Apofis Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) witam Chciałbym uwarzyć następne piwo proszę o ocenę jakieś sugestie mile widziane . Brown Porter 12,5 Blg 20 l. Pale Ale 3,7 kg Brown 175-200 EBC 0,54 kg 0,3 kg Karmelowy 150DMG 0,33 kg Carafa Special II 0,11 kg Czekoladowy 1200 DMG 0,11 kg Cascade 15 g 60 min Lubelski 30g - 60min Palisade 15 g 60 min Lubelski 10 g - 15 min Cascade 10 g 20 min Palisade 10 g 20 min Drożdże WLP002 English Ale zacieranie 67 stopni 60 min 76 stopni 5 min gotowanie 60 min . ciemne słody razem z Pale Ale ? Czy coś dołożyć na cichą wanilia ,kakao ? pozdrawiam Karol Edytowane 14 Października 2016 przez Apofis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Według mnie: - zasyp OK (można marudzić, ale po co?) - chmielenie do bani (z opisu stylu: "Ewidentny aromat słodowy wraz z łagodnymi nutami palonymi, które mogą mieć czekoladowe cechy", "Aromat angielskich chmieli na poziomie od umiarkowanego do brak") - zacieranie, ja bym zacierał na wytrawnie, ale co kto lubi ciemne słody razem z Pale Ale ? raczej pod koniec Czy coś dołożyć na cichą wanilia ,kakao ? a po co to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Robiłem Brown Portera z receptury z wiki. Polecam: http://www.wiki.piwo.org/Brown_Porter_(Richard_the_Lionheart),_Piotr_Wypych_(coder) Koniecznie zmień to chmielenie jeśli już upierałbyś się przy swoim zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apofis Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Chmiel lubelski 30 g -60 min + 10 g -15 min czy tak będzie dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Ja bym obciął brown do jakichś 0.3kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apofis Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Ja bym obciął brown do jakichś 0.3kg. A ja bym zostawił 0,5kg Będzie się musiało dłużej układać, ale za to odwdzięczy się fajnym smakiem. Co piwowar, to inna rada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 A ja bym zostawił 0,5kg Będzie się musiało dłużej układać A skąd te wnioski o "układaniu"? Osobiście uważam, że dodatek słodu brown to dobry pomysł na portera i kilka razy go używałem. Mam przeciwne spostrzeżenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 A ja bym zostawił 0,5kg Będzie się musiało dłużej układać A skąd te wnioski o "układaniu"? Osobiście uważam, że dodatek słodu brown to dobry pomysł na portera i kilka razy go używałem. Mam przeciwne spostrzeżenia. Chyba masz te same spostrzeżenia, tylko nie do końca zrozumiałeś mój wpis. Więc tak: dodatek słodu brown to dobry pomysł na portera (szczególnie "brown portera" ). Natomiast z moich spostrzeżeń wynika, że ten słód się dość długo układa w piwie, ale za to daje potem bardzo fajne smaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Jak masz czas poczekać 3-4 miesiące - daj brown. Jak Ci się spieszy i chcesz pić za miesiąc, to daj jasny czekoladowy ze Strzegomia. Jak chcesz pić za 2 miesiące, to pół na pół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się