luki161 Opublikowano 30 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Zawsze mozna zapasteryzowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonaszek Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Witam. Chciałbym podkręcić brewkit. Jeżeli podgotuje wodę z chmielem i zaleje tym wrzątkiem ekstrakt z brewkitu i dalej z instrukcją to czy otrzymam wyższa goryczkę? Będę chciał przeprowadzić cichą fermentacje dodać też chmielu ale to dojdzie aromat tylko jak rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 11 minut temu, szymonaszek napisał: Witam. Chciałbym podkręcić brewkit. Jeżeli podgotuje wodę z chmielem i zaleje tym wrzątkiem ekstrakt z brewkitu i dalej z instrukcją to czy otrzymam wyższa goryczkę? Będę chciał przeprowadzić cichą fermentacje dodać też chmielu ale to dojdzie aromat tylko jak rozumiem @szymonaszek chmielenie na zimno najczęściej podniesie Ci również odczucie goryczy. Zerknij w wolnej chwili: https://scottjanish.com/dry-hopping-effect-bitterness-ibu-testing/, https://scottjanish.com/increasing-bitterness-dry-hopping/. Co gorsze, jeżeli dobrze nie odfiltrujesz chmielin, to będziesz miał bardzo zalegającą, nieprzyjemną goryczkę pochodzącą od zawieszonych drobinek chmielu. Wywar z chmielu, często nazywany 'herbatką' chmielową zadziała tak jak napisałeś. Warto sięgnąć po jakiś kalkulator, by dobrać czas gotowania i ilość posiadanego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonaszek Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Jeszcze jedna kwestia. Do brewkitu dorzucam 1kg extraktu slodowego. Może rozpuścić go podczas gotowania chmielu. Gdzieś przeczytałem że cukier wpływa jakoś na chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 14 godzin temu, szymonaszek napisał: Jeszcze jedna kwestia. Do brewkitu dorzucam 1kg extraktu slodowego. Może rozpuścić go podczas gotowania chmielu. Gdzieś przeczytałem że cukier wpływa jakoś na chmiel. Tak, chmiel lepiej gotować w ekstrakcie niż w samej wodzie ale musisz wziąć poprawkę goryczkę (gotując w ekstrakcie będzie mniejsza niż w wodzie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonaszek Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Tak też zrobiłem. Podgotowalem wodę coś koło 7l. Rozpuscilem 1kg extractu slodowego w proszku. Dorzucalem chmiel w 3 odstępach czasu. Temperatury nie kontrolowalem. Utrzymywałem siłę indukcji na 70%. Weszlo 50g Citry. Piekny zapach podczas gotowania chmielu. Reszte standardowo jak w instrukcji brewkitu. Chmiel gotowalem luzem pozniej przefiltrowalem tym metalowym czyscikiem do naczyc nowum uprzednio wyparzonym. Wyszlo 23l piwa. N Jestem po degustacji. I goryczka bardzo mocna utrzymuje się długo po przelknieciuu. Aromat sredniawy. Jakbym zrobił cichą to by nieodbiegalo. Jak dla mine to byl mega eksperyment I zmienia brewkit niedopoznania. Pole cam dla tych co sie bawia puszkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 Odkopię, bo na Brülosophy pojawił się eksperyment z wodą chmielową i drożdżami. Efekt jednoznaczny i warty wypróbowania. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się