zbynekkk Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Mała poprawka do wyniku 53 warki: ekstrakt w obydwu bliźniaczych warkach na tym samym poziomie, 14 Blg, przesadziłem z objętością, dziś po bardziej bliskim przyjrzeniu się kegom, okazało się że w sumie mam coś w pobliżu 85 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 (edytowane) Warka 54 COŚ NA SZYBKO z dn. 26.03.2011 Słody; pilzneński- 4 kg monachijski- 0,5 kg Chmiele; taurus szyszka- 30 g - 60 minut taurus szyszka- 10 g - 30 minut lubelski grnulat- 20 g - 0 minut Drożdże; W 34/70 Zacieranie; 63°C- 35 minut 72°C- 45 minut 76°C- 10 minut, filtrowanie Wysładzanie; do objętości około 26 l Wynik; 24 litrów, prawie 14 Blg Edytowane 26 Marca 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 55 hola -hola z dn. 01.04.2011 Słody; pilzneński- 16 kg monachijski- 2kg Chmiele; taurus szyszka- 120 g - 60 minut taurus szyszka- 40 g - 30 minut lubelski grnulat- 100 g - 0 minut Drożdże; W 34/70 Zacieranie; 63°C- 35 minut 72°C- 45 minut 76°C- 10 minut, filtrowanie Wysładzanie; do objętości około 150 l Wynik; 140 litrów, 15 Blg Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 cze czy ten taurus to ten taurus ? opisz jak wyszło piwko na tym chmielu piozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Cześć. Warzone na 3 warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Tak, to ten taurus. Nie będę nic opisywał, po prostu wyślę Tobie parę butelek z warką 54. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 nie odmówię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Warka 55 hola -hola z dn. 01.04.2011 Słody; pilzneński- 16 kg monachijski- 2kg Wynik; 140 litrów, 15 Blg he.. he.. 123% wydajności.. kondesacja jak czy co??... Prima Aprilis.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Sam bym tak chciał, taaaakie wyniki mieć. Niestety to warka stworzona w 2 minuty, 1 kwietnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 55 relaksowa 0.20 kg *2 Carapils 0.50 kg *2 Monachijski I 8.00 kg *2 Pilzneński 25.00 g *2 Lubelski 0minut 20.00 g *2 taurus 30minut 35.00 g *2 taurus 60minut 9;00--> 25 l 67°C zasyp 63°C-->30' 9:05-->9:40 72°C-->30' 9:55-->10:25 75°C-->10' 10:30-->10:40 12:00-->taurus 35 g 12:30-->taurus 20g 13:00-->lubelski 25g 12:15 25l 68°C zasyp 63°C-->30' 12:15-->12:50 72°C-->30' 13:05-->13:30 75°C-->10' 13:40-->13:50 75°C-->10' 13:35-->13:45 15:35-->taurus 35g 16:05-->taurus 20g 16:35-->lubelski 25g wynik 85l, 14 Blg z hakiem nawet mocnym 9,5 godziny ze studzeniem i "zadaniem gęstwy" w cudzysłów bo chłodną brzeczkę wlałem do fermentatorów z gęstwą po warce 53. Edytowane 9 Kwietnia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Warka 56 podwójna ostatni lager 2*0.50 kg Carapils 2*8.00 kg Pilzneński 2*20.00 g Lubelski 0' 2*20.00 g Lubelski 20' 2*40.00 g taurus 60' 7:50 30 litrów wody 67°C--> zasyp 63°C-->40' 7:50-->8:30 72°C-->10' 8:50-->9:00 75°C-->10' 9:08-->9:20 10:40 30 litrów wody 67°C-->zasyp 63°C-->40' 10:40-->11:20 72°C-->10' 11:35-->11:45 75°C-->10' 11:55-->12:05 10:30-->taurus 40g 11:10-->lubelski 20g 11:30-->lubelski 20g 14:10-->taurus 40g 14:50-->lubelski 20g 15:10-->lubelski 20g zadana gęstwa W34/70 Wynik to 85 litrów, 14 Blg. W czasie 11 godzin, łącznie ze śrutowaniem, grzaniem wody, chłodzeniem, zadaniem drożdży i posprzątaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Wynik to 85 litrów, 14 Blg. Wow! niezły wynik. :P W czym fermentujesz tak duże warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 z zapisów wynika, że to na 2 razy robione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 z zapisów wynika, że to na 2 razy robione. Robione tak - ale fermentowane może być w jednym dużym fermentorze. Jeśli fermentacja też oddzielnie, to ja w takich przypadku na pewno bym coś zakombinował i zrobił dwie trochę inne warki, np