Skocz do zawartości

Browar Przepona


MistrzSuspensu

Rekomendowane odpowiedzi

15-07-2020 #230 "OYL-016" English IPA 18°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pale Ale Low Colour Maris Otter (Simpsons) - 94%;
  • cukier stołowy - 6%.

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc),
Gotowanie (45'):
  • Marynka PL 2019 - 1,5g/L (FWH);
  • Fuggle szyszka UK 2019 - 2,6 g/L (30');
  • Styrian Golding SLO 2019 - 2,6 g/L (30');
  • Whirfloc Tablet (5');
  • Fuggle szyszka UK 2019 - 2,6 g/L (0');
  • Styrian Golding SLO 2019 - 2,6 g/L (0');

Drożdże:

  • Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa
Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na pięć dni. Następnie przeniesiono do 18°C-19°C na piętnaście dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 18°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  7,5%

Odfermentowanie pozorne:  76%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-07-2020 #231 "OYL-016" & "US-05" American Pale Ale 11,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • MepAle (MaltEurop) - 100%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa sckurzająca - 63°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 70°C (90').

Gotowanie (45'):

  • CTZ US 2018 - 0,8 g/L (FWH);
  • Citra US 2018 - 0,3 g/L (20');
  • Citra US 2018 - 1,3 g/L (Hop Stand w ok. 63°C przez 45');
  • Cascade US 2018 - 1,3 g/L(Hop Stand w ok. 63°C przez 45');
  • Amarillo US 2018 - 1,3 g/L(Hop Stand w ok. 63°C przez 45');
Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-07-2020 #231 "OYL-016" American Pale Ale 11,4°

 

Drożdże:

  • Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na dwa tygodnie.

 

Chmielenie na zimno:

  • Citra US 2018 - 1,3 g/L;
  • Cascade US 2018 - 1,3 g/L;
  • Amarillo US 2018 - 1,3 g/L;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  82%

Odfermentowanie pozorne:  5,0%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-07-2020 #231 "US-05" American Pale Ale 11,4°

 

Drożdże:

  • Safale US-05 - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na dwa tygodnie.

 

Chmielenie na zimno:

  • Citra US 2018 - 1,3 g/L;
  • Cascade US 2018 - 1,3 g/L;
  • Amarillo US 2018 - 1,3 g/L;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  5,1%

Odfermentowanie pozorne:  84%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-07-2020 #232 "SDS" & "US-05" American Pale Ale 11,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • MepLager (MaltEurop) - 100%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa sckurzająca - 63°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 47°C (660').

Gotowanie (45'):

  • CTZ US 2018 - 0,8 g/L (FWH);
  • Sabro US 2018 - 1,2 g/L (Hop Stand w ok. 63°C przez 45');
  • Cascade US 2018 - 0,6 g/L(Hop Stand w ok. 63°C przez 45');
  • Azacca US 2018 - 0,6 g/L(Hop Stand w ok. 63°C przez 45');
Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-07-2020 #232 "US-05" American Pale Ale 11,4°

 

Drożdże:

  • Safale US-05 - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na dwa tygodnie.

 

Chmielenie na zimno:

  • Sabro US 2018 - 1,2 g/L;
  • Cascade US 2018 - 0,6 g/L;
  • Azacca US 2018 - 0,6 g/L;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  5,3%

Odfermentowanie pozorne:  87%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-07-2020 #232 "WLP090" American Pale Ale 11,4°

 

Drożdże:

  • WLP090 San Diego Super - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C.

 

Chmielenie na zimno:

  • Sabro US 2018 - 1,2 g/L;
  • Cascade US 2018 - 0,6 g/L;
  • Azacca US 2018 - 0,6 g/L;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  5,3%

Odfermentowanie pozorne:  87%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21-07-2020 #233 "SDS" American Pale Ale 11,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Soufflet) - 100%;

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc),
Gotowanie (45'):
  • CTZ US 2018 - 0,9g/L (FWH);
  • Whirfloc Tablet (5');
  • Amarillo 2019 - 1,8 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60');
  • Sabro US 2018 - 1,8 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60').

