zajaszcze Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Witam. Jest to mój pierwszy post i pewnie ostatni (nie udzielam się na forach). Nurtuje mnie pytanie jestem przed 10 warką i zaczęło mnie zastanawiać co daje szybkie schłodzenie brzeczki. Zawsze udało mi się ją schłodzić do ok. 20st. w godzinę (20-25l). Czy wydłużenie czasu chłodzenia - zostawienie na noc do wystygnięcia w fermentorze wpłynie na smak, czy schodzenie 20l w przykładową minute zmieni smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Im szybciej schłodzisz tym więcej aromatów zostanie w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Dziękuje za odpowiedz. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Najważniejsze jest jak najszybsze schłodzenie poniżej 70°C. Ale im szybciej drożdże zabiorą się do pracy tym mniejsze ryzyko, że coś innego się przyplącze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Aromaty to jedno, a drugie to są dwa przedziały temperaturowe szczególnie ważne 30-40 to optymalna temperatura wzrostu bakterii dlatego zbicie poniżej tego poziomu w jak najszybszym czasie jest mile widziane. Oczywiście nie twierdze że jeśli przetrzymasz to będzie zakażenie, nic z tych rzeczy. Metoda zlania gorącej brzeczki i poczekania aż sama wystygnie nazywa się NO CHILL, jest pare stronek gdzie ludzie opisują swoje doświadczenia z tą metodą. Znam osobę która robi w ten sposób. Mianowicie zlewa brzeczkę do fermentora i na balkon bo nie ma wanny ani innych możliwości chłodzenia. Piłem takie piwa i nie jest najgorzej, choć wiem że było sporo więcej chmielu wrzucone niż standardowo się sypie a nie było żadnego WOW z aromatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Aromaty to jedno, a drugie to są dwa przedziały temperaturowe szczególnie ważne 30-40 to optymalna temperatura wzrostu bakterii dlatego zbicie poniżej tego poziomu w jak najszybszym czasie jest mile widziane. Oczywiście nie twierdze że jeśli przetrzymasz to będzie zakażenie, nic z tych rzeczy. Metoda zlania gorącej brzeczki i poczekania aż sama wystygnie nazywa się NO CHILL, jest pare stronek gdzie ludzie opisują swoje doświadczenia z tą metodą. Znam osobę która robi w ten sposób. Mianowicie zlewa brzeczkę do fermentora i na balkon bo nie ma wanny ani innych możliwości chłodzenia. Piłem takie piwa i nie jest najgorzej, choć wiem że było sporo więcej chmielu wrzucone niż standardowo się sypie a nie było żadnego WOW z aromatami. Ja tak robię. Nie mam możliwości chłodzenia w inny sposób - więc gorącą brzeczkę wlewam do fermentora, zostawiam na 24h, po tym czasie natleniam, zadaję drożdże i ja tam jestem zadowolony z efektu, przynajmniej prawie wszystko co zrobię to wypiję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Piłem takie piwa i nie jest najgorzej, choć wiem że było sporo więcej chmielu wrzucone niż standardowo się sypie a nie było żadnego WOW z aromatami. Z tym chyba można sobie poradzić dodając chmielu kiedy temperatura brzeczki spadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Jeszcze raz dziękuje za cenne informacje. W pt. ruszam do budowy wymiennika ciepła. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Nie ma żadnej różnicy. Robiłem warki zarówno z szybkim chłodzeniem, jak i wstawione do piwnicy do schłodzenia. Obecnie standardowo wstawiam do piwnicy (wieczorem po uwarzeniu, a rano zadaję drożdże). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Wg mnie ryzyko zakażenia jest w przypadku metody no-chill niskie - lejesz gorącą brzeczkę do fermentora i tym samym całość pasteryzujesz. Nie mam porównania z piwami chłodzonymi chłodnicą jeśli chodzi o intensywność zapachów chmielowych, ale nawet w przypadku no-chill zdecydowanie da się aromat otrzymać, w razie czego nic nie stoi na przeszkodzie aby rzucić coś na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Obie warki które warzyłem i chłodziłem z wymiennikiem są jeszcze w wiadrach więc nie odpowiem na pytanie co jest lepsze czy wymiennik czy no-chill. To dwie skrajne metody, super szybka, lub super wolna. Do tej pory stosowałem to pośrodku czyli gar do wanny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 To dwie skrajne metody, super szybka, lub super wolna. No-chill jest superszybki. Wystawienie wiadra na balkon to może pół minuty roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Z tym chyba można sobie poradzić dodając chmielu kiedy temperatura brzeczki spadnie. Nie dorobiłem się jeszcze chłodnicy i wrzucam chmiel jak udarr wspomniał. Czekam, aż spadnie poniżej tych 70-80 stopni i wrzucam chmiele na "0'", wydaje mi się że działa. Z praktycznych względów szybkie chłodzenie ogranicza ryzyko infekcji i przyśpiesza czas produkcji piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 To dwie skrajne metody, super szybka, lub super wolna. No-chill jest superszybki. Wystawienie wiadra na balkon to może pół minuty roboty No jak patrzymy na to w ten sposób to tak Nie testowałem jeszcze chmielenia na 0 minut to znaczy w czasie chłodzenia. Przy chłodzeniu z wymiennikiem to wciąż ma sens ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Zwracasz parę litrów chłodnej brzeczki tak aby osiągnąć temperaturę ok 70-80C i chmielisz whirpolowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 No niby tak, tylko pytanie o sens takiego chmielenia była bardziej w stronę technicznych mankamentów. Wymiennik się nie zapcha lub nie naleci do niego za dużo gruzu z chmielenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 A nie masz hop stopera przed wymiennikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 No niestety jeszcze się tego nie doroblem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 To jak filtrujesz? Na początku na gorąco i czysty filtrat do wymiennika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Chmiele w worku do chmielenia, wszelkie dodatki wsypuje do worka. Pył i drobiny czasami się przedostaną ale jak po chłodzeniu odwracasz obieg to widać jak to wszystko wylatuje. Wymiennik się nie zapycha, a to najważniejsze. Docelowo myślę nad jakimś hopstoperem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 To może chmielenie whirpolowe też w worku zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się