Jump to content

Piwo z lat 60-tych


Recommended Posts

Witam wszystkich

(Jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.)

Mam pytanie / prośbę do zaawansowanych piwowarów. Kiedyś, jak byłem mały moja mama kupiła piwo Warszawskie Jasne Pełne (nie królewskie, wtedy go jeszcze nie było) do płukania włosów. Postanowiłem uratować choć trochę przed profanacją tego szlachetnego trunku i użyłem zgodnie z przeznaczeniem. Smak i aromat pozostał do dziś. Było wspaniałe.

Pytanie brzmi : czy mógłby mi ktoś pomóc odbudować tą recepturę ?

 

Pzdr.Jedrek

Link to comment
Share on other sites

Uwarz porządnego Pilsa. Zadbaj o miękką wodę, dobrze rozruszany starter dolniaków i odpowiednią (~10°C) temperaturę fermentacji. Trochę słodu pilzeńskiego, z tego co widzę wspomniany napitek miał 14°Blg; dorzuć polskiego chmielu na 25-30 IBU. Kiedy ja zrobiłem takiego piwa, wszyscy pijący 40+ mówili, ze piwo jak za ich młodości ;)

Edited by Krzyzaku
Link to comment
Share on other sites

Uwarz porządnego Pilsa. Zadbaj o miękką wodę, dobrze rozruszany starter dolniaków i odpowiednią (~10°C) temperaturę fermentacji. Trochę słodu pilzeńskiego, z tego co widzę wspomniany napitek miał 14°Blg; dorzuć polskiego chmielu na 25-30 IBU. Kiedy ja zrobiłem takiego piwa, wszyscy pijący 40+ mówili, ze piwo jak za ich młodości ;)

Dolniak odpada, nie mam warunków (za ciepło). Próbowałem zrobić z podstawowego zestawu:

4kg pilzneńskiego

1kg monachijskiego II

marynka 30g

lubelski 35g (15+20g)

Aromat i smak był zbliżony (gdzieś tam w okolicy) do oczekiwanego, lecz w cichej fermentacji go zgubił (poszedł bardziej w ale pale)

IBU 36.

Blg 12,6

6.4 SRM

24 L

Edited by Jedrek
Link to comment
Share on other sites

Uwarzyłem ostatnio SMaSH Pils, słód pilzneński i chmiel sybilla. Mój ojciec po łyku stwierdził że takie piwo było "za komuny". Wydaje mi się że każdy porządnie zrobiony pils, przypomni Ci właśnie tamten smak.

Link to comment
Share on other sites

Uwarzyłem ostatnio SMaSH Pils, słód pilzneński i chmiel sybilla. Mój ojciec po łyku stwierdził że takie piwo było "za komuny". Wydaje mi się że każdy porządnie zrobiony pils, przypomni Ci właśnie tamten smak.

A jak chmieliłeś i warzyłeś ?

Link to comment
Share on other sites

Jasne pełne to były (i są) lagery. Poszło "w stronę Pale Ale" właśnie dlatego, że zrobiłeś ale.

Czyli pozostaje mi czekać do wiosny (jak wyjadę na wieś) :wallbash:

Myślałem, że to jakoś przeskoczę. A uwaga słuszna, napisałem "masło maślane"

Edited by Jedrek
Link to comment
Share on other sites

 

 

Pytanie brzmi : czy mógłby mi ktoś pomóc odbudować tą recepturę ?

Przypomniała mi się znaleziona instrukcja technologiczna dotycząca Porteru Warszawskiego.

Może podobne dokumenty tyczące Jasnego Pełnego są do odzyskania?

A merytorycznie - myślę, że Full Aroma Hops z wikipedii może się przydać.

Link to comment
Share on other sites

 

Pytanie brzmi : czy mógłby mi ktoś pomóc odbudować tą recepturę ?

Przypomniała mi się znaleziona instrukcja technologiczna dotycząca Porteru Warszawskiego.

Może podobne dokumenty tyczące Jasnego Pełnego są do odzyskania?

A merytorycznie - myślę, że Full Aroma Hops z wikipedii może się przydać.

 

To chyba jest coś od czego można będzie zacząć. Dzięki

Link to comment
Share on other sites

Poszukaj na OLX lodówki, ja kupiłem za 50zł używaną i mogę warzyć sobie bez problemu dolniaki nawet latem.

Z drugą lodówką żona by mnie pogoniła. Pokombinuję trochę z Full Aroma Hops - Carlberg, wydaje się ciekawe i najbardziej zbliżone do Pilsa , tym samym do smaków dawnego piwa.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli bardzo Ci zależy, to zainwestuj w drożdże Wyeast 2565 Kolsch lub Wyeast 2112 California Lager. Mimo, że są to drożdże górnej fermentacji to dają efekty zbliżone do lagerów. Oczywiście fermentacja prowadzona nisko czyli powiedzmy 14-15°C. Te szczepy dają wybitnie czyste profile.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Odkopię temat. Podobnie jak kolega wyżej, nie odpuszczę do póki nie uzyskam klasycznego pełnego jasnego ze starych polskich jeszcze browarów. Gdzie jak się wylało piwo na podłogę na imprezie, to szło się po tym jak po jakimś kleju, tyle tam było słodowości;)

 

Na tą chwilę po kilku lagerach-pilsach daleko mi do tego specyficznego smaku-zapachu.

 

Jak by ktoś z was posiadał opisany proces technologiczny z takich browarów z lat 90-tych jak Żywiec, Tyskie(z Tych) Warka Strong, Król, Lech(przed przejęciem przez kompanie piwowarską) Brok, EB itp. prośba o namiar lub wysłanie mi w pliku.

 

Dorwałem jakiś czas temu opis do procesu technologicznego Portera Warszawskiego o którym wspomniał Zasada, super sprawa. Jeszcze potrzebował bym do klasycznego Jasnego Pełnego.

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze nie;) Już za około miesiąc "wskakuję" na zacieranie w 100% ze słodów, więc dopiero się zaczyna prawdziwe warzenie piwa;)

 

Jednak wielkie dzięki za te namiary. Wszystko to wykorzystam, żeby w przyszłości uwarzyć świetnego lagera. Już po woli łapię co w tym stylu jest kluczowe... Dekokcję kiedyś spróbuję itd. Będę kombinował:) Posiadam też książkę Znakomite Piwa Sprawdzone Receptury i jest rewelacyjna. Też sporo piw typu pils/lager.

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.