Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Enethion Opublikowano 14 Listopada 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Czy w dziedzinie piwowarstwa można wykorzystać liczący ponad dwa wieki wrak? Okazuje się, że można i to nie tylko robiąc z niego beczki. W 1990 r. u wybrzeży Preservation Island, na północ od Tasmanii, odkryto wrak statku "Sydnej Cove" (z 1797 r.), a na jego pokładzie 26 butelek z piwem. Jedną z tych butelek możemy dziś oglądać w Muzeum Królowej Wiktorii w Launceston (Tasmania), choć nie dane nam będzie spróbować ich zawartości nazywanej obecnie "najstarszym piwem świata" (następny z kolei jest 133-letni lager z muzeum Carlsberga w Danii). Tym, którzy jednak bardzo chcieliby takowego piwa spróbować, wyszli na przeciw naukowcy, którzy z jednej z pośród 26 butelek pobrali próbki, z których następnie wyodrębniono i wyhodowano drożdże. Z ich użyciem uwarzono piwo na podstawie tradycyjnej receptury powszechnej w momencie zatonięcia statku i uzyskano w ten sposób piwo o specyficznym smaku. W nawiązaniu do miejsca odkrycia wraku odtworzony napój nazwano "Preservation Ale". Jak mówi lider projektu David Thurrowgood: "[piwo] ma dość słodki smak [= taste] - niektórzy określają je jako prawie cydrowe lub świeże - co jest efektem pracy drożdży". Każe to sugerować, że naukowcom udało się odtworzyć Angielskie piwo z XVIII w., któremu przypisywano właśnie słodki, podobny do cydru smak [= flavor]. Dokładniejsze badania wykazały, że reanimowane drożdże są spokrewnione z gatunkiem używanym przy produkcji piw Trapistów. Niestety nie wiadomo kiedy drożdże posłużą szerszym rzeszom miłośników piwa, gdyż na razie mikroby te posłużą jedynie do badań.Wszystko wskazuje, że próbkę pobrano z dobrej jakości piwa wysłanego do Port Jackson dla oficerów wojskowych z Anglii. Wśród trunków na pokładzie wraku znaleziono również wina, brandy, czy gin, ale również tańsze piwa przeznaczone dla mas. Z próbki tylko z jednej butelki piwa naukowcom udało się uzyskać pięć różnych szczepów drożdży i kilka rodzajów bakterii, co pomoże w uzyskaniu informacji o mikroorganizmach w diecie ludzi przed Rewolucją Przemysłową.Źródła: http://www.livescience.com/56814-oldest-beer-recreated-from-shipwreck-yeast.html http://www.livescience.com/54916-carlsberg-recreates-historic-beer.html Marcin_K, darinho, Igorrodz i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Strasznie żywotne były te drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 A tu mówią,że gęstwa 3tygodniowa ,to już do wyrzucenia;-) Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Strasznie żywotne były te drożdże... A tu mówią,że gęstwa 3tygodniowa ,to już do wyrzucenia;-) Takie czasy. Kiedyś faceci byli bardziej męscy, kobiety bardziej kobiece, drożdże mogły wytrzymać setki lat bez utraty jakości, a teraz? Faceci są bardziej kobiecy [nawet nie wiem czy tak się to odmienia], kobiety bardziej męskie, a drożdże nie wytrzymują 3 tygodni... A teraz szczerze dla osób nie ogarniających takiego humoru. Myślę, że użyto metod i sprzętu niedostępnych dla pospolitego piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Trzeba to przetestować, przekazywać gęstwę z pokolenia na pokolenie i za 200 lat odświeżyć ten wątek z informacją czy eksperyment się powiódł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Norwegowie już tak robili, poczytaj, hasło - klucz "kveik" Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Kveika znam, a przynajmniej od kiedy FM wypuściło drożdże, bo to mnie zachęciło do poznania tematu. Więc właśnie o coś takiego mi z przymrużeniem oka chodziło, tylko przenosząc to na warunki forumowe wyobraźmy sobie jak po wielu latach, ktoś się w końcu chwali takim szczepem i dostaje "złotą łopatę" za odkopanie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się