Jump to content

Które płynne do stoutów?


udarr

Recommended Posts

Hej

 

Które z płynnych drożdży są Waszym zdaniem najlepsze do stoutów? Przeczytałem już wszystkie tematy o wyspiarskich grzybach i dalej nie wiem na co się zdecydować. Chciałbym żeby praca drożdży uwypukliła charakter stouta a przynajmniej go nie przykryła więc raczej szczep nisko/średnio estrowy. Krótko mówiąc - na czym wychodziły Wam najlepsze stouty?

 

Dzięki za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

Mi wychodzą całkiem niezłe na FM11. Fakt, że sporo daję palonych słodów, ale jakoś to fajnie współgra z tymi drożdżami. Warunkiem jest niska temperatura fermentacji, bo z kilu warek na nich wynika, że już w 18 °C dają sporo estrów i dość mocno wyczuwalny alkohol. Ja na nich zaczynam w ok 14 - 15 °C. I przy tej temperaturze i tak potrafią wybrać się na spacer po piwnicy ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja wszystkie Stouty robię na "amerykańskich" szczepach i coś tam się udało wygrać w konkursach, więc polecam. W warunkach domowych jest mniejsze odfermentowanie niż w browarze, dlatego spokojnie zostanie sporo ciała.

Link to comment
Share on other sites

Ciekawa sprawa to co mówicie. Czyli po prostu podobny mechanizm jak w przypadku piw mocno chmielonych a więc dążenie do uzyskania czystego profilu. Jest w tym jakaś logika. :)

Link to comment
Share on other sites

Ciekawa sprawa to co mówicie. Czyli po prostu podobny mechanizm jak w przypadku piw mocno chmielonych a więc dążenie do uzyskania czystego profilu. Jest w tym jakaś logika. :)

nie mam bardzo rozbudowanego materiału do porównań, bo zawsze robiłem stouty i risy na amerykanach, ponieważ wychodziły smaczne. Raz porwałem się na Irish Ale, bo w końcu tak jest bardziej książkowo, ale nie byłem zadowolony - piwo przy tym samym ekstrakcie miało dużo mniejszą pełnię, było bardziej wodniste, a słody karmelowe wniosły mniej owoców (bardziej poszło w migdały itp.). Chyba wróciłbym do nich robiąc dry stouta, ale już nie oatmeala ani nie risa. To oczywiście subiektywne odczucie. 

Link to comment
Share on other sites

No właśnie celowo bliżej nie określiłem co to ma być za stout bo planuję 3-4 różne warki na nich. Zacznę od dry, potem oatmeal, kolejny oatmeal lub milk ale z jakimiś dodatkami i na końcu imperial porter. W takim zestawieniu wydaje się, że lepiej będzie zrezygnować z Irish Ale i dobrać szczep bardziej pod kątem kolejnych warek. Na stronce, którą zapodał Jacu proponują 1968 ale zdecydowanie ich nie wybiorę bo z tego co wiem to odpowiednik WLP002, które mi się nie spodobały. Kolejna propozycja to 1028, o których na forum też są średnie opinie. No cóż, może w takim razie wezmę WY1056/FM52 tak jak sugerujecie :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.