ko_cur Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 (edited) Przed chwilą miałem okazję spróbować "NaChmielOnej" z Browaru Nepmucen. Musze powiedzieć, że smak lekko mnie zaskoczył - w aromacie wyraźne nuty chmielowe, ale nie typowo piwne, a takie jakbym wąchał granulat. Czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek coś robić w kierunku wytworzenia takiej wody? Edited November 21, 2016 by ko_cur Link to comment Share on other sites More sharing options...
YeahBunny Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 (edited) ja robię bardzo często wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem Edited November 21, 2016 by YeahBunny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Skoro wyczuwalny jest granulat to użyjcie szyszek Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 ja robię bardzo często wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem Ja z chęcią dowiem się w jaki sposób robisz tą wodę ? Pytam bo chciał bym testować aromaty poszczególnych chmieli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Ja z chęcią dowiem się w jaki sposób robisz tą wodę ? Pytam bo chciał bym testować aromaty poszczególnych chmieli. Może lepiej spróbuj takiego eksperymentu: http://www.bertusbrewery.com/2013/03/dry-hopped-bud-light.htmlna pewno aromaty będą "bliższe prawdy" niż te w wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Spoko wydaje się sensowne ale wciąż wydaje mi się że nachmielona od Nepomucena nie była robiona w ten sposób. pmc 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Nawet nie piłem to się nie wypowiem ale to co można by zrobić to np. chmielić w ciepłej wodzie czy nawet gotować i następnie sztucznie nagazować a jak nie ma takiej możliwości to może wymieszać z wodą gazowaną, możliwości kombinowania wydaje się być całkiem dużo, dochodzą jeszcze jakieś dodatki. Jest z czym eksperymentować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Z tego co rozmawiałem z autorem receptury w Nepomucenie chmieli się wodę w odpowiednich temperaturach plus nagazowanie sztuczne. Chmielu idzie tyle co do normalnej AIPA Więc niestety metoda prób i błędów zostaje. Pewnie Jacer nie zdradzi przepisu ale może chociaż nakieruje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted November 22, 2016 Author Share Posted November 22, 2016 Ale poco ją w ogóle gazować? Wydaje mi się, że właśnie woda niegazowana bardziej by grała z chmielowym charakterem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Woda + ekstrakt chmielowy i macie wode chmielona bez chmielenia. Te ekstrakty sa do dostania detalicznie i to najprostsza droga. http://simplyhops.co.uk/pha-hop-flavours/phar-classic-citrussy-1lt.html Mysle, ze niektore browary stosuja ekstrakty co moze byc tajemnica osiagniecia prosta droga swiezych, intensywnych aromatow (np dodanie esktraktu przed rozlewem zamiast chmielenia w tankach). Oczywiscie nie mowie ze Nepomucen tak robi - po prostu to jest opcja, ktora mi przychodzi na mysl. Nagazowanie sztuczne w kegu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Woda + ekstrakt chmielowy i macie wode chmielona bez chmielenia. Te ekstrakty sa do dostania detalicznie i to najprostsza droga. http://simplyhops.co.uk/pha-hop-flavours/phar-classic-citrussy-1lt.html Mysle, ze niektore browary stosuja ekstrakty co moze byc tajemnica osiagniecia prosta droga swiezych, intensywnych aromatow (np dodanie esktraktu przed rozlewem zamiast chmielenia w tankach). Oczywiscie nie mowie ze Nepomucen tak robi - po prostu to jest opcja, ktora mi przychodzi na mysl. Nagazowanie sztuczne w kegu. Są już od dawna w TB: http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/1468-aromat-chmielowy-citra-10ml.html Można spróbować i tak. Ale poco ją w ogóle gazować? Wydaje mi się, że właśnie woda niegazowana bardziej by grała z chmielowym charakterem. Nagazowanie jak w przypadku piwa wyciąga chmielowość do aromatu Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 ja robię bardzo często wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem napiszesz,jak robisz tą wodę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 ja robię bardzo często wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem napiszesz,jak robisz tą wodę? Również chętnie poznam recepturę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Receptura tu jest chyba nie istotna, bardziej proces Link to comment Share on other sites More sharing options...
YeahBunny Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Do butelki 1.5 gazowanej daje ok 2-3g chmielu wkładam do go gazy opatrunkowej i zostawiam na 4-5 dni. następnie wyciągnąć gazę i można pić jak się na dłużej zostawi to niestety później jest kiepskie w smaku jak byś jadł granulat:) Koniecznie trzeba chmiel wsadzić do gazy bo później nie ma jak go oddzielić od wody i po otwarciu jest coś w rodzaju gushingu najbardziej smakował mi Moust Hood oraz Simcoe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Hmm, takie proste i działa Powiedz czy woda ma lekko żółtawy, zielonkawy kolor. Ta od Nepomucena miała taką lekką cytrynkę. Czyli dzisiaj trzeba kupić zgrzewkę wody gazowanej Link to comment Share on other sites More sharing options...
YeahBunny Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 tak woda ma zielonkawy kolor:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Hmm, ok pewnie jeszcze teraz nie dowiemy się jak robi to Nepomucen, ale może kiedyś Wielkie dzięki za pomysł i podzielenie się sposobem Link to comment Share on other sites More sharing options...
YeahBunny Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Aż z ciekawości muszę spróbować wodę od Nepomucena. Wpadłem na ten pomysł z chmieleniem wody jak mi się znudziła zwykła woda w pracy:) Cieszę się że mogłem pomóc:) udanych eksperymentów życzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 a ja się martwiłem,co zrobię z prawie 3 kg moich szyszek.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted November 24, 2016 Share Posted November 24, 2016 Dobrze, no więc jak obiecywałem tak też zrobiłem. Na 1,5L wody dodałem 3g Citry w gazie jałowej na 24h Efekt ? No wiec aromat fajnie wyczuwalny, ale w smaku goryczka nie bardzo. Następny krok, zostawić chmiel na 2, 3 i zalecane przez autora sposobu 4 dni. Zobaczymy co daje najlepsze efekty. Zachęcam do próbowania, czas pracy 7 - 10 minut a fajna woda wychodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 24, 2016 Share Posted November 24, 2016 Też wykorzystałeś wodę gazowaną? Ja mam tylko rozpakowaną Iunge więc nie to co ameryka ale chyba i tak spróbuję. A goryczki to chyba nie ma się co spodziewać bo w takich niskich temperaturach nie nastąpi izomeryzacja ak? Ewentualne uczucie goryczy chyba bardziej będzie się wiązało z jakimiś rozpuszczonymi taninami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted November 24, 2016 Share Posted November 24, 2016 Też wykorzystałeś wodę gazowaną? Ja mam tylko rozpakowaną Iunge więc nie to co ameryka ale chyba i tak spróbuję. A goryczki to chyba nie ma się co spodziewać bo w takich niskich temperaturach nie nastąpi izomeryzacja ak? Ewentualne uczucie goryczy chyba bardziej będzie się wiązało z jakimiś rozpuszczonymi taninami. Jak zrobisz to daj znać jak efekty, bo też mam tylko Iunge i nie wiem czy warto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted November 24, 2016 Share Posted November 24, 2016 Wpadła mi w ręce woda "mocno gazowana", po moich zabiegach gaz był wyczuwalny wiec było ok. Właśnie ten posmak w ustach który zostawał nie był taki normalny wiec zapewne masz racje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rot Posted November 24, 2016 Share Posted November 24, 2016 może warto schłodzić do zabiegu wodę, żeby tak dużo gazu nie uciekło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now