skybert Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 W kontekście całej dyskusji o długościach i średnicach wężyków do rozlewu piwa bardzo zastanawiające jest rozwiązanie przedstawione tutaj - http://www.jimsbeerkit.co.uk/cornelius.htm Między kegiem i nalewakiem nie ma w ogóle wężyka! Autor strony nie zgłasza problemów z nadmierną pianą. I bądź tu mądry Rozwiązanie ciekawe ale w plener gdy mamy dużo czasu i możemy rozlewać piwo bardzo powoli. Jednak IMO nie sprawdzi się gdy mamy pełniusieńki keg i wysoką temperaturę. skybert: Jaką ma długość twój wąż 7mm? 1,8m jak rozszyfrować oznaczenie węża na ibc 7x2,5mm 7 mm średnica wewnętrzna 2,5mm grubość ścianki czyli średnica zawnętrzna: 12mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Tu jest wszystko napisane: http://www.piwo.org/forum/t1344-Jakosc-piwa-z-beczki--vademecum-j-ang-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 W kontekście całej dyskusji o długościach i średnicach wężyków do rozlewu piwa bardzo zastanawiające jest rozwiązanie przedstawione tutaj - http://www.jimsbeerkit.co.uk/cornelius.htm Między kegiem i nalewakiem nie ma w ogóle wężyka! Autor strony nie zgłasza problemów z nadmierną pianą. I bądź tu mądry A ja widze, dlaczego sie nie pieni! Jest tio brytyjska strona, nagazowanie piw jest najczesciej minimalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Nowe wątki w dyskusji są bardzo interesujące. Bo oto skybert mając identyczny co ja wężyk, w dodatku krótszy, nie ma problemów z rozlewem piw z kega, jak rozumiem także tych mocniej gazowanych (np. lagery) co jest wbrew teorii (mówiącej o min. 10mb przewodu o takiej średnicy)... i powoduje że ponownie staję w punkcie wyjścia przy doszukiwaniu się przyczyn mega piany. Dodając do tego doświadczenia Makarona - swoje piwa gazuje raczej mało, oraz tego piwowara którego podlinkowałem (rozlew bez nadmiernego pienienia się piwa z kranu bezp. podłączonego do kega bez żadnego wężyka) na pierwszy plan wysuwa się jednak kwestia nagazowania. Dla świętego spokoju oraz celów doświadczalnych zakupię wąż 1/4 cala (śr. wew, 6mm) i wypróbuję co to zmieni. Jednocześnie sukcesywnie będę odgazowywał stouta i obserwował czy i kiedy będzie leciało z kranu piwo w formie płynnej a nie piennej Gdzieś tam w odwodzie pozostaje rozkręcenie/wymiana kranów, ale z tym się wstrzymam na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Gdzieś tam w odwodzie pozostaje rozkręcenie/wymiana kranów, ale z tym się wstrzymam na razie. Wymiana to się zgadzam, ale dlaczego boisz się rozkręcenia kranu? Masz 2, więc nawet jak byś się pogubił, to masz drugi na wzór. To nie jest jakaś kosmiczna technologia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Wymiana to się zgadzam, ale dlaczego boisz się rozkręcenia kranu? Masz 2, więc nawet jak byś się pogubił, to masz drugi na wzór. To nie jest jakaś kosmiczna technologia. W zasadzie to masz rację z tym rozkręcaniem. Jednak póki co wychodzę z założenia że skoro wróciły prosto od serwisanta (a trafiły tam przede wszystkim dlatego, żeby stwierdził czy to nie jest szmelc-stwierdził że nie) to powinno z nimi być wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 sypię do kega 20-50g jest idealnie czasami bywało że przy 80 piana leciała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Josefik, proszę, podawajcie objętości warek, kegów, itp. Używam kegów: 5, 10, 15, 19, 20, 30 i 50l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 sypię do kega 20-50g jest idealnie czasami bywało że przy 80 piana leciała Ciśnienie jakie dajesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 @ wesoły 19l @Przemo ok. 2 atm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 a jak długo te 2atm utrzymujesz? Właśnie zakegowałem swojego pierwszego pils'a. 55g glukozy i teraz sobie leżakuje w chłodni. Nie wiem czy podpiąć go pod co2 czy dać samemu dojrzeć. