Igorrodz Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Witam.Proszę o sprawdzenie receptury -słód:3.4kg płynnego ekstraktu słodowego pale ale0.5kg suchego ekstraktu słodowego jasnegochmiel podczas warzenia:citra 20g na 60 min (13.5% AF)mandarina 20g na 30 min (7.5% AF)cascade 20g na 15 min (7.7% AF)drożdże:US-05 1 saszetkacicha fermentacja / na zimno:citra 30g na 5 dni (13.5% AF)mandarina 30g na 5dni (7.5% AF)cascade 30gr na 5 dni (7.7% AF)refermentacja: 120g cukru kryształuwarka na 20lTakie pytanie - ile to da BLG a ile IBU? Celuję w 15°Blg i 40 IBU.Alkoholu pewnie będzie z 6% Ostatecznie uwarzę piwo w stylu przypominającym American Amber Ale, proszę nie sugerować się tytułem wątku Edytowane 2 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Myśle, ze dowolny program piwowarski odpowie Ci na te pytania. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Programy piwowarskie programami a życie życiem. Pytam i proszę o odpowiedź tak, jak pomagacie w innych wątkach... Da się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Łał, to dopiero lenistwo. Nawet Ci się w program samemu nie chce wrzucić. Co Ty myślisz, że Ci ludzie to z głowy biorą te wartości ? dirk gently i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Z głowy to 16 BLG, 35 IBU. A teraz wklepię w program i sprawdzę... ... Wg brewness.com 16.3 BLG, 36 IBU. Post proszę traktować częściowo jako żart, ale można przy tak prostym chmieleniu / ekstrakcie to oszacować w głowie. A jako nagrodę zrobię sobie herbatę jkx6, Igorrodz, Adrian Siedlarski i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Brewtarget wyrzucił, że na 15L wyjdzie ponad 16 blg, 41 IBU, alkoholu 6.5%. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) praktyka 2x1,7kg WES 20l 12 blg na zimno: cascade 30gr na 7 dni 7 dni raczej za długo 4-5, a sama ilość homeopatyczna jak na AIPA jedynka powinna być przed 30 dodaj do ekstraktu z 0,5kg cukru albo z 1kg ekstraktu jeszcze ,tak to badzie raczej pod APA, albo rób mniej jak 20L Edytowane 25 Października 2016 przez Gawon Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 @Gawron Napisalem, że warka na 15l jednak garnek mam większy co noże spowodować, iż dodam jeszcze 5l wody i z 1.2kg ekstraktu słodowego. Zwiększy się BLG ale też alkohol przy spadku goryczki. Cukier dobra sprawa, może jednak lepiej, najlepiej dać podczas gotowania 250g laktozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Moim zdaniem to będzie sukces jak zrobisz 15-20l AIPA 15-16blg z wykorzystaniem 60g chmielu z czego połowa przeznaczona na goryczkę. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Taka cieniutka ta AIPA. Przy tym ekstrakcie celowanie w 40 IBU wydaje mi się błędną drogą, ale walcz. Walcz dzielnie młody padawanie. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Panowie, o co Wam chodzi skoro mieszczę się w stylu? http://www.wiki.piwo.org/American_IPA Jeden woli górne maksimum, drugi balans a trzeci bliżej dolnego minimum. Ja wybieram to, co wybieram Ostateczna moja receptura będzie taka: http://brewness.com/pl/recipe/001-igor-s-aipa/view (podziękowania dla kol. @marek- za wskazanie tej strony) Trochę więc większa warka (mam gar 30l), trochę więcej chmielu i goryczki. Będzie dobrze Edytowane 26 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Gotuj 60 minut. Po co to 100 miało być ? Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Panowie, o co Wam chodzi skoro mieszczę się w stylu? Moim zdaniem to, że blg i ibu się zgadza nie znaczy od razu, że piwo jest stylowe. A skoro się posługujesz takim argumentem to rozumiem, że chcesz zrobić stylowe AIPA. W tej nowej recepturze na brewness lepiej to wygląda. Trochę mnie dziwi rodzaj wykorzystywanego ekstraktu ale nigdy ich nie używałem więc się wolę nie wypowiadać jaki to da efekt w każdym razie 621ebc wydaje się mało stylowe tak z koloru jak i przypuszczalnie tego co wniesie do piwa. