Marcin Wojtczuk Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Ze względu na pojemność docelowego fermentora 9l zrobiłem małą warkę. Przy okazji wypróbowałem filtrację w wężykiem pierwszy raz (do tej pory torba) i bardzo mi się spodobało. Jest jednak taka kwestia, że w fermentorze Browamator 25l kranik jest około 1,5cm powyżej dna a co za tym idzie, płyn z dna nie ma jak być wylany do gara warzelnego. O ile przy 6kg słodu pewnie to różnicy nie robi, to 2kg rozkładają się do wysokości 5l w fermentorze, więc dolne 1,5cm to całkiem spora część wysokości.Czy to szkodzi na wydajność? Czy skoro moje zasypy będą tak małe (a będą do 3kg), nie wyszedłbym lepiej na wiadrze z dziurkami? W sumie to wyszła mi wydajność podobna do założonej 70% w kalkulatorze, ale wiadomo - każdy chce więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Jak sam doszedłeś do wniosku wydajność może być niższa ale dla mnie wydajność jest drugorzędna, ja chce mieć dobre piwo, polecam tę drogę Ponadto fermentor 9l to z 6 litrów piwa, chce Ci się bawić w takie ilości, jak dla mnie takie ilości tylko na piwa wybitnie eksperymentalne? Możesz też zacierać podwójne warki, a gotować (lub fermentować) wg innego schematu. Edytowane 30 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Przecież i tak wysładzasz, więc na końcu to co tam zostaje ma już bardzo mało ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 A poza tym filtrator leży na dnie wiadra, więc brzeczka poniżej kranu również zostanie "wypchnięta". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Przecież i tak wysładzasz, więc na końcu to co tam zostaje ma już bardzo mało ekstraktu. No właśnie Stąd pewnie koledze, pomimo obaw opisanych powyżej, wyszła całkiem spoko wydajność 70% jest całkiem przyzwoite, więc nie widzę sensu zamartwiać się, żeby mieć koniecznie większą...tym bardziej przy tak małych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 A jak już czujesz że jednak coś tam więcej zostaje to wysladzaj na raty. Wtedy będziesz pewien że ta końcówka ma małe blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Na twoim miejscu kupił bym w castoramie wiadro 14l (polecam), albo w liroju, ale tam chyba tylko 10l i sam wyciął otwór na kranik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 W Leroy też są 15 l. Trzynaście litrów wchodzi spokojnie i jest miejsce na pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojo Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Ja robię warki po 11-13l, w wiadrach 22l. Obecnie mam wydajność na poziomie 75%, zasyp zazwyczaj do 4kg, filtracja oplotem, nie narzekam. W fermentorze amerykańska pszenica (3kg zasypu), fermentowana na gęstwie z US-05, 12,5l i piana dochodzi do wieczka, więc lepiej mieć większy zapas wolnej przestrzeni, aniżeli potem czyścić pozostałości po wybiciu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 9 litrów piany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojo Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 9l hmm, chyba nie, nie wiem jaka jest średnica tego wiaderka (więc nie przeliczę), ale jest mniejsza od "standardowego", więc 10cm piany mam w pierwszych dniach burzliwej, ale tylko z gęstwy, z suchych mi nie wskoczyło na taki poziom z pianą nigdy (czytając posty z forum, to raczej normalne zachowanie przy tych drożdżach). Wiadro moje ma jednak 20l, wg sklepu, nie wiem skąd ubzdurało mi się te 2l dodatkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się