DoktorPio Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Witam Chciałbym spytać forumowiczów o wasze doświadczenia związane ze stosowaniem mchu Irlandzkiego celem poprawy klarowności piwa. Czy stosowanie mchu nie powoduje zanikaniu aromatu chmielu w gotowym piwie ? jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Ja zauważyłem że po użyciu mchu gorzej mi się zbijają drożdże na dnie w butelkach. Zanikania aromatu nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Witam Chciałbym spytać forumowiczów o wasze doświadczenia związane ze stosowaniem mchu Irlandzkiego celem poprawy klarowności piwa. Czy stosowanie mchu nie powoduje zanikaniu aromatu chmielu w gotowym piwie ? Używam mchu, zaniku aromatu nie zauważyłem. Ps. Nasi przodkowie na mchu jadali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Mi się wydaje że nie powinien mieć wpływu. Wszak mech ma za zadanie strącenie białek w piwie. A za aromat odpadają olejki eteryczne zawarte w chmielu, które w piwie się rozpuszczają nie tworząc zawiesiny jak białka. Zaznaczam jednocześnie że wiedzy na ten temat nie mam. Są to moje przypuszczenia oparte o 4 lata studiów fizyki i byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś potwierdził lub obalił moje przypuszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Mech nie wpływa na aromat, no chyba że wrzucisz go z 50 g to wyjdzie wtedy aromat glonowy w piwie, który może przykryć resztę jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Ps. Nasi przodkowie na mchu jadali Irlandzkim, który de facto jest glonem morskim? A w temacie, od zawsze go stosuję i nie zauważyłem negatywnego wpływu na aromat piwa. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Ps. Nasi przodkowie na mchu jadali Irlandzkim, który de facto jest glonem morskim? Nieważne jakim, przeczytaj na głos Marcin_K i Skajo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Ja zauważyłem że po zastosowaniu mchu drożdże formują inną flokulacje, tzn w brzeczkach gdzie nie stosowałem mchu po burzliwej fermentacji drożdże ładnie gładko się zbijają i osiadają na dnie a powierzchnia jest czysta. Natomiast w brzeczkach tam gdzie stosowałem mech drożdże po zakończonej burzliwej fermentacji tworzą na powierzchni piwa gdzieniegdzie takie zgrupowania jak duże lane kluski ? A warstwa drożdży na dnie ma wygląd jak gąbka. Czy zauważyliście podobną sytuacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 U mnie tak jak pisałem, podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 U mnie taka gąbka często robi się bez mchu. Tłumaczyłem to sobie tym, że te drożdże jeszcze przecież żyją i mają dostęp do cukrów, więc wytwarzają gazy, a uciekające gazy tworzą kanaliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się