Skocz do zawartości

Browar Przepona


MistrzSuspensu

Rekomendowane odpowiedzi

21-12-2024 #434 "WLP500" Jasne Ale 11,8°

 

Drożdże:

  • WLP500 Trappist Ale -paczka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  19 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,9°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3%

Odfermentowanie pozorne: 85%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21-12-2024 #434 "WLP838+S04" Jasne Ale 11,8°

 

Drożdże:

  • WLP838 Southern German Lager - paczka
  • Fermentis Safale S-04 - paczka

 

po czterech dobach nie było widocznych oznak fermentacji, dlatego dodano S-04

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  19 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-01-2025 #435 "WLP500 & S04+WLP838" Jasne Ale 13,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 100%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • FLEX - 30IBU;
  • Hallertau Blanc 2023 8,1%aa - 1,3 g/L (20');
  • Hallertau Blanc 2023 8,1%aa - 1,9 g/L (5');
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-01-2025 #435 "WLP500" Jasne Ale 13,4°

 

Drożdże:

  • WLP500 Trappist Ale - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  12 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  5,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-01-2025 #435 "WLP838+S04" Jasne Ale 13,4°

 

Drożdże:

  • WLP838 Southern German Lager + Fermentis Safale S-04 - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  12 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  5,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31-01-2025 #436 "WLP4021 & S04+WLP838" Jasne Ale 12°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 77%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 19%;
  • Light Cristal 150 (Crisp) - 4%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • FLEX - 18IBU;
  • Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2,5 g/L (10').
Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31-01-2025 #436 "WLP4021" Jasne Ale 12°

 

Drożdże:

  • WLP4021 Saison Blend II - paczka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  23 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,7%

Odfermentowanie pozorne: 91%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31-01-2025 #436 "S04+WLP838" Jasne Ale 12°

 

Drożdże:

  • WLP838 Southern German Lager + Fermentis Safale S-04 - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  23 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0%

Odfermentowanie pozorne: 81%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01-02-2025 #437 "WLP500" Quadrupel 23°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 72,1%;
  • cukier stołowy - 11,8%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 11,8%;
  • Dark Crystal 500 (Crisp) - 2,9%;
  • Special B (Castle) - 1,5%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (300').

 

Gotowanie/chmielenie (180'):

  • FLEX - 32IBU

Drożdże:

  • WLP500 Trappist Ale - gęstwa

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  33 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 23°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  5,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 9,8%

Odfermentowanie pozorne: 77%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04-03-2025 #438 "WLP4021" Bursztynowe Ale 12,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 76%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 12%;
  • Carafa Special II (Weyermann) - 2%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (180'):

  • FLEX - 14IBU;
  • Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,7 g/L (20');
  • Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,8 g/L (1');

Drożdże:

  • WLP4021 Saison Blend II - gęstwa

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  8 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3%

Odfermentowanie pozorne: 80%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

14-03-2025 #439 "WLP4021" Belgijskie z brettami oraz owocami 15°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 45%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 45%;
  • Cukier stołowy - 10%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • FLEX - 13IBU;
  • Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,3 g/L (15');
  • Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,3 g/L (1');

Drożdże:

  • WLP4021 Saison Blend II - gęstwa
  • Fermentis SafBrett BR-1 - paczka dodana 12 dni po dodaniu gęstwy

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  23 dni.
  • Kolejny etap to przelanie połowy warki do kega, a drugiej do balona i dodanie wiśni; obie wersje dojrzewają w piwnicy

Dodatki:

  • wiśnie mrożone - 0,45kg/10L, połowa warki

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 15°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  0°BLG (po zlaniu z wiader)

Zawartość alkoholu objętościowo: 8%

Odfermentowanie pozorne: 100%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-03-2025 #440 "WLP4021" Belgian APA 15,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 45%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 45%;
  • Cukier stołowy - 10%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • Amarillo US 9,2%aa - 1,4 g/L (15');
  • Citra US 12%aa - 1,4 g/L (15');
  • Amarillo US 9,2%aa - 2,1 g/L (1');
  • Citra US 12%aa - 1,4 g/L (1');
  • Amarillo US 9,2%aa - 2,1 g/L (HopStand w 65°C przez 15');
  • Citra US 12%aa - 1,4 g/L (HopStand w 65°C przez 15');

Drożdże:

  • WLP4021 Saison Blend II - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  21 dni.