zmienił trochę chmielenie, albo czasy zacierania, albo ew. drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) ........Wow! niezły wynik. :) W czym fermentujesz tak duże warki? Fermentuje w dwóch fermentatorach, wykonanych z kegów 50 litrowych, zdjęcia w mojej galerii. Z pewnością nie da się zrobić dwóch identycznych warek w warunkach domowych ale to są właśnie uroki domowego browaru. Robię podwójną warkę, osobno zacieram i osobno fermentuję, zwykle nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy nimi. Ale to takie moje czysto subiektywne odczucie. Ale to nic, cały czas myślę o potrójnej warce A jak się z nią oswoję, pewnie po głowie będzie mi chodzić warka poczwórna. Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Warka 57 ZAKRĘCONY KOZIOŁ Chyba najdłużej warzona moja warka, w sumie ponad 36 godzin. W zasyp weszło: 8kg pilzneńskiego 4kg monachijskiego Po 10 minutach w 52°C podgrzałem do 62 na dwadzieścia minut. Potem 15 litrów, raczej gęstszego do dekoktu, trochę to potrwało, a jak już się pogotowało z 10 minut zawróciłem dekokt. Temperatura stanęła jak drut na 72°C i tak z dwadzieścia minut, potem około 10 litrów do dekoktu. Już miałem zawracać dekokt jak mnie coś tknęło i zrobiłem próbę jodową- pozytywna Przytrzymałem dekokt i małymi porcjami zawracałem tak by temperatura nie podniosła się powyżej 73°C i tak z pół albo i więcej godzinki. Jak już płyn Lugola nie widział skrobi podgrzałem do 78°C, a po 10 minutach zacząłem filtrację. Po ostatniej porcji wody poszedłem na obiadek, no i mi zeszło do wieczora resztkami sił, wieczorem, podpaliłem mały płomień pod warzelnym. I tak się palił aż do 15:00 dnia następnego. odparowało prawie 15 litrów brzeczki. Dziś uzupełniłem braki w wodzie, zadałem chmiel: Taurus 40g-- 60 minut lubelski 40g-- 20 minut Wynik to 43 litry 20 Blg, warkę podzieliłem na dwa fermentatory i zadałem w34/70, a drugi California lager. Trochę mocny ten koziołek wyszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Coś jak dębowe mocne długo warzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 no i podwójnie chmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) Nie mogłem się oprzeć. Edytowane 12 Maja 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Czarna dziura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 (edytowane) Warka 58 Grodziskie 3kg- pszeniczny samodzielnie wędzony na zimnym dębowym dymie 0,6kg- wędzony 1,5kg- pilzneński Słowacja lubelski granulat 60g- 90 minut 40g- 30 minut mech, opakowanie, w końcówce na 15 minut 20 litrów 40°C zasyp 39°C -->60' 50°C -->20' 66°C -->30' 73°C -->30' 77°C -->10'-->filtrowanie i wysładzanie do objętości 46l Wynik to 40 litrów 9°Blg Dzięki uprzejmości Wiktora zadane gęstwą drożdży grodziskich. Za dwa tygodnie będę zlewał Gęstwa do dyspozycji. Edytowane 21 Maja 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) Grodzisz po 24 godzinach ani drgnie, przeniosłem fermentator z głębokiej piwnicy gdzie mam teraz 16 stopni do płytszej gdzie mam 18-20 stopni. Dziś jak wróciłem do domu i zajrzałem, serce rośnie. Powędrowało z powrotem do głębokiej piwnicy Edytowane 29 Maja 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 (edytowane) Zmagam się z żytnim, ciekawie to wygląda. No i szybko staje na sitach, trzeba ruszać złożem młóta. Zobaczę jak pójdzie z filtracją. Leci mętny kisielek Zawracam już chyba z 15 litr, coś zaczyna się układać. No i jednocześnie filtracja staje, chyba nici z klarownej brzeczki. Edytowane 29 Maja 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Dzięki Wenie wiem już co robić. Zatrzymuje się jak stygnie. Podgrzej i znowu popłynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Nie mam bezpośredniego grzania, ratuję się wodą do wysładzania w temperaturze powyżej 90°C. Daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się