udarr Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Hej Które z płynnych drożdży są Waszym zdaniem najlepsze do stoutów? Przeczytałem już wszystkie tematy o wyspiarskich grzybach i dalej nie wiem na co się zdecydować. Chciałbym żeby praca drożdży uwypukliła charakter stouta a przynajmniej go nie przykryła więc raczej szczep nisko/średnio estrowy. Krótko mówiąc - na czym wychodziły Wam najlepsze stouty? Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Chyba Irish Ale, chociaż wg mnie dobrego stouta można zrobić na wielu różnych szczepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Mi wychodzą całkiem niezłe na FM11. Fakt, że sporo daję palonych słodów, ale jakoś to fajnie współgra z tymi drożdżami. Warunkiem jest niska temperatura fermentacji, bo z kilu warek na nich wynika, że już w 18 °C dają sporo estrów i dość mocno wyczuwalny alkohol. Ja na nich zaczynam w ok 14 - 15 °C. I przy tej temperaturze i tak potrafią wybrać się na spacer po piwnicy udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Ja wszystkie Stouty robię na "amerykańskich" szczepach i coś tam się udało wygrać w konkursach, więc polecam. W warunkach domowych jest mniejsze odfermentowanie niż w browarze, dlatego spokojnie zostanie sporo ciała. udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Jak wyżej. FM52, czyli amerykany, dały całkiem niezłe wyniki w konkursach zeszłego sezonu. Zdecydowanie wolę je od Irish Ale. Fermentuj w niskich temperaturach. udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 20 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Ciekawa sprawa to co mówicie. Czyli po prostu podobny mechanizm jak w przypadku piw mocno chmielonych a więc dążenie do uzyskania czystego profilu. Jest w tym jakaś logika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Zajrzyj tutaj: http://finnhillbrewing.blogspot.com/2010/12/liquiddry-yeast-chart-by-style.html I określ jakiego stout'a chcesz zrobić Mi to pomaga wprawdzie w znajdowaniu suchych "zamienników", ale jak najbardziej przekaz jest uniwersalny. udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Ciekawa sprawa to co mówicie. Czyli po prostu podobny mechanizm jak w przypadku piw mocno chmielonych a więc dążenie do uzyskania czystego profilu. Jest w tym jakaś logika. nie mam bardzo rozbudowanego materiału do porównań, bo zawsze robiłem stouty i risy na amerykanach, ponieważ wychodziły smaczne. Raz porwałem się na Irish Ale, bo w końcu tak jest bardziej książkowo, ale nie byłem zadowolony - piwo przy tym samym ekstrakcie miało dużo mniejszą pełnię, było bardziej wodniste, a słody karmelowe wniosły mniej owoców (bardziej poszło w migdały itp.). Chyba wróciłbym do nich robiąc dry stouta, ale już nie oatmeala ani nie risa. To oczywiście subiektywne odczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 20 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 No właśnie celowo bliżej nie określiłem co to ma być za stout bo planuję 3-4 różne warki na nich. Zacznę od dry, potem oatmeal, kolejny oatmeal lub milk ale z jakimiś dodatkami i na końcu imperial porter. W takim zestawieniu wydaje się, że lepiej będzie zrezygnować z Irish Ale i dobrać szczep bardziej pod kątem kolejnych warek. Na stronce, którą zapodał Jacu proponują 1968 ale zdecydowanie ich nie wybiorę bo z tego co wiem to odpowiednik WLP002, które mi się nie spodobały. Kolejna propozycja to 1028, o których na forum też są średnie opinie. No cóż, może w takim razie wezmę WY1056/FM52 tak jak sugerujecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się