Chmielenie na zimno (2 dni):

  • Amarillo US 9,2%aa - 1 g/L
  • Citra US 12%aa - 0,7 g/L

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 15,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7,6%

Odfermentowanie pozorne: 92%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14-03-2025 #441 "WLP4637" Solera nr3 16,6°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pszeniczny (Bestmalz) - 70%;
  • Heidelberg (Bestmalz) - 24%;
  • Dark Crystal  400 (Crisp) - 6%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • FLEX - 27IBU;

Drożdże:

  • WLP4637 Amalgamation Super Blend - paczka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  22 dni.

Następnie część warki #383 "W3763+W3278" Solera nr 2 17,8° zlano z balonu i uzupełniono przefermentowanym piwem z wiadra.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 16,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  6°BLG (piwo z wiadra)

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8%

Odfermentowanie pozorne: 63%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-04-2025 #442 "YS014 & WLP4021" Pilsener / Owocowe Ale 11°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 94%;
  • Carapils (Weyermann) - 6%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • FLEX - 18IBU;
  • Cascade US 5,5%aa - 2,5 g/L (10');
  • Cascade US 5,5%aa - 2,5 g/L (5');
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-04-2025 #442 "YS014" Pilsener 11°

 

Drożdże:

  • Yeast side Labs YS014 Franconian Pils - starter albo z paczki, nie pamiętam

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 6°C-8°C -  29 dni. Z czasem temperatura w garażu poszła w górę, ale nie pamiętam jak i kiedy, więc zamknąłem zawór i wzrosło ciśnienie.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  ?°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: ?%

Odfermentowanie pozorne: ?%

Parametry końcowe niezmierzono

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-04-2025 #442 "WLP4021" Owocowe Ale 11°

 

Drożdże:

  • WLP4021 Saison Blend II - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  29 dni.

Dodatki (dodane po 21 dniach fermentacji):

  • mango mrożone - 0,65kg/10L
  • ananas mrożony - 1,13kg/10L

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  ?°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: ?%

Odfermentowanie pozorne: ?%

Parametry końcowe niezmierzono

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10-05-2025 #443 "YS014 & WLP4637" Pilsener / Brett Ale 11°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 95%;
  • Carapils (Weyermann) - 5%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • FLEX - 18IBU;
  • Marynka PL 2023 8,1%aa - 1,1 g/L (20');
  • Marynka PL 2023 8,1%aa - 1,1 g/L (5');
  • Marynka PL 2023 8,1%aa - 2,2 g/L (HopStand w 65°C przez 30');
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10-05-2025 #443 "YS014" Pilsener 11°

 

Drożdże:

  • Yeast side Labs YS014 Franconian Pils - gęstwa

Fermentacja ciśnieniowa 1bar:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  16 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,3%

Odfermentowanie pozorne: 66%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10-05-2025 #443 "WLP4637" Brett Ale 11°

 

Drożdże:

  • WLP4637 Amalgamation II Super Blend - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  16 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,3%

Odfermentowanie pozorne: 66%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22-05-2025 #444 "US-05" Grodziskie 7,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pszeniczny (Bestmalz) - 50%;
  • Grodziski (Bruntalz) - 42%;
  • Wędzony (Bestmalz) - 8%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Perle DE 8,1%aa - 1 g/L (FWH);
  • Perle DE 8,1%aa - 1,3 g/L (5');
  • Perle DE 8,1%aa - 1,3 g/L (HopStand w 65°C przez 30');

Drożdże:

  • Fermentis Safale US-05 - paczka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  14 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: %

Odfermentowanie pozorne: %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.