MistrzSuspensu Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) 15-07-2020 #230 "OYL-016" English IPA 18° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale Low Colour Maris Otter (Simpsons) - 94%; cukier stołowy - 6%. Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc), Gotowanie (45'): Marynka PL 2019 - 1,5g/L (FWH); Fuggle szyszka UK 2019 - 2,6 g/L (30'); Styrian Golding SLO 2019 - 2,6 g/L (30'); Whirfloc Tablet (5'); Fuggle szyszka UK 2019 - 2,6 g/L (0'); Styrian Golding SLO 2019 - 2,6 g/L (0'); Drożdże: Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na pięć dni. Następnie przeniesiono do 18°C-19°C na piętnaście dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 18°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,5% Odfermentowanie pozorne: 76% Edytowane 12 Września 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) 15-07-2020 #231 "OYL-016" & "US-05" American Pale Ale 11,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: MepAle (MaltEurop) - 100% Zacieranie (Brewmonk): przerwa sckurzająca - 63°C (50'); przerwa scukrzająca - 70°C (90'). Gotowanie (45'): CTZ US 2018 - 0,8 g/L (FWH); Citra US 2018 - 0,3 g/L (20'); Citra US 2018 - 1,3 g/L (Hop Stand w ok. 63°C przez 45'); Cascade US 2018 - 1,3 g/L(Hop Stand w ok. 63°C przez 45'); Amarillo US 2018 - 1,3 g/L(Hop Stand w ok. 63°C przez 45'); Edytowane 12 Września 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) 15-07-2020 #231 "OYL-016" American Pale Ale 11,4° Drożdże: Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na dwa tygodnie. Chmielenie na zimno: Citra US 2018 - 1,3 g/L; Cascade US 2018 - 1,3 g/L; Amarillo US 2018 - 1,3 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 82% Odfermentowanie pozorne: 5,0% Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) 15-07-2020 #231 "US-05" American Pale Ale 11,4° Drożdże: Safale US-05 - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na dwa tygodnie. Chmielenie na zimno: Citra US 2018 - 1,3 g/L; Cascade US 2018 - 1,3 g/L; Amarillo US 2018 - 1,3 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,1% Odfermentowanie pozorne: 84% Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) 16-07-2020 #232 "SDS" & "US-05" American Pale Ale 11,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: MepLager (MaltEurop) - 100% Zacieranie (Brewmonk): przerwa sckurzająca - 63°C (50'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 47°C (660'). Gotowanie (45'): CTZ US 2018 - 0,8 g/L (FWH); Sabro US 2018 - 1,2 g/L (Hop Stand w ok. 63°C przez 45'); Cascade US 2018 - 0,6 g/L(Hop Stand w ok. 63°C przez 45'); Azacca US 2018 - 0,6 g/L(Hop Stand w ok. 63°C przez 45'); Edytowane 12 Września 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) 16-07-2020 #232 "US-05" American Pale Ale 11,4° Drożdże: Safale US-05 - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na dwa tygodnie. Chmielenie na zimno: Sabro US 2018 - 1,2 g/L; Cascade US 2018 - 0,6 g/L; Azacca US 2018 - 0,6 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 87% Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) 16-07-2020 #232 "WLP090" American Pale Ale 11,4° Drożdże: WLP090 San Diego Super - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C. Chmielenie na zimno: Sabro US 2018 - 1,2 g/L; Cascade US 2018 - 0,6 g/L; Azacca US 2018 - 0,6 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 87% Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) 21-07-2020 #233 "SDS" American Pale Ale 11,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Soufflet) - 100%; Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc), Gotowanie (45'): CTZ US 2018 - 0,9g/L (FWH); Whirfloc Tablet (5'); Amarillo 2019 - 1,8 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60'); Sabro US 2018 - 1,8 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60'). Drożdże: WLP090 San Diego Super - gęstwa Chmielenie na zimno (2 dni): Amarillo 2019 - 1,8 g/L; Sabro US 2018 - 1,8 g/L. Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C. Po 14 dniach zlano do drugiego wiadra i nachmielono na zimno. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,1% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 12 Września 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) 22-07-2020 #234 "OYL-016" American Pale Ale 12,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Soufflet) - 100%; Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (50'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc), Gotowanie (45'): CTZ US 2018 - 0,7g/L (FWH); Whirfloc Tablet (5'); Amarillo 2019 - 2,4 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60'); Citra US 2019 - 1,2 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60'). Drożdże: OYL-016 British Ale VIII - gęstwa Chmielenie na zimno (2 dni): Amarillo 2019 - 2,4 g/L; Citra US 2019 - 1,2 g/L. Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C. Po 15 dniach zlano do kega. Wcześniej, jeszcze we wiadrze nachmielono na zimno. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 84% Edytowane 12 Września 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) 28-07-2020 #235 "SDS" American Pale Ale 10° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Soufflet) - 100% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc), Gotowanie (45'): CTZ SU 2018 - 0,9g/L (FWH); Whirfloc Tablet (5'); Amarillo US 2019 - 3 g/L (HopStand w 60°C przez 60'). Drożdże: WLP 090 San Diego Super - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono na 14 dni w temp. 17°C-18°C, następnie zlano do drugiego wiadra i nachmielono na zimno. Chmielenie na zimno: Amarillo US 2019 - 3 g/L (2 dni przed zlaniem do kega). