goldi_WRO Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Chciałem w sobotę butelkować po przeszło 2 tygodniach fermentacji moją pierwszą warke Mangrove Jacks 2,2kg Bavarian Wheat, ale po sprawdzeniu poziomu blg się wstrzymałem, zlałem do drugiego fermentora i zostawiłem jeszcze na trochę na cichą. Po 2 tygodniach miałem 4-4,5blg, możecie mi powiedzieć czy to jest jeszcze w normie? Poczekam jeszcze trochę i zobaczę co będzie przez ten tydzień, ale jeśli do końca tygodnia nie zejdzie poniżej 3 to będę miał problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Chciałem w sobotę butelkować po przeszło 2 tygodniach fermentacji moją pierwszą warke Mangrove Jacks 2,2kg Bavarian Wheat, ale po sprawdzeniu poziomu blg się wstrzymałem, zlałem do drugiego fermentora i zostawiłem jeszcze na trochę na cichą. Po 2 tygodniach miałem 4-4,5blg, możecie mi powiedzieć czy to jest jeszcze w normie? Poczekam jeszcze trochę i zobaczę co będzie przez ten tydzień, ale jeśli do końca tygodnia nie zejdzie poniżej 3 to będę miał problem... 1. W jakich temperaturach zacierane? 2. w jakiej temperaturze fermentowane? 3.Jakie BLG początkowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Chciałem w sobotę butelkować po przeszło 2 tygodniach fermentacji moją pierwszą warke Mangrove Jacks 2,2kg Bavarian Wheat, ale po sprawdzeniu poziomu blg się wstrzymałem, zlałem do drugiego fermentora i zostawiłem jeszcze na trochę na cichą. Po 2 tygodniach miałem 4-4,5blg, możecie mi powiedzieć czy to jest jeszcze w normie? Poczekam jeszcze trochę i zobaczę co będzie przez ten tydzień, ale jeśli do końca tygodnia nie zejdzie poniżej 3 to będę miał problem... 1. W jakich temperaturach zacierane? 2. w jakiej temperaturze fermentowane? 3.Jakie BLG początkowe? 1. Kolega chyba z ekstraktu robił. 4. A balingometr kalibrowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Wow to jego się kalibruje? Mam taki zwykły szklany pływak Tak, to brewkit Fermentowało w 19-20 stopni powierza. Fermentacja była baaardzo burzliwa.. raz nawet piana zatkała rurkę, wywaliło wieko i trochę piany wyleciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Tak, kalibruje się. To jakie to Blg początkowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 No własnie nie zapisałem sobie a pamięć szwankuje Co do kalibracji to dzięki za info, zaraz poczytam. Nie wiedziałem że trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Chodzi o to żebyś sprawdził czy w wodzie o temp 20st wskazuje 0blg bo może wskazuje -1blg w tym wypadku piwo zeszło Ci o 1blg niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Dzięki, dziś sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 OK, sprawdziłem. Balingometr jest dobry. Piwo ma 4blg. Jeśli do końca tygodnia nie zejdzie to można butelkować z takim wskaźnikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 A jakie w końcu było blg początkowe? Nie wiem czy dobrze rozumiem pierwszy post ale 2 tyg miałeś na burzliwe, potem 2 tygodnie cichej i teraz ewentualnie chcesz poczekać jeszcze tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 No własnie chodzi o to że nie zapisałem sobie początkowego blg Co do metody to jak na razie stało tylko 2 tygodnie na burzliwej, a od soboty na cichej i nic się nie zmienia. Chyba poczekam jeszcze do końca tygodnia mierząc od czasu do czasu i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) ile wody poszło do tego brewkita? edit: przeczytałem własnie instrukcję obsługi tegoż wynalazku i jeśli dałeś Mangroove Jack's Pure Malt Enchancer to jesteś blisko zalecanej finalnej gęstości, jeśli zwykły cukier/glukozę to dużo powyżej. jeśli nie dodałeś żadnego z powyższych a zrobiłeś zalecane 23L to też jesteś za wysoko... http://mangrovejacks.com/products/mangrove-jacks-craft-series-wheat-beer-pouch Edytowane 31 Października 2016 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Uzupełniałeś brewkita ekstraktem czy cukrem? Czy podczas fermentacji nie przechłodziłeś wiadra, tzn. czy nie wstawiłeś go do pomieszczenia o niższej temperaturze albo w pomieszczeniu, w którym fermentowałeś temperatura nie spadła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Ekstraktem: http://twojbrowar.pl/pl/ekstrakty-slodowe-plynne/232-pszeniczny-plynny-ekstrakt-slodowy-12kg.html Co do temperatury to na 100% nie, fermentor stał w garażu podziemnym gdzie jest stała temperatura, nie zawiewa wiatr, ani nic takiego. Do wyjścia jest jakies 50m, nie ma szans na gwałtowne zmiany temperatury. Na początku temperatura wynosiła 20,7* a na końcu 19,7*. Teraz przeniosłem na cichą do mieszkania gdzie jest około 20-22* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Od podłogi nie ciągnęło trochę zimnem? Ja sobie w ten sposób prawdopodobnie uśpiłem drożdże Mangrove Jack's Dark Ale w moim Dark Mildzie. Po tygodniu w ok. 20°C ruszyły znowu i zeszły jeszcze o 1°BLG. Producent twoich drożdży podaje, że odfermentowują średnio, ile to jest Nie wiem. Jeśli do końca tygodnia ci nie zejdą to ja bym butelkował. Mi się zdarzało tak niskie odfermentowanie przy piwach zacieranych i granatów nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Jak się podejrzewa, że piwo niedofermentowało, to się przenosi do cieplejszego i czeka, a nie przelewa na cichą. Jak nie znasz ekstraktu początkowego to można wróżyć z fusów. Możliwe, że już niżej nie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 No widzisz, mogłem zapytać przed przelaniem zobaczymy pod koniec tygodnia. Piwo stało na wiadrze po farbie jakieś 20cm nad podłogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Przeczytałem 'piwo stało w wiadrze po farbie"aż mi sie ciepło zrobiło:-) Culter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Jak farba była emulsyjna to najwyżej aldehyd będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Emulsja, ale od Śnieżki więc się nie martwię Co do piwka to niestety od soboty nic się nie zmieniło.. wciąż w okolicach 4blg. Co z butelkowaniem takiego piwa? Co powinienem zrobić? Może po prostu dać mniej glukozy? Miałem w planie sypnąć 7g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Będzie śnieżnobiałe huehueh ;P Jeśli niedofermentowało to przy proporcji 7g na 0,5 l to szarżujesz ostro, ale na 1l wydaje się być w miare bezpieczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 śnieżnobiałe hehehe 7g chciałem dać do dobrze zrobionego piwka, a przy takim poziomie blg to nie wiem... myślałem o 5g, ale faktycznie może jeszcze mniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 7g na butelkę?? Przy nie znanym OG?? Wariat!!! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 7g na butelkę?? Przy nie znanym OG?? Nawet przy znanym OG i dobrze odfermentowanym to i tak 2x za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Nie 7g na litr, czyli jakieś 145-150g na 21l, ale przy takim blg to 5g na litr czyli 105-110g na 21l. Co sądzicie? będą granaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się