paffik Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) WitamChcialem was spytac o opnie na temat portera gornej fermentacji, ktorego chce popełnić,jestem początkującym piwowarem liczę na cenne uwagip.s.1. 100g karmelowego, bo taki mam i che go zuzyc ;-)p.s.2. sybilla tez z powyszego powodu ;-) Wielkość warki 20lCzas gotowania 1,000 hrGęstość początkowa 15,332 PAlkohol (ABV) 6,40%Barwa 69,0 ebc (Morey)Wydajność 70,00%Gęstość końcowa 3,986 PIBU 38,4 (Tinseth) Składniki fermentacji Waga słodów: 6,500 kgStrzegom - pale ale 5,000 kg 6,0 ebcMunich Malt - 20L 500,000 g 39,4 ebcOats, Flaked 400,000 g 2,0 ebcStrzegom - czekoladowy jasny 300,000 g 400,0 ebcBlack 1300-1400 EBC Crisp 200,000 g 1 350,0 ebcStrzegom - Karmelowy ciemny 100,000 g 300,0 ebc Chmiele Sybilla 8,50% Alfa 30,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 28,9ibuKent Goldings 6,20% Alfa 20,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat 7ibuKent Goldings 6,20% Alfa 15,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 2,1ibuKent Goldings 6,20% Alfa 15,000 g Gotowanie 1,000 min Granulat 0,5ibu Dodatki Irish Moss 15,000 min Gotowanie Drożdże Safale S-04 Suche 11,00 g Zacieranie Infusion 64,000 C 30 min 2ga temp 72,000 C 30 min mashout 78,000 C 10 min Edytowane 12 Października 2016 przez paffik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Kopuj,wklej ci nie wyszło. Niemoge sie w tym połapać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Zgubiłem się mniej więcej przy 5 linijce twojego przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paffik Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) poprawiłem :-) przepraszam za zamieszanie pogubilo sie formatowanie i wyszedl zlepek Edytowane 12 Października 2016 przez paffik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 To jeszcze popraw portiera. Co za niechlujstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paffik Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 portier byl celowy w przeciwnym razie napisalbym porteru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Wygląda całkiem dobrze Warz, bo nie będziesz wiedział co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paffik Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Inspirowalem sie recepturami i artykułami z Brew Your Own oraz z repozytorium piwo.org Licze na to, ze zadanie slodu Black uchroni mnie przed palonoscia stoutow a w zamian dostane czkolade, orzechy, opekana skorke Czy zadane chmielenie nie jest za mocne jesli zalezy mi na brytyjskiej interpretacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Będzie git. Tylko po co tyle chmielu? Ja bym zostawił tylko na goryczkę. Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Czy zadane chmielenie nie jest za mocne jesli zalezy mi na brytyjskiej interpretacji? Co kto lubi i jak kto czuje. Dla mnie OK zwłaszcza ze względu na karmel. Co prawda Sybilla na goryczkę do RP to może nie do końca zgodne z kanonem, ale niech to już będzie problem piwnych purystów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Dokładnie,co kto lubi. Cały urok piwowarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się