Jump to content

Mech Irlandzki a zanikanie aromatu chmielu ?

Recommended Posts

Witam

Chciałbym spytać forumowiczów o wasze doświadczenia związane ze stosowaniem mchu Irlandzkiego celem poprawy klarowności piwa. Czy stosowanie mchu nie powoduje zanikaniu aromatu chmielu w gotowym piwie ?

Używam mchu, zaniku aromatu nie zauważyłem.

Ps. Nasi przodkowie na mchu jadali :)

Mi się wydaje że nie powinien mieć wpływu. Wszak mech ma za zadanie strącenie białek w piwie. A za aromat odpadają olejki eteryczne zawarte w chmielu, które w piwie się rozpuszczają nie tworząc zawiesiny jak białka.

Zaznaczam jednocześnie że wiedzy na ten temat nie mam. Są to moje przypuszczenia oparte o 4 lata studiów fizyki i byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś potwierdził lub obalił moje przypuszczenia.

Ps. Nasi przodkowie na mchu jadali

Irlandzkim, który de facto jest glonem morskim? :facepalm:

A w temacie, od zawsze go stosuję i nie zauważyłem negatywnego wpływu na aromat piwa.

Ja zauważyłem że po zastosowaniu mchu drożdże formują inną flokulacje, tzn w brzeczkach gdzie nie stosowałem mchu po burzliwej fermentacji drożdże ładnie gładko się zbijają i osiadają na dnie a powierzchnia jest czysta. Natomiast w brzeczkach tam gdzie stosowałem mech drożdże po zakończonej burzliwej fermentacji tworzą na powierzchni piwa gdzieniegdzie takie zgrupowania jak duże lane kluski ? A warstwa drożdży na dnie ma wygląd jak gąbka.  Czy zauważyliście podobną sytuacje ?