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Trochę mnie dziwi rodzaj wykorzystywanego ekstraktuWybrałbym płynny ekstrakt słodowy Pale Ale od Bruntal (2x 1.7kg = 3.4kg) ale nie mają w bazie danych, ten jest wybrany tylko jako zastępczy. Reszta - drożdże i chmiele (poza Mandariną) się zgadza i mieści w stylu, nieprawdaż? Jak nie - proszę o polecenie innych ale pewnie będzie to Chinook, Galaxy, Amarillo, Centennial, Simcoe etc - wybór spory, wszystkich przecież nie dam (można, tylko po co?). Edytowane 26 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 napisałeś Proszę o sprawdzenie receptury - więc każdy Ci napisał swoje wątpliwości, sugestie czy co tam chciał skoro masz i tak swoje zdanie że mieści się w stylu to jest ok to po co pytać jeśli piłeś jakąś AIPA to to nie będzie raczej podobne, bo niestety ale do tego piwa trzeba dać chmielu na aromat i to nie istotne jest czy dasz jednego 30g czy trzy różne po 10g, dla mnie na samą cichą do takiego to 100g, nie wspominając o wcześniejszym chmieleniu, ja daję 200-250 w sumie na całą warkę zobacz sobie w zapiskach albo na wiki receptury i zaczerpnij podanej wiedzy garściami jak dobrze na chmielić i nie chodzi mi tylko o IBU powodzenia Igorrodz i jkx6 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Może 30g Simcoe (albo innego aromatycznego) na 0'? Tak jak Gawon wyżej napisał, coś na aromat by się przydało. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 @@Mikeyy, kolega Igorrodz chce właśnie na aromat dać te 30 g Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Rozumiem, że sugerujecie iż z tej receptury, którą sobie wymyśliłem wyjdzie raczej APA niż AIPA?Uaktualniłem recepturę w poście #1 Edytowane 28 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 dodałeś 0,5kg ekstraktu tylko i zmieniłeś na 20l i 15 blg ,tak się raczej nie da , uwzględniałeś straty na chmieliny ? Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Dzięki ale nie będę jednak warzył z ekstraktów, zaczynam od razu od zacierania. Na pierwszy ogień pójdzie weizen a jako drugie zrobię piwo APA. Muszę tylko pomyśleć jak dobrać słód (proporcje) bo chmielenie raczej takie zostanie jak napisałem... BTW- jak zamiast APA wyjdzie AAA to się nie obrażę Edytowane 29 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Ostatecznie ustaliłem sobie taką recepturę -słody: strzegom pale ale 5kgstrzegom karmelowy 300 0.5kg chmiele: centennial 20g na 60min / 30g na cichąmandarina 20g na 30min / 30g na cichą cascade 20g na 30 min / 30g na cichądrożdże: US-05 zacieranie: na lenia 70°C (bo chcę bardziej treściwe i mniej alkoholowe) 60min mash out 78°C 10min warka na 20lwg Brewness.com 40°Blg / 43IBU / 20SRMProdukty już zamówiłem - zestaw z TwójBrowar.pl + mandriva 50g i citra 50g (tej nie dam, poczeka na kolejną warkę) oraz resztę z HomeBrewing.pl słody i resztę chmieli, coś do dezynfekcjimam nadzieję, że na dniach będzie, nie mogę już doczekać się własnoręcznego warzenia Będę warzył dwie warki - tę oraz weizena.Wszystkim dziękuję za porady a przede wszystkim za uszczypliwe komentarze, z nich człowiek uczy się najwięcej Edytowane 1 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 70 za dużo moim zdaniem, 68 wystarczy. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 @@SkajoDobrze, już zmieniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 słody: strzegom pale ale 5kg strzegom karmelowy 300 0.5kg Do APA to za dużo karmelu max 4-5% i jeszcze to zacieranie na słodko zacieranie: na lenia 70°C (bo chcę bardziej treściwe i mniej alkoholowe) 60min Igorrodz i tymonisko 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Ja tego piwa nie czuję. 10% karmelu i to 300ebc, zacieranie typowo na słodko. Chmielenie dla mnie nieco bez sensu na 30m pomijając przy tym końcówkę gotowania/whirpool, jedynie ten na zimno coś podratuje ale i tak zostaną w pewnej części przykryte karmelem. Ja bym tego nie uwarzył. Tu masz fajne piwo, sprawdź sobie, może na coś Cię to nakieruje: http://www.piwo.org/topic/10159-single-hop-mosaic-ipa-andrzeja-milera/?p=213586 edit: okej, napiszę to bo może o tym nie wiesz - słody karmelowe, w zasadzie wszystkie od carapilsa wzwyż wnoszą do piwa cukry, których drożdże nie fermentują, one zostaną w tym piwie do końca (nie wdając się w szczegóły związane z leżakowaniem), i będzie je czuć w smaku, w aromacie, podczas brania łyka, dodatkowo ten rodzaj cukrów podbijasz jeszcze zacieraniem na słodko (część cukrów z pale ale będzie nie fermentowana) więc razem da to naprawdę nieciekawy efekt, moim zdaniem albo zacierasz na wytrawnie i pełnię podbijasz karmelem, albo zacierasz bardziej na słodko i już tego nie podbijasz, ewentualnie możesz zrobić jeszcze inaczej, czyli to co lubię najbardziej, czyli zacierać na wytrawnie i nic nie podbijać (dla ipa, apa) lub zrobić to naprawdę symbolicznie żeby chmiel mógł zostać wyeksponowany, po co dosładzać cocacolę, naprawdę uważasz, że to konieczne? Edytowane 1 Listopada 2016 przez udarr Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się