Skocz do zawartości

Browar Przepona


MistrzSuspensu

Rekomendowane odpowiedzi

21-12-2024 #434 "WLP500" Jasne Ale 11,8°

 

Drożdże:

  • WLP500 Trappist Ale -paczka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  19 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,9°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3%

Odfermentowanie pozorne: 85%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21-12-2024 #434 "WLP838+S04" Jasne Ale 11,8°

 

Drożdże:

  • WLP838 Southern German Lager - paczka
  • Fermentis Safale S-04 - paczka

 

po czterech dobach nie było widocznych oznak fermentacji, dlatego dodano S-04

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  19 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-01-2025 #435 "WLP500 & S04+WLP838" Jasne Ale 13,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 100%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • FLEX - 30IBU;
  • Hallertau Blanc 2023 8,1%aa - 1,3 g/L (20');
  • Hallertau Blanc 2023 8,1%aa - 1,9 g/L (5');
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-01-2025 #435 "WLP500" Jasne Ale 13,4°

 

Drożdże:

  • WLP500 Trappist Ale - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  12 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  5,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-01-2025 #435 "WLP838+S04" Jasne Ale 13,4°

 

Drożdże:

  • WLP838 Southern German Lager + Fermentis Safale S-04 - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  12 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  5,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31-01-2025 #436 "WLP4021 & S04+WLP838" Jasne Ale 12°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 77%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 19%;
  • Light Cristal 150 (Crisp) - 4%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • FLEX - 18IBU;
  • Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2,5 g/L (10').
Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31-01-2025 #436 "WLP4021" Jasne Ale 12°

 

Drożdże:

  • WLP4021 Saison Blend II - paczka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  23 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,7%

Odfermentowanie pozorne: 91%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31-01-2025 #436 "S04+WLP838" Jasne Ale 12°

 

Drożdże:

  • WLP838 Southern German Lager + Fermentis Safale S-04 - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  23 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0%

Odfermentowanie pozorne: 81%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01-02-2025 #437 "WLP500" Quadrupel 23°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 72,1%;
  • cukier stołowy - 11,8%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 11,8%;
  • Dark Crystal 500 (Crisp) - 2,9%;
  • Special B (Castle) - 1,5%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (300').

 

Gotowanie/chmielenie (180'):

  • FLEX - 32IBU

Drożdże:

  • WLP500 Trappist Ale - gęstwa

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  33 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 23°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  5,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 9,8%

Odfermentowanie pozorne: 77%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04-03-2025 #438 "WLP4021" Bursztynowe Ale 12,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 76%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 12%;
  • Carafa Special II (Weyermann) - 2%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (180'):

  • FLEX - 14IBU;
  • Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,7 g/L (20');
  • Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,8 g/L (1');

Drożdże:

  • WLP4021 Saison Blend II - gęstwa

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C -  8 dni.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3%

Odfermentowanie pozorne: 80%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.