DoktorPio Posted November 3, 2016 Share Posted November 3, 2016 Witam Chciałbym spytać forumowiczów o wasze doświadczenia związane ze stosowaniem mchu Irlandzkiego celem poprawy klarowności piwa. Czy stosowanie mchu nie powoduje zanikaniu aromatu chmielu w gotowym piwie ? jkx6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted November 3, 2016 Share Posted November 3, 2016 Ja zauważyłem że po użyciu mchu gorzej mi się zbijają drożdże na dnie w butelkach. Zanikania aromatu nie zauważyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 Witam Chciałbym spytać forumowiczów o wasze doświadczenia związane ze stosowaniem mchu Irlandzkiego celem poprawy klarowności piwa. Czy stosowanie mchu nie powoduje zanikaniu aromatu chmielu w gotowym piwie ? Używam mchu, zaniku aromatu nie zauważyłem. Ps. Nasi przodkowie na mchu jadali Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 Mi się wydaje że nie powinien mieć wpływu. Wszak mech ma za zadanie strącenie białek w piwie. A za aromat odpadają olejki eteryczne zawarte w chmielu, które w piwie się rozpuszczają nie tworząc zawiesiny jak białka. Zaznaczam jednocześnie że wiedzy na ten temat nie mam. Są to moje przypuszczenia oparte o 4 lata studiów fizyki i byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś potwierdził lub obalił moje przypuszczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 Mech nie wpływa na aromat, no chyba że wrzucisz go z 50 g to wyjdzie wtedy aromat glonowy w piwie, który może przykryć resztę jkx6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 Ps. Nasi przodkowie na mchu jadali Irlandzkim, który de facto jest glonem morskim? A w temacie, od zawsze go stosuję i nie zauważyłem negatywnego wpływu na aromat piwa. jkx6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 Ps. Nasi przodkowie na mchu jadali Irlandzkim, który de facto jest glonem morskim? Nieważne jakim, przeczytaj na głos Skajo and Marcin_K 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoktorPio Posted November 4, 2016 Author Share Posted November 4, 2016 Ja zauważyłem że po zastosowaniu mchu drożdże formują inną flokulacje, tzn w brzeczkach gdzie nie stosowałem mchu po burzliwej fermentacji drożdże ładnie gładko się zbijają i osiadają na dnie a powierzchnia jest czysta. Natomiast w brzeczkach tam gdzie stosowałem mech drożdże po zakończonej burzliwej fermentacji tworzą na powierzchni piwa gdzieniegdzie takie zgrupowania jak duże lane kluski ? A warstwa drożdży na dnie ma wygląd jak gąbka. Czy zauważyliście podobną sytuacje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 U mnie tak jak pisałem, podobnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwesoly Posted November 5, 2016 Share Posted November 5, 2016 U mnie taka gąbka często robi się bez mchu. Tłumaczyłem to sobie tym, że te drożdże jeszcze przecież żyją i mają dostęp do cukrów, więc wytwarzają gazy, a uciekające gazy tworzą kanaliki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now