Jump to content

Stopniowanie pracy drożdżom.


darinho

Recommended Posts

Niedługo planuję uwarzyć Koźlaka 16 blg i Porter Bałtycki 22 blg. Ostatnio zrobiłem Cesky Lezak 12 blg na drożdżach Mangrowe Jacks M76, i 2 dni temu pils 12 blg na gęstwie z tych drożdży. Mam też 1 saszetkę dolniaków W34/70.

Którą opcję wybrać ?

a) na gęstwie M76 uwarzyć koźlaka i potem na niej jeszcze porter.

b) na gęstwie M76 uważyć już tylko koźlaka, a pod porter zrobić jakiegoś lekkiego lagera ze świeżej paczki drożdży i na gęstwie porter.

 

Chodzi mi o to która droga jest lepsza dla kondycji drożdży, pomijam kwestię słuszności doboru drożdży do danego stylu piwa.

Link to comment
Share on other sites

A może gęstwę z pilsa podzielić na dwa do koźlaka i portera?

Wtedy będą jednakowo rozpędzone, w tym samym wieku, tak samo zmęczone.

Jestem w bardzo podobnej sytuacji i zamierzam zadziałać w zależności od tego ile i jakiej jakości zbiorę gęstwy.

Link to comment
Share on other sites

Ale w czym problem? Bierzesz dwa słoiki i jedną łyżkę. Drożdże przekładasz po połowie do obu słoików. Lepsze będą drożdże po pilsie, które przeleżą tydzień w lodówce, niż wymęczone koźlakiem. 

Zdecydowanie polecam Ci opcję b.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.