CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Pytanko leci: Co mogę zrobić, jeśli dałem o wiele za mało cukru do refermentacji. Przedwczoraj piwo było butelkowane. Mam takie otwierane/zamykane butelki jak od Grolscha, czy mogę po prostu otworzyć i dosypać cukru? Coś to da? Proszę o jak najszybsze odpowiedzi. 3,2,1....Możecie już się śmiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuś Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 otwórz i dosyp CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 I zamknij CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Co to znaczy za mało cukru?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Dużo dużo za mało....jakiś nierozgarnięty byłem przy butelkowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Dużo dużo za mało....jakiś nierozgarnięty byłem przy butelkowaniu podaj ile dałeś, a my ocenimy na ile jesteś nierozgarnięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 3...2...1... HAHAHAHAHAHA Poprawiłeś mi humor na dwie i pół dekady Najlepiej będzie jak niedofermentowałeś piwo i Ci się nagazuję tak jakbyś chciał Napisz jaki styl robiłeś, ile dodałeś środka i w jakiej formie do refermentacji. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Dobra dobra, nie będzie tu śmieszkowania ze mnie Czyli po prostu otworzyć i dosypać tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 A ile dosypiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Dałem tylko 1 g nie mam naprawdę pojęcia dlaczego...Double IPA 19 blg. dosypywałem cukier do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Dałem tylko 1 g Na całą warkę? Jak na butelkę (do) TO trafiłeś w najniższe widełki stylu ale. Z moich obliczeń wynika, że v/v będziesz miał około 1,4. Edytowane 6 Listopada 2016 przez Pindin CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Czyli jednak lepiej dosypać? Wolałbym mieć tak fajnie nagazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Wolałbym mieć tak fajnie nagazowane a ile to "fajnie" bo jeśli pytasz to wiedz, że każdy ma inne "fajnie" chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Jak masz zamknięcie patentowe (grolsz) to możesz dodać, nic nie powinno się stać. Jak nie masz takiego zamknięcia to też możesz dodać, tylko więcej roboty Albo nie! nie dodawaj cukru już, wypij takie jakie masz. Cukier szkodzi zdrowiu, jak to się mówi - biała śmierć. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Ok, dzięki za pomoc Chłopaki!1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja bym dosypał. Przy 1,4vol jak ktoś wyżej obliczył DIPA może nieco stracić jak dla mnie. Ogólnie sam gazuję coraz mniej ale 1,4 dla tego stylu to nieco zbyt 'flat'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Pytanie czy piwo dofermentowalo jak należy?? Ja bym chyba zostawił. Wreszcie sie nagazuje. Próba cierpliwości. Ale ja lubię niskie nasycenie. Bez względu na styl piwa. No moze oprócz pszenicy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Dobra. Okazalo się, że wsio jest OK. Jakbyście wiedzieli co odwaliłem to dopiero byłby powód do śmiechu ale nie ma tak dobrze. Dosypałem teraz za dużo cukru. Wiem, ze granat murowany ale co z nim zrobić. Wytrzyma do piątku? Ale baran ze mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Wylej to. Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Dobra. Okazalo się, że wsio jest OK. Jakbyście wiedzieli co odwaliłem to dopiero byłby powód do śmiechu ale nie ma tak dobrze. Dosypałem teraz za dużo cukru. Wiem, ze granat murowany ale co z nim zrobić. Wytrzyma do piątku? Ale baran ze mnie Tak to jest jak się butelkuje po spożyciu Ojoj co tu się dzieje! Po tygodniu chcesz spijać DIPA 19 blg? Poza tym jak wiesz, że będą granaty to po co dałeś tyle środka do refermentacji? Wiesz, że wybuch czegoś takiego w twarz grozi kalectwem? PS. Spowiadaj się co zrobiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Myślałem, że na miarce jak jest napisane 0.5 to znaczy, że pół grama. A to znaczy, że do butelek 0.5 litra tak poza tym to jestem chyba inteligentny Tak, chcę po tygodniu wypić to piwko bo lepiej wypić po tygodniu niż miałoby wywalić Dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Myślałem, że na miarce jak jest napisane 0.5 to znaczy, że pół grama. A to znaczy, że do butelek 0.5 litra tak poza tym to jestem chyba inteligentny Tak, chcę po tygodniu wypić to piwko bo lepiej wypić po tygodniu niż miałoby wywalić Dobrze myślę? Masz IQ chyba 120 IBU. Przełóż te piwa do chłodnego miejsca i spij w piątek. Mam nadzieję, że to przeżyjesz. Poza tym smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Dziękuję pachnie ekstra pomarańczowo. Powinienem przeżyć ale przed otwarciem zmówie "zdrowaśke" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 To ile finalnie tego cukru się znalazło w każdej butelce? Ja się nie znam na obsłudze granatów ale nie wygląda to dobrze, bałbym się, że w piątek będą huki jak pod Kurskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Przecież butelki z zamknięciem patentowym możesz w każdej chwili otworzyć i upuścić gaz. Trochę roboty będzie co wieczór, ale wszystko do uratowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się