darinho Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Niedługo planuję uwarzyć Koźlaka 16 blg i Porter Bałtycki 22 blg. Ostatnio zrobiłem Cesky Lezak 12 blg na drożdżach Mangrowe Jacks M76, i 2 dni temu pils 12 blg na gęstwie z tych drożdży. Mam też 1 saszetkę dolniaków W34/70. Którą opcję wybrać ? a) na gęstwie M76 uwarzyć koźlaka i potem na niej jeszcze porter. b) na gęstwie M76 uważyć już tylko koźlaka, a pod porter zrobić jakiegoś lekkiego lagera ze świeżej paczki drożdży i na gęstwie porter. Chodzi mi o to która droga jest lepsza dla kondycji drożdży, pomijam kwestię słuszności doboru drożdży do danego stylu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 A może gęstwę z pilsa podzielić na dwa do koźlaka i portera? Wtedy będą jednakowo rozpędzone, w tym samym wieku, tak samo zmęczone. Jestem w bardzo podobnej sytuacji i zamierzam zadziałać w zależności od tego ile i jakiej jakości zbiorę gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Wolę nie kombinować i nie dzielić gęstwy. Zwłaszcza, że jeszcze nigdy tak nie robiłem, nawet przy słabych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 No właśnie, ja też dotychczas nalewałem na yeast cake, ale planuję spróbować inaczej tym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Ale w czym problem? Bierzesz dwa słoiki i jedną łyżkę. Drożdże przekładasz po połowie do obu słoików. Lepsze będą drożdże po pilsie, które przeleżą tydzień w lodówce, niż wymęczone koźlakiem. Zdecydowanie polecam Ci opcję b. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się