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 82% Odfermentowanie pozorne: 4,3% Edytowane 12 Września 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) 29-07-2020 #236 "US-05" Sour American Pale Ale 11,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Soufflet) - 100% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C (60'), Gotowanie (45'): CTZ SU 2018 - 0,9g/L (FWH); Amarillo US 2019 - 3 g/L (HopStand w 60°C przez 60'). Drożdże: Safale US-05 - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na 13 dni, potem zlano do drugiego wiadra i nachmielono na zimno. Przy rozlewie okazało się, że piwo skwaśniało. Nie czuję żadnych smrodków, zwykła cytryna i niskie pH poniżej 4. Chmielenie na zimno: Amarillo US 2019 - 3 g/L (2 dni przed zlaniem do kega). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,9% Odfermentowanie pozorne: 80% Edytowane 12 Września 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) 07-08-2020 #237 "US-05" Sour American Pale Ale / "SDS" American Pale Ale 12,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: MepLager (MaltEurop) - 100% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (780'), Gotowanie (45'): Apollo US 2018 - 0,8 g/L (FWH); Amarillo US 2019 - 2,7 g/L (HopStand w 60°C przez 60'). Nelson Sauvin NZ 2019 - 2,7 g/L (HopStand w 60°C przez 60'). Edytowane 12 Września 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 07-08-2020 #237 "US-05" Sour American Pale Ale 12,4° Drożdże: Safale US-05 - zainfekowana gęstwa z #236; Orval - około 1L fermentującego na tych drożdżach piwa zostało wlane do kega z #237 Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na 12 dni, potem zlano do kega i dodano 1L piwa z drożdżami Orval. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 07-08-2020 #237 "SDS" American Pale Ale 12,4° Drożdże: WLP090 San Diego Super - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na 12 dni, potem zlano do drugiego wiadra i nachmielono na zimno. Chmielenie na zimno (2 dni'): Amarillo US 2019 - 2,7 g/L. Nelson Sauvin NZ 2019 - 2,7 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,1% Odfermentowanie pozorne: 77% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) 19-08-2020 #238 "SDS" American Pale Ale 11,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: MepLager (MaltEurop) - 90% MepAle (MaltEurop) - 10% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (720'), Gotowanie (45'): Apollo US 2018 - 0,5 g/L (FWH); Citra US 2019 - 3,3 g/L (HopStand w 57°C przez 60'). Amarillo US 2019 - 1,7 g/L (HopStand w 57°C przez 60'). Drożdże: WLP090 San Diego Super - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na 13 dni, potem zlano do drugiego wiadra i nachmielono na zimno. Chmielenie na zimno (2 dni): Citra US 2019 - 1,7 g/L; Amarillo US 2019 - 1,7 g/L; Nelson Sauvin NZ 2019 - 1,7 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 85% Edytowane 12 Września 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) 01-09-2020 #239 "SDS" Cascadian Dark Ale 16,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: MepAle (MaltEurop) - 78%; Płatki owsiane - 14%; Carafa Special III (Weyermann) - 7% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (720'), Gotowanie (45'): Apollo US 2018 - 1,4 g/L (FWH); Simcoe US 2019 - 2,7 g/L (HopStand w 60°C przez 60'). Amarillo US 2019 - 2,7 g/L (HopStand w 60°C przez 60'). Drożdże: WLP090 San Diego Super - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na prawie trzy tygodnie. Chmielenie na zimno (9 dni): Simcoe US 2019 - 2,7 g/L; Amarillo US 2019 - 2,7 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 16,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,2% Odfermentowanie pozorne: 83% Edytowane 3 Października 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 12 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) 12-09-2020 #240 "W2565" Cream Ale 10,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale Maris Otter Low Colour (Simpsons) - 100% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 43°C (720'), Gotowanie (45'): Whirlfloc Tablet (8'); Pacific Crest Blend - 1,6 g/L (1'); ekstrakt goryczkowy - 16 IBU (po gotowaniu i chłodzeniu) Drożdże: Wyeast 2565 Koelsch - z napuchniętej paczki Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na około 2 tygodnie. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,6% Odfermentowanie pozorne: 83% Edytowane 3 Października 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 4 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 (edytowane) 26-09-2020 #241 "W2565" American Pale Ale 12,8° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale Maris Otter Low Colour (Simpsons) - 93% Płatki owsiane - 7% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 48°C (600'), Gotowanie (45'): Apollo 2018 - 0,8 g/L (FWH); Whirlfloc Tablet (5'); Amarillo - 2,4 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60min); Cascade - 2,4 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 60min); Drożdże: Wyeast 2565 Koelsch - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na około 3 tygodnie. Chmielenie na zimno (5 dni): Cascade US 2019 - 2,4 g/L; Amarillo US 2019 - 2,4 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 90% Odfermentowanie pozorne: 6,2% Edytowane 