Jump to content

Nowy kandydat do prowadzenia fermentacji piwnej? Próba odtworzenia piwa sprzed 220 lat.


Recommended Posts

Strasznie żywotne były te drożdże...

A tu mówią,że gęstwa 3tygodniowa ,to już do wyrzucenia;-)

Takie czasy. Kiedyś faceci byli bardziej męscy, kobiety bardziej kobiece, drożdże mogły wytrzymać setki lat bez utraty jakości, a teraz? Faceci są bardziej kobiecy [nawet nie wiem czy tak się to odmienia], kobiety bardziej męskie, a drożdże nie wytrzymują 3 tygodni...

 

 

A teraz szczerze dla osób nie ogarniających takiego humoru. Myślę, że użyto metod i sprzętu niedostępnych dla pospolitego piwowara :D

Link to comment
Share on other sites

Kveika znam, a przynajmniej od kiedy FM wypuściło drożdże, bo to mnie zachęciło do poznania tematu. Więc właśnie o coś takiego mi z przymrużeniem oka chodziło, tylko przenosząc to na warunki forumowe wyobraźmy sobie jak po wielu latach, ktoś się w końcu chwali takim szczepem i dostaje "złotą łopatę" za odkopanie tematu :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.