Jump to content

prośba o ocenę receptury brown ale


Recommended Posts

Witajcie,

 

jako nowy w społeczności, po pierwsze chciałem przywitać się z wszystkimi! :beer:

 

Temat właściwy :

Jestem po dwóch pierwszych warkach z zacieraniem - w fermentorach bulgoce IPA (z jakiegoś zestawu prezentowego na galon piwa) i pale ale (z zestawu Browamatora). Odebrałem przy tym sporo lekcji praktycznych :) ale trzeba się uczyć dalej.

Na kolejną warkę żona chciała czegoś mocno słodowego, myśleliśmy o brown ale - przejrzałem forum i znalazłem recepturę Scooby'ego: http://www.piwo.org/topic/3520-scoobys-nuts-nut-brown-ale/która ujęła mnie opisem orzechowo-czekoladowych smaków. Dostępność angielskich słodów jest taka sobie, więc posiłkując się dyskusją w tamtym temacie i innymi materiałami przepisałem receptury na łatwiej dostępne surowce, w tym przeliczyłem sobie kolor i ekstrakt (biorąc pod uwagę niewysoką wydajność w okolicach 65%) w PPPP.

 

1) Jak sądzicie, czy ta receptura jeszcze trzyma się kupy i jest szansa na orzechowe posmaki z oryginału?

2) do zasypu wziąłem pilzneński, bo dzięki niemu piwo wychodzi ciut jaśniejsze - czy można sobie pozwolić na taką podmiankę? Jaki wpływ na smak może mieć taka zmiana?

3) Jak sądzicie, czy ew. zamiana US-05 na S-04 mocno zmieni charakter piwa? W szczególności, czy profil smakowy i głębsze odfermentowanie nie zgubi trochę słodowości z piwa?

4) Pytanie już chyba poza recepturą, a bardziej na przyszłość - czy słód pale ale oraz pilzneński mocno różnią się od siebie "siłą enzymatyczną"? W jakich przypadkach muszę się o to martwić (dużo słodów palonych i innych nieczynnych enzymatycznie, surowców niesłodowanych, od jakiego % zasypu)?

 

słody:

4 kg pilzneński od Weyernmanna

1 kg Castle Maltings Chateau Biscuit

0,5 kg Castle Maltings CaraCrystal

0,2 kg czekoladowy jasny Strzegom

 

zacieranie 67°C / 60 min

wysładzanie do 20 l, ok 12 Blg

 

chmielenie

60' 25-30g Saaz

15' 15g Fuggle

5' 15g Fuggle

 

drożdże

US-05

fermentacja - ile trzeba :) w pokoju kóry aktualnie robi za fermentownię mam 18-19 stopni

 

 

Link to comment
Share on other sites

Na początek offtopowo

 

 

Dostępność angielskich słodów jest taka sobie

Pełnego Fawcetta ma na pewno Twój Browar i Marxam, a i pewnie wiele innych sklepów

 

A do tematu:

1. Przede wszystkim obawiam się o ten 1kg Biscuita, nigdy go nie używałem w takiej ilości i nie wiem czy to dobry efekt da

2. Ok

3. Dość mocno ale niekoniecznie będzie gorsze, będzie czystsze, co teoretycznie powinno uwypuklić słodowość ale US też są bardziej siarkowe, będzie inne po prostu

4. Różnią się ale poniżej 40% nieenzymatycznych dodatków raczej bym się nie martwił

Link to comment
Share on other sites

Robiłem to piwo z zamiennikami i zamiast Victory dałem bursztynowego ze Strzegomia który również przewinął się w zalinkowanym wątku jako potencjalny zamiennik, orzechów tam nie wyczułem, więc z tymi zamiennikami to rożnie bywa. Piwo było lekko ciasteczkowe z balansem w stronę czekolady ale takiej rozcieńczonej, potrzebowało długiego dojrzewania.   

Link to comment
Share on other sites

słody:

4 kg pilzneński od Weyernmanna

1 kg Castle Maltings Chateau Biscuit

0,5 kg Castle Maltings CaraCrystal

0,2 kg czekoladowy jasny Strzegom

 

 

drożdże

US-05

Zamiast pilzneńskiego daj Pale Ale bo to jest "Brown Ale" a nie "Braun Bier" ani "Tmave Pivo".

Biscuit wtedy nie będzie potrzebny, ale jak chcesz nuty orzechowe to daj z 5-8% słodu Brown.

US05 są tu ni z gruchy ni z pietruchy, daj jakieś angielskie drożdże, niezbyt głęboko schodzące.

Link to comment
Share on other sites

dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, dały mi do myślenia :) jeszcze przemyślę co uczynić i co uwarzyć. Wezmę pod uwagę Wasze uwagi, może faktycznie przerobię to na słody od Fawcetta z dodatkiem Brown Malt...

Najbardziej martwi mnie że nie ma, w tym u Fawcetta, oczywistego zamiennika słodu Victory, który jest w większości "brytyjskich" receptur na ich ale. Chociaż może to nie jest taki problem i dowolny b.jasno palony słód (amber/bursztynowy) zrobi robotę?

Link to comment
Share on other sites

Victory możesz zastąpić słodem Biscuit albo Abbey, ostatecznie nawet monachijskim II (ale po co, Buscuit i Abbey są bez problemu dostępne).

Słód Brown lub Amber to moim skromnym i nieznającym się zdaniem podstawa Brown Ale'a i Brown Porteru, obok dobrego słodu bazowego.

 

Poczytaj jeszcze to:

http://perfectpint.blogspot.com/2011/11/what-makes-good-brown-ale.html(żeby sobie bardziej zmącić w głowie)

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

 

 

Najbardziej martwi mnie że nie ma, w tym u Fawcetta, oczywistego zamiennika słodu Victory, który jest w większości "brytyjskich" receptur na ich ale. Chociaż może to nie jest taki problem i dowolny b.jasno palony słód (amber/bursztynowy) zrobi robotę?

Odpowiednikiem jest Amber/Pale Amber ale są to słody dużo intensywniejsze niż Biscuit, więc ja zalecam umiar przy nich.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.