23 Października 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 4 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 (edytowane) 03-10-2020 #242 "WLP067" American Wheat 11,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: MepAle (MaltEurop) - 50% MepWheat (MaltEurop) - 50% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (70'); przerwa scukrzająca - 66°C (50'), Gotowanie (45'): Whirlfloc Tablet (5'); Citra - 5,6 g/L (Hop Stand w ok. 50°C przez 90min); Drożdże: WLP067 Coastal Hazy Daze - starter Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C-18°C na około 3 tygodnie. Chmielenie na zimno (5 dni): Citra US 2019 - 5,6 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 86% Odfermentowanie pozorne: 5,1% Edytowane 23 Października 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) 17-10-2020 #243 "W2565" Niskoalkoholowy Porter 5° Profil wody: HCO3=234ppm. Zasyp: Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 54% MepAle (MaltEurop) - 26% Special B (Castle) - 10% Cafe Light (Castle) - 10% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 8°C (720'); przerwa scukrzająca - 65°C (15'), Gotowanie (45'): Ekstrakt goryczkowy po gotowaniu - 16IBU Drożdże: Wyeast 2565 Koelsch - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. 17°C na 6 dni. Następnie zlano do kega i zostawiono na jakiś czas, żeby się ułożyło. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 1,5% Odfermentowanie pozorne: 50% Edytowane 24 Października 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) 17-10-2020 #244 "WLP067" & "W2565" American Pale Ale 14,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: MepAle (MaltEurop) - 58% odpad po zacieraniu #243 - 42% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 64°C (120'). Gotowanie (45'): Apollo US 2018 - 0,6g/L (FWH) Whirlfloc Tablet (5'); Sabro - 2,8 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 90min); Amarillo - 1,4 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 90min); Drożdże: WLP067 Coastal Hazy Daze - gęstwa do pierwszego wiadra Wyeast 2565 Koelsch - gęstwa do drugiego wiadra Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. ok. 16°C na około tydzień. Następnie do lekko cieplejszego pomieszczenia. Po dwóch tygodniach zlano by zebrać gęstwę i zostawiono na jeszcze tydzień. Chmielenie na zimno (5 dni): Sabro - 2,8 g/L; Amarillo - 1,4 g/L. Rozlew WLP067: Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 87% Odfermentowanie pozorne: 6,7% Rozlew W2565: Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 86% Odfermentowanie pozorne: 6,6% Edytowane 1 Listopada 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) 23-10-2020 #245 "W2565" American Pale Ale Koelsch 10,6° Miał być Koelsch, ale pomyliłem wiadro przy chmieleniu na zimno. Wyszła APA, całkiem fajna. Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Viking) - 80% Pszeniczny (Viking) - 20% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 64°C (70'); przerwa scukrzająca - 70°C (50'). Gotowanie (45'): Magnum PL 2018 - 1,3 g/L (FWH) Whirlfloc Tablet (5'); Hallertau Mittelfrueh - 1,9 g/L (5'). Drożdże: Wyeast 2565 Koelsch - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. ok. 16°C. Chmielenie na zimno (przypadkowo, przez 5 dni): Citra - 3,1 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Edytowane 18 Listopada 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Godzinę temu, MistrzSuspensu napisał: 17-10-2020 #243 "W2565" Niskoalkoholowy Porter 5° Ekstrakt początkowy: 5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 50% Odfermentowanie pozorne: 1,3% Mały czeski błąd MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 24 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 (edytowane) 24-10-2020 #246 "W2565" Sticke Altbier 17,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 66% Pilzneński (Viking) - 29,5% Cafe (Castle) - 4,5% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 66°C (70'). Gotowanie (180'): Magnum PL 2018 - 2,9 g/L (FWH) Hallertau Mittelfrueh - 5 g/L (5'). Drożdże: Wyeast 2565 Koelsch - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. otoczenia 13°C. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 17,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,1% Odfermentowanie pozorne: 75% Edytowane 17 Listopada 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) 31-10-2020 #247 "WLP067" American Pale Ale 14,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: MepAle (MaltEurop) - 75%; MepWheat (MaltEurop) - 12,5%; płatki owsiane - 12,5%. Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (120'); przerwa scukrzająca - 66°C (60'). Gotowanie (45'): Apollo US 2018 - 1g/L (FWH) Whirlfloc Tablet (5'); Cascade - 1,7 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 60min); Amarillo - 1,7 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 60min); Citra - 1,7 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 60min); Drożdże: WLP067 Coastal Hazy Daze - gęstwa Fermentacja: Wiadro umieszczono w temp. ok. 16°C na około tydzień. Później tydzień w nieco wyższej temperaturze, następnie zlanie do drugiego wiadra i chmielenie na zimno. Chmielenie na zimno (5 dni): Cascade - 1,7 g/L; Amarillo - 1,7 g/L; Citra - 1,7 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: -0,2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,7% Odfermentowanie pozorne: 102% Edytowane 17 Listopada 2020 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się