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 podpinam i daję ciśnienie bezpośrednio przed przed konsumpcją optymalne nasycenie jest po przynajmniej 24h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Znalazłem arkusz który może się przydać w "kegowych" przygodach Do pobrania z postu na homebrewtalk.com http://www.homebrewtalk.com/f84/beer-line-length-pressure-calculator-35369/index2.html#post1165059 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) Tzw. karbonizację piwa próbowałem kiedyś analizować z ?naukowego? punktu widzenia. Czas, temp, ciśnienie itg. Jednak szybko wymiękłem. W warunkach domowych wystarczy być świadomym paru prawideł i lepsza wydaje się tu praktyka. Po pierwsze, co2 szybciej się rozpuszcza w piwie w niskiej temp niż w wyższej - są na to tabele. Po drugie im większa ilość co2 (wyższe ciśnienie) nad lustrem piwa tym absorpcja co2 jest lepsza. Nie powinno się więc lać piwa pod samą pokrywkę. Po trzecie im większa powierzchnia kontaktu piwa z dwutlenkiem tym absorpcja szybsza - jeśli chcemy przyśpieszyć karbonizację to możemy położyć keg na boku. W piwowarstwie domowym generalnie nie zależy nam przecież na czasie i powyższe uwagi mają małe znaczenie. Bo czy keg z piwem będzie podpięty do co2 - 2 czy 4 dni nie ma to znaczenia. Korzystając z rad amerykańskich piwowarów u mnie się sprawdza następujący system dla lagerów: Przez 3 dni zapodaję co2 o ciśnieniu 2 bary. Edytowane 2 Marca 2010 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 W warunkach domowych wystarczy być świadomym paru prawideł i lepsza wydaje się tu praktyka. Co prawda mam zerowe doświadczenie w temacie, bo dopiero kompletuję sprzęt, ale wydaje mi się, że ważne są też warunki początkowe czyli konstrukcja linii. Na przytoczonej przez skybert'a stronie dużą uwagę poświęca się zbilansowaniu linii. Więc chyba warto sobie tym zaprzątać głowę? Wg arkusza do którego link znajduje się wyżej rozbieżności w długości linii o średnicy wewnętrznej 3/16'' i 1/4'' (6,35) są bardzo duże. Nie bardzo więc rozumiem jak to jest możliwe, że bez problemu prowadzicie wyszynk na linii o średnicy 7mm i długości 1,8m skoro taka długość przypisana jest raczej do linii 3/16'' (4,75mm). Tu prosiłbym o wyjaśnienie. Proszę jeszcze o potwierdzenie (lub zganienie ) mojego rozumienia tematu. W kegu mamy pewne ciśnienie co2, które przy danej temperaturze, wysokości n.p.m, itd.. daje nam pewne nasycenie piwa co2. Żeby prawidłowo i bezboleśnie prowadzić wyszynk ciśnienie w kegu nie może się zmieniać (szczególnie zmniejszać) w czasie wyszynku ponieważ zajdzie proces podobny do tego po otwarciu butelki - co2 zacznie się uwalniać z piwa i tworzyć bąbelki. I tu jest ważne zbilansowanie linii, tzn. umieszczenie na wyjściu Kega takiego oporu dla przeciskającej się cieszy, żeby był równy sile która go wypycha. W ten sposób uwolnienie co2 z piwa następuje dopiero w kuflu a nie w linii czy kegu. Ideałem jest kufelek napełniony w 8 sekund I jeszcze jedno pytanie: czy i gdzie można zaopatrzyć się w wąż o przekroju wewnętrznym 3/16''? