MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) 21-12-2024 #434 "WLP500" Jasne Ale 11,8° Drożdże: WLP500 Trappist Ale -paczka Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 19 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,9°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 85% Edytowane 7 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) 21-12-2024 #434 "WLP838+S04" Jasne Ale 11,8° Drożdże: WLP838 Southern German Lager - paczka Fermentis Safale S-04 - paczka po czterech dobach nie było widocznych oznak fermentacji, dlatego dodano S-04 Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 19 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 7 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 18-01-2025 #435 "WLP500 & S04+WLP838" Jasne Ale 13,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 100% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (50'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): FLEX - 30IBU; Hallertau Blanc 2023 8,1%aa - 1,3 g/L (20'); Hallertau Blanc 2023 8,1%aa - 1,9 g/L (5'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 18-01-2025 #435 "WLP500" Jasne Ale 13,4° Drożdże: WLP500 Trappist Ale - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 12 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 79% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 18-01-2025 #435 "WLP838+S04" Jasne Ale 13,4° Drożdże: WLP838 Southern German Lager + Fermentis Safale S-04 - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 12 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 79% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) 31-01-2025 #436 "WLP4021 & S04+WLP838" Jasne Ale 12° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 77%; Pszeniczny (Bestmalz) - 19%; Light Cristal 150 (Crisp) - 4%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (50'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): FLEX - 18IBU; Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2,5 g/L (10'). Edytowane 7 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 31-01-2025 #436 "WLP4021" Jasne Ale 12° Drożdże: WLP4021 Saison Blend II - paczka Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 23 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,7% Odfermentowanie pozorne: 91% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 31-01-2025 #436 "S04+WLP838" Jasne Ale 12° Drożdże: WLP838 Southern German Lager + Fermentis Safale S-04 - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 23 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0% Odfermentowanie pozorne: 81% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) 01-02-2025 #437 "WLP500" Quadrupel 23° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 72,1%; cukier stołowy - 11,8%; Pszeniczny (Bestmalz) - 11,8%; Dark Crystal 500 (Crisp) - 2,9%; Special B (Castle) - 1,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (300'). Gotowanie/chmielenie (180'): FLEX - 32IBU Drożdże: WLP500 Trappist Ale - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 33 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 23°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 9,8% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 7 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 04-03-2025 #438 "WLP4021" Bursztynowe Ale 12,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 76%; Pszeniczny (Bestmalz) - 12%; Carafa Special II (Weyermann) - 2%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (50'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (180'): FLEX - 14IBU; Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,7 g/L (20'); Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,8 g/L (1'); Drożdże: WLP4021 Saison Blend II - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 80% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano Czwartek o 09:17 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 09:17 (edytowane) 14-03-2025 #439 "WLP4021" Belgijskie z brettami oraz owocami 15° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 45%; Pszeniczny (Bestmalz) - 45%; Cukier stołowy - 10%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (50'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): FLEX - 13IBU; Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,3 g/L (15'); Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,3 g/L (1'); Drożdże: WLP4021 Saison Blend II - gęstwa Fermentis SafBrett BR-1 - paczka dodana 12 dni po dodaniu gęstwy Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 23 dni. Kolejny etap to przelanie połowy warki do kega, a drugiej do balona i dodanie wiśni; obie wersje dojrzewają w piwnicy Dodatki: wiśnie mrożone - 0,45kg/10L, połowa warki Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 0°BLG (po zlaniu z wiader) Zawartość alkoholu objętościowo: 8% Odfermentowanie pozorne: 100% Edytowane Czwartek o 09:23 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano Czwartek o 09:23 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 09:23 (edytowane) 18-03-2025 #440 "WLP4021" Belgian APA 15,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 45%; Pszeniczny (Bestmalz) - 45%; Cukier stołowy - 10%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (50'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Amarillo US 9,2%aa - 1,4 g/L (15'); Citra US 12%aa - 1,4 g/L (15'); Amarillo US 9,2%aa - 2,1 g/L (1'); Citra US 12%aa - 1,4 g/L (1'); Amarillo US 9,2%aa - 2,1 g/L (HopStand w 65°C przez 15'); Citra US 12%aa - 1,4 g/L (HopStand w 65°C przez 15'); Drożdże: WLP4021 