Drożdże:

  • WLP090 San Diego Super - gęstwa

Chmielenie na zimno (2 dni):

  • Amarillo 2019 - 1,8 g/L;
  • Sabro US 2018 - 1,8 g/L.

 

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C. Po 14 dniach zlano do drugiego wiadra i nachmielono na zimno.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  5,1%

Odfermentowanie pozorne:  82%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22-07-2020 #234 "OYL-016" American Pale Ale 12,6°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Soufflet) - 100%;

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc),
Gotowanie (45'):
  • CTZ US 2018 - 0,7g/L (FWH);
  • Whirfloc Tablet (5');
  • Amarillo 2019 - 2,4 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60');
  • Citra US 2019 - 1,2 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60').

Drożdże:

  • OYL-016 British Ale VIII - gęstwa

Chmielenie na zimno (2 dni):

  • Amarillo 2019 - 2,4 g/L;
  • Citra US 2019 - 1,2 g/L.

 

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C. Po 15 dniach zlano do kega. Wcześniej, jeszcze we wiadrze nachmielono na zimno.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  5,6%

Odfermentowanie pozorne:  84%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

28-07-2020 #235 "SDS" American Pale Ale 10°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Soufflet) - 100%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc),
Gotowanie (45'):
  • CTZ SU 2018 - 0,9g/L (FWH);
  • Whirfloc Tablet (5');
  • Amarillo US 2019 - 3 g/L (HopStand w 60°C przez 60').

Drożdże:

  • WLP 090 San Diego Super - gęstwa
Fermentacja:

Wiadro umieszczono na 14 dni w temp. 17°C-18°C, następnie zlano do drugiego wiadra i nachmielono na zimno.

 

Chmielenie na zimno:

  • Amarillo US 2019 - 3 g/L (2 dni przed zlaniem do kega).

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 10°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  82%

Odfermentowanie pozorne:  4,3%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29-07-2020 #236 "US-05" Sour American Pale Ale 11,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Soufflet) - 100%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C (60'),
Gotowanie (45'):
  • CTZ SU 2018 - 0,9g/L (FWH);
  • Amarillo US 2019 - 3 g/L (HopStand w 60°C przez 60').

Drożdże:

  • Safale US-05 - gęstwa
Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na 13 dni, potem zlano do drugiego wiadra i nachmielono na zimno. Przy rozlewie okazało się, że piwo skwaśniało. Nie czuję żadnych smrodków, zwykła cytryna i niskie pH poniżej 4.

 

Chmielenie na zimno:

  • Amarillo US 2019 - 3 g/L (2 dni przed zlaniem do kega).

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  4,9%

Odfermentowanie pozorne:  80%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

07-08-2020 #237 "US-05" Sour American Pale Ale / "SDS" American Pale Ale 12,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • MepLager (MaltEurop) - 100%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (780'),

Gotowanie (45'):

  • Apollo US 2018 - 0,8 g/L (FWH);
  • Amarillo US 2019 - 2,7 g/L (HopStand w 60°C przez 60').
  • Nelson Sauvin NZ 2019 - 2,7 g/L (HopStand w 60°C przez 60').
Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07-08-2020 #237 "US-05" Sour American Pale Ale 12,4°

 

Drożdże:

  • Safale US-05 - zainfekowana gęstwa z #236;
  • Orval - około 1L fermentującego na tych drożdżach piwa zostało wlane do kega z #237

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na 12 dni, potem zlano do kega i dodano 1L piwa z drożdżami Orval.

 

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  %

Odfermentowanie pozorne:  %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07-08-2020 #237 "SDS" American Pale Ale 12,4°

 

Drożdże:

  • WLP090 San Diego Super - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na 12 dni, potem zlano do drugiego wiadra i nachmielono na zimno.

