darinho Posted November 11, 2016 Share Posted November 11, 2016 Niedługo planuję uwarzyć Koźlaka 16 blg i Porter Bałtycki 22 blg. Ostatnio zrobiłem Cesky Lezak 12 blg na drożdżach Mangrowe Jacks M76, i 2 dni temu pils 12 blg na gęstwie z tych drożdży. Mam też 1 saszetkę dolniaków W34/70. Którą opcję wybrać ? a) na gęstwie M76 uwarzyć koźlaka i potem na niej jeszcze porter. b) na gęstwie M76 uważyć już tylko koźlaka, a pod porter zrobić jakiegoś lekkiego lagera ze świeżej paczki drożdży i na gęstwie porter. Chodzi mi o to która droga jest lepsza dla kondycji drożdży, pomijam kwestię słuszności doboru drożdży do danego stylu piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 11, 2016 Share Posted November 11, 2016 A może gęstwę z pilsa podzielić na dwa do koźlaka i portera? Wtedy będą jednakowo rozpędzone, w tym samym wieku, tak samo zmęczone. Jestem w bardzo podobnej sytuacji i zamierzam zadziałać w zależności od tego ile i jakiej jakości zbiorę gęstwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted November 11, 2016 Author Share Posted November 11, 2016 Wolę nie kombinować i nie dzielić gęstwy. Zwłaszcza, że jeszcze nigdy tak nie robiłem, nawet przy słabych piwach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 11, 2016 Share Posted November 11, 2016 No właśnie, ja też dotychczas nalewałem na yeast cake, ale planuję spróbować inaczej tym razem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazimierz_W Posted November 13, 2016 Share Posted November 13, 2016 Ale w czym problem? Bierzesz dwa słoiki i jedną łyżkę. Drożdże przekładasz po połowie do obu słoików. Lepsze będą drożdże po pilsie, które przeleżą tydzień w lodówce, niż wymęczone koźlakiem. Zdecydowanie polecam Ci opcję b. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now