmeal Stout z zacieraniem. Problem tkwi w tym, że dodali do niego za mało słodu Cararoma i palonego jęczmienia i wyszło coś ala dunkel tzn. mocno przejrzysta brzeczka. Widziałem, że coś jest nie tak i nawet dłużej trzymałem na mashoucie, ale nie wiele pomogło. Mam ją już 5 dni na burzliwej i zastanawiam się czy nie dałoby się jakoś tego dobarwić np. poprzez dolanie ok. 1 litra brzeczki mocno zabarwionej palonym jęczmieniem, czy może to już teraz nie wchodzi w grę? Nie chciałbym, żeby mój stout wyglądał jak rozwodniony... Edytowane 11 Października 2016 przez Jeffrey_lbn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Hasło brzmi ekstrahowanie: http://www.piwo.org/topic/15596-ekstrahowanie-ciemnych-slodow/?hl=ekstrahowanie Z tego co widzę ludzie polecają zalanie barwiącego gorącą wodą i tak zostawienie na kilka godzin. Potem to zagotować i dodać do piwa - możesz to zrobić na etapie butelkowania piwa żeby niepotrzebnie otwierać wiadra. Od siebie dodam, że nie widzę sensu robienia tego. Naprawisz następnym razem i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Możesz dodać ekstrakt barwiący np. Sinamar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 A czy dobrym sposobem byłoby, żeby przy butelkowaniu robiąc roztwór glukozy do refermentacji, użyć wody zabarwionej mocno palonym jęczmieniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Ja barwiłem refermentując ekstraktem superciemnym z gozdawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) Nie wiem czy barwa 600 EBC będzie wystarczająca do zrobienia wymaganej czerni. Nie mógłbym do refermentacji zbyt dużo go użyć, bo chcę uzyskać delikatne wysycenie no i nie chciałbym granatów. Myślę, że ewentualną opcją do rozważenia byłby ekstrakt barwiący rzędu 6000-8000EBC skoro mówisz, że taka metoda dała radę. A wie ktoś z was gdzie można nabyć Sinamar w mniejszej ilości? Bo jest na BA, ale tylko wielka bańka 5l... Edytowane 11 Października 2016 przez Jeffrey_lbn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 A czy dobrym sposobem byłoby, żeby przy butelkowaniu robiąc roztwór glukozy do refermentacji, użyć wody zabarwionej mocno palonym jęczmieniem? Można spróbować robić i tak, kolega tak robił i piwo przyciemnił. Ja bym jednak wolał to dodać na kilka dni, nie wiem czy w takiej wodzie trochę cukru nie będzie, by spokojnie dożarło. Chociaż raczej cukru nie powinno być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Zrób to co ja : nie kupuj tam więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Też barwiłem stouta gazując go na 1.8 i pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się