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Nie bardzo więc rozumiem jak to jest możliwe, że bez problemu prowadzicie wyszynk na linii o średnicy 7mm i długości 1,8m skoro taka długość przypisana jest raczej do linii 3/16'' (4,75mm). Tu prosiłbym o wyjaśnienie. Wszyscy mijają się z prawdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Tu prosiłbym o wyjaśnienie. Wygląda na to, że teoria teorią a praktyka sobie Może inaczej - długość wężyka ma znaczenie, ale nie decydujące. Takie przynajmniej wnioski płyną z doświadczeń Skyberta, Makarona i innych praktyków. Dużo ważniejsza wydaje się być temperatura piwa, nie-przegazowanie piwa w kegu i porządny kran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Wszyscy mijają się z prawdą AUuuuuuuuuuuuuuuuu Przejrzałem wątek w poszukiwaniu Twoich wypowiedzi. Z wyjątkiem słusznej uwagi o oringach nic więcej nie zdradziłeś. POPROSZĘ O SZCZEGÓŁY. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 W okresie letnim używam schładzarki i może dla tego nie zauważyłem problemu . Zimą używam tego http://allegro.pl/item943371632_pompka_do_nalewania_piwa.html i też nie mam raczej problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Zimą używam tego http://allegro.pl/item943371632_pompka_do_nalewania_piwa.html i też nie mam raczej problemów Co stanowi kolejny argument za tym, że długość nie ma znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Znalazłem arkusz który może się przydać w "kegowych" przygodach Do pobrania z postu na homebrewtalk.com http://www.homebrewtalk.com/f84/beer-line-length-pressure-calculator-35369/index2.html#post1165059 Autor udostępnił też wersję w bardziej przyjaznych dla nas jednostkach http://www.homebrewtalk.com/f84/beer-line-length-pressure-calculator-35369/index4.html#post1920364 Edytowane 3 Marca 2010 przez pablo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Znalazłem arkusz który może się przydać w "kegowych" przygodach Do pobrania z postu na homebrewtalk.com http://www.homebrewtalk.com/f84/beer-line-length-pressure-calculator-35369/index2.html#post1165059 Autor udostępnił też wersję w bardziej przyjaznych dla nas jednostkach http://www.homebrewtalk.com/f84/beer-line-length-pressure-calculator-35369/index4.html#post1920364 Fajne , tylko trzeba sie nam zarejestrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Zaraz wrzucę do naszej plikowni. edit: http://www.piwo.org/download/2010/Metric_and_Canadian_Beer_Line_Length_Calculators.zip Szym-on 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Powiem Wam, że przeglądam ten wątek i mimo, że dwa kegi po pepsi czekają na napełnienie, to chyba szybko tego nie zrobie... A co z najprostrzymi rozwiązaniami? W "pewnym sklepie" można kupić taki zestaw (jak to fajnie wygląda na zdjęciach ), ale czy to będzie jakoś działać, bo z tego co widzę, to nie ma żadnej kontroli nad tym, co będzie wypływało z kranu... http://twojbrowar.pl/prestashop/586-kranik-spustowy-picnic-do-kegow-19l.html http://twojbrowar.pl/prestashop/585-zasobnik-co2-do-kegow-19l.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Powiem Wam, że przeglądam ten wątek i mimo, że dwa kegi po pepsi czekają na napełnienie, to chyba szybko tego nie zrobie... A co z najprostrzymi rozwiązaniami? W "pewnym sklepie" można kupić taki zestaw (jak to fajnie wygląda na zdjęciach ), ale czy to będzie jakoś działać, bo z tego co widzę, to nie ma żadnej kontroli nad tym, co będzie wypływało z kranu... http://twojbrowar.pl/prestashop/586-kranik-spustowy-picnic-do-kegow-19l.html http://twojbrowar.pl/prestashop/585-zasobnik-co2-do-kegow-19l.html Używałem piknika. Powiem tak da się nalać, choć problemem jest panowanie nad wielkością przepływu. Tzn. robi się to na wyczucie odpowiednio dozując nacisk kciuka na cyngiel. Po kilku jest to problematyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się