Jump to content

Mech Irlandzki a zanikanie aromatu chmielu ?


Recommended Posts

Witam

Chciałbym spytać forumowiczów o wasze doświadczenia związane ze stosowaniem mchu Irlandzkiego celem poprawy klarowności piwa. Czy stosowanie mchu nie powoduje zanikaniu aromatu chmielu w gotowym piwie ?

 

 

 

 

Używam mchu, zaniku aromatu nie zauważyłem.

 

Ps. Nasi przodkowie na mchu jadali :)

Link to comment
Share on other sites

Mi się wydaje że nie powinien mieć wpływu. Wszak mech ma za zadanie strącenie białek w piwie. A za aromat odpadają olejki eteryczne zawarte w chmielu, które w piwie się rozpuszczają nie tworząc zawiesiny jak białka.

 

Zaznaczam jednocześnie że wiedzy na ten temat nie mam. Są to moje przypuszczenia oparte o 4 lata studiów fizyki i byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś potwierdził lub obalił moje przypuszczenia.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ps. Nasi przodkowie na mchu jadali

Irlandzkim, który de facto jest glonem morskim? :facepalm:

 

A w temacie, od zawsze go stosuję i nie zauważyłem negatywnego wpływu na aromat piwa.

Link to comment
Share on other sites

Ja zauważyłem że po zastosowaniu mchu drożdże formują inną flokulacje, tzn w brzeczkach gdzie nie stosowałem mchu po burzliwej fermentacji drożdże ładnie gładko się zbijają i osiadają na dnie a powierzchnia jest czysta. Natomiast w brzeczkach tam gdzie stosowałem mech drożdże po zakończonej burzliwej fermentacji tworzą na powierzchni piwa gdzieniegdzie takie zgrupowania jak duże lane kluski ? A warstwa drożdży na dnie ma wygląd jak gąbka.  Czy zauważyliście podobną sytuacje ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.