 

Chmielenie na zimno (2 dni'):

  • Amarillo US 2019 - 2,7 g/L.
  • Nelson Sauvin NZ 2019 - 2,7 g/L.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  5,1%

Odfermentowanie pozorne:  77%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19-08-2020 #238 "SDS" American Pale Ale 11,6°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • MepLager (MaltEurop) - 90%
  • MepAle (MaltEurop) - 10%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (720'),

Gotowanie (45'):

  • Apollo US 2018 - 0,5 g/L (FWH);
  • Citra US 2019 - 3,3 g/L (HopStand w 57°C przez 60').
  • Amarillo US 2019 - 1,7 g/L (HopStand w 57°C przez 60').

Drożdże:

  • WLP090 San Diego Super - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na 13 dni, potem zlano do drugiego wiadra i nachmielono na zimno.

 

Chmielenie na zimno (2 dni):

  • Citra US 2019 - 1,7 g/L;
  • Amarillo US 2019 - 1,7 g/L;
  • Nelson Sauvin NZ 2019 - 1,7 g/L.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  5,3%

Odfermentowanie pozorne:  85%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01-09-2020 #239 "SDS" Cascadian Dark Ale 16,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • MepAle (MaltEurop) - 78%;
  • Płatki owsiane - 14%;
  • Carafa Special III (Weyermann) - 7%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (720'),

Gotowanie (45'):

  • Apollo US 2018 - 1,4 g/L (FWH);
  • Simcoe US 2019 - 2,7 g/L (HopStand w 60°C przez 60').
  • Amarillo US 2019 - 2,7 g/L (HopStand w 60°C przez 60').

Drożdże:

  • WLP090 San Diego Super - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na prawie trzy tygodnie.

 

Chmielenie na zimno (9 dni):

  • Simcoe US 2019 - 2,7 g/L;
  • Amarillo US 2019 - 2,7 g/L.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 16,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  7,2%

Odfermentowanie pozorne:  83%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12-09-2020 #240 "W2565" Cream Ale 10,6°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pale Ale Maris Otter Low Colour (Simpsons) - 100%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 43°C (720'),

Gotowanie (45'):

  • Whirlfloc Tablet (8');
  • Pacific Crest Blend - 1,6 g/L (1');
  • ekstrakt goryczkowy - 16 IBU (po gotowaniu i chłodzeniu)

Drożdże:

  • Wyeast 2565 Koelsch - z napuchniętej paczki

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na około 2 tygodnie.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 10,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  4,6%

Odfermentowanie pozorne:  83%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

26-09-2020 #241 "W2565" American Pale Ale 12,8°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pale Ale Maris Otter Low Colour (Simpsons) - 93%
  • Płatki owsiane - 7%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 48°C (600'),

Gotowanie (45'):

  • Apollo 2018 - 0,8 g/L (FWH);
  • Whirlfloc Tablet (5');
  • Amarillo - 2,4 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60min);
  • Cascade - 2,4 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60min);

Drożdże:

  • Wyeast 2565 Koelsch - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na około 3 tygodnie.

 

 

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Cascade US 2019 - 2,4 g/L;
  • Amarillo US 2019 - 2,4 g/L.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  90%

Odfermentowanie pozorne:  6,2%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03-10-2020 #242 "WLP067" American Wheat 11,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • MepAle (MaltEurop) - 50%
  • MepWheat (MaltEurop) - 50%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (70');
  • przerwa scukrzająca - 66°C (50'),

Gotowanie (45'):

  • Whirlfloc Tablet (5');
  • Citra - 5,6 g/L (Hop Stand w ok. 50°C przez 90min);

Drożdże:

  • WLP067 Coastal Hazy Daze - starter

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na około 3 tygodnie.

 

 

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Citra US 2019 - 5,6 g/L;

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  86%

Odfermentowanie pozorne:  5,1%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

17-10-2020 #243 "W2565" Niskoalkoholowy Porter 5°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm.