Saison Blend II - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 21 dni. Chmielenie na zimno (2 dni): Amarillo US 9,2%aa - 1 g/L Citra US 12%aa - 0,7 g/L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 15,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,6% Odfermentowanie pozorne: 92% Edytowane Czwartek o 09:23 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano Czwartek o 09:30 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 09:30 14-03-2025 #441 "WLP4637" Solera nr3 16,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pszeniczny (Bestmalz) - 70%; Heidelberg (Bestmalz) - 24%; Dark Crystal 400 (Crisp) - 6%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (50'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): FLEX - 27IBU; Drożdże: WLP4637 Amalgamation Super Blend - paczka Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 22 dni. Następnie część warki #383 "W3763+W3278" Solera nr 2 17,8° zlano z balonu i uzupełniono przefermentowanym piwem z wiadra. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 16,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 6°BLG (piwo z wiadra) Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8% Odfermentowanie pozorne: 63% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano Czwartek o 09:40 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 09:40 09-04-2025 #442 "YS014 & WLP4021" Pilsener / Owocowe Ale 11° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 94%; Carapils (Weyermann) - 6%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (50'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): FLEX - 18IBU; Cascade US 5,5%aa - 2,5 g/L (10'); Cascade US 5,5%aa - 2,5 g/L (5'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano Czwartek o 09:44 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 09:44 (edytowane) 09-04-2025 #442 "YS014" Pilsener 11° Drożdże: Yeast side Labs YS014 Franconian Pils - starter albo z paczki, nie pamiętam Fermentacja: Temperatura otoczenia - 6°C-8°C - 29 dni. Z czasem temperatura w garażu poszła w górę, ale nie pamiętam jak i kiedy, więc zamknąłem zawór i wzrosło ciśnienie. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: ?°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: ?% Odfermentowanie pozorne: ?% Parametry końcowe niezmierzono Edytowane Czwartek o 09:49 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano Czwartek o 09:48 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 09:48 09-04-2025 #442 "WLP4021" Owocowe Ale 11° Drożdże: WLP4021 Saison Blend II - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 29 dni. Dodatki (dodane po 21 dniach fermentacji): mango mrożone - 0,65kg/10L ananas mrożony - 1,13kg/10L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: ?°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: ?% Odfermentowanie pozorne: ?% Parametry końcowe niezmierzono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano Czwartek o 10:24 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 10:24 10-05-2025 #443 "YS014 & WLP4637" Pilsener / Brett Ale 11° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 95%; Carapils (Weyermann) - 5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (50'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): FLEX - 18IBU; Marynka PL 2023 8,1%aa - 1,1 g/L (20'); Marynka PL 2023 8,1%aa - 1,1 g/L (5'); Marynka PL 2023 8,1%aa - 2,2 g/L (HopStand w 65°C przez 30'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano Czwartek o 10:27 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 10:27 (edytowane) 10-05-2025 #443 "YS014" Pilsener 11° Drożdże: Yeast side Labs YS014 Franconian Pils - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa 1bar: Temperatura otoczenia - 16°C - 16 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,3% Odfermentowanie pozorne: 66% Edytowane Czwartek o 10:30 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano Czwartek o 10:31 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 10:31 10-05-2025 #443 "WLP4637" Brett Ale 11° Drożdże: WLP4637 Amalgamation II Super Blend - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 16 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,3% Odfermentowanie pozorne: 66% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano Czwartek o 11:01 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 11:01 22-05-2025 #444 "US-05" Grodziskie 7,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pszeniczny (Bestmalz) - 50%; Grodziski (Bruntalz) - 42%; Wędzony (Bestmalz) - 8%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Perle DE 8,1%aa - 1 g/L (FWH); Perle DE 8,1%aa - 1,3 g/L (5'); Perle DE 8,1%aa - 1,3 g/L (HopStand w 65°C przez 30'); Drożdże: Fermentis Safale US-05 - paczka Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 14 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano Piątek o 08:10 Udostępnij Opublikowano Piątek o 08:10 21 godzin temu, MistrzSuspensu napisał(a): 22-05-2025 #444 "US-05" Grodziskie 7,4° Piękna "okrągła" rocznica 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano Piątek o 09:37 Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:37 Swoją drogą to statystyki browaru obłędne. Jeśli powstał w 2015 roku, a grodziskie jest warką nr 444, to daje to średnio 44 warki rocznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano Piątek o 10:04 Udostępnij Opublikowano Piątek o 10:04 Do takiej rocznicy przy moim tempie potrzebuję jeszcze około 87 lat. Słabo to widzę 🤔 Molik i Dawid Szatan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się