 

Zasyp:

  • Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 54%
  • MepAle (MaltEurop) - 26%
  • Special B (Castle) - 10%
  • Cafe Light (Castle) - 10%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 8°C (720');
  • przerwa scukrzająca - 65°C (15'),

Gotowanie (45'):

  • Ekstrakt goryczkowy po gotowaniu - 16IBU

Drożdże:

  • Wyeast 2565 Koelsch - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. 17°C na 6 dni. Następnie zlano do kega i zostawiono na jakiś czas, żeby się ułożyło.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  1,5%

Odfermentowanie pozorne:  50%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17-10-2020 #244 "WLP067" & "W2565" American Pale Ale 14,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • MepAle (MaltEurop) - 58%
  • odpad po zacieraniu #243 - 42%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 64°C (120').

Gotowanie (45'):

  • Apollo US 2018 - 0,6g/L  (FWH)
  • Whirlfloc Tablet (5');
  • Sabro - 2,8 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 90min);
  • Amarillo - 1,4 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 90min);

Drożdże:

  • WLP067 Coastal Hazy Daze - gęstwa do pierwszego wiadra
  • Wyeast 2565 Koelsch - gęstwa do drugiego wiadra

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. ok. 16°C na około tydzień. Następnie do lekko cieplejszego pomieszczenia. Po dwóch tygodniach zlano by zebrać gęstwę i zostawiono na jeszcze tydzień.

 

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Sabro - 2,8 g/L;
  • Amarillo - 1,4 g/L.

 

Rozlew WLP067:

Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,7°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  87%

Odfermentowanie pozorne:  6,7%

 

Rozlew W2565:

Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  86%

Odfermentowanie pozorne:  6,6%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-10-2020 #245 "W2565" American Pale Ale Koelsch 10,6°

 

Miał być Koelsch, ale pomyliłem wiadro przy chmieleniu na zimno. Wyszła APA, całkiem fajna.

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Viking) - 80%
  • Pszeniczny (Viking) - 20%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 64°C (70');
  • przerwa scukrzająca - 70°C (50').

Gotowanie (45'):

  • Magnum PL 2018 - 1,3 g/L  (FWH)
  • Whirlfloc Tablet (5');
  • Hallertau Mittelfrueh - 1,9 g/L (5').

Drożdże:

  • Wyeast 2565 Koelsch - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. ok. 16°C.

 

Chmielenie na zimno (przypadkowo, przez 5 dni):

Citra - 3,1 g/L.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 10,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  %

Odfermentowanie pozorne:  %

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, MistrzSuspensu napisał:

17-10-2020 #243 "W2565" Niskoalkoholowy Porter 5°

 

 

Ekstrakt początkowy: 5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  50%

Odfermentowanie pozorne:  1,3%

 

Mały czeski błąd :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24-10-2020 #246 "W2565" Sticke Altbier 17,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 66%
  • Pilzneński (Viking) - 29,5%
  • Cafe (Castle) - 4,5%

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 64°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 66°C (70').

Gotowanie (180'):

  • Magnum PL 2018 - 2,9 g/L  (FWH)
  • Hallertau Mittelfrueh - 5 g/L (5').

Drożdże:

  • Wyeast 2565 Koelsch - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. otoczenia 13°C.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 17,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  7,1%

Odfermentowanie pozorne:  75%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31-10-2020 #247 "WLP067" American Pale Ale 14,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • MepAle (MaltEurop) - 75%;
  • MepWheat (MaltEurop) - 12,5%;
  • płatki owsiane - 12,5%.

Zacieranie (Brewmonk):

  • przerwa scukrzająca - 63°C (120');
  • przerwa scukrzająca - 66°C (60').

Gotowanie (45'):

  • Apollo US 2018 - 1g/L  (FWH)
  • Whirlfloc Tablet (5');
  • Cascade - 1,7 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 60min);
  • Amarillo - 1,7 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 60min);
  • Citra - 1,7 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 60min);

Drożdże:

  • WLP067 Coastal Hazy Daze - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro umieszczono w temp. ok. 16°C na około tydzień. Później tydzień w nieco wyższej temperaturze, następnie zlanie do drugiego wiadra i chmielenie na zimno.

 

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Cascade - 1,7 g/L;
  • Amarillo - 1,7 g/L;
  • Citra - 1,7 g/L.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  -0,2°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo:  7,7%

Odfermentowanie pozorne:  102%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.