Biniu Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Nikt nie napisał, że po mleku jest pleśń. Tylko, że gdzieś tam się spotkał z opinią, że niby pleśnieje. Trzeba by chyba cała etykiete w mleku zatapiać :-D Edytowane 27 Czerwca 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Inaczej: jak masz bardzo dużą wilgoć, to etykieta ma szanse pleśnieć. Ale mi na winach przez 2 lata nie spleśniała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 To pewnie przez to 100% naturalne mleko, nawet pleśń go nie rusza! A tak poważnie, każdy patent jest dobry, jeśli jest skuteczny Choć jest chyba jedna istotna przewaga stosowania mleka Klejem w sztyfcie trzeba mazać te etykiety (i wszystko wokół ), a patent z talerzykiem i mlekiem tutaj wygrywa. Muszę to jakoś przełożyć na klej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Klejem w sztyfcie trzeba mazać te etykiety (i wszystko wokół ), Podłóż sobie gazetę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Klejem w sztyfcie trzeba mazać te etykiety (i wszystko wokół ), Podłóż sobie gazetę Jakiś Ty pomysłowy! Gazeta też się zalicza do "wszystkiego wokół" Chodzi mi raczej o klej w takim pojemniku, przez którego wierzch możnaby przecianąć etykietę i byłaby już nasmarowana odpowiednio. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 To to przecież już masz: mleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Chodzi mi raczej o klej w takim pojemniku, przez którego wierzch możnaby przecianąć etykietę i byłaby już nasmarowana odpowiednio Do nanoszenia kleju używam rolki z gumy (takiej do tapet) jak na zdjęciu poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 To Wy smarujecie całe etykiety? Ja smaruję klejem w sztyfcie tylko jej 2 przeciwległe krawędzie i na butelkę. Sama z siebie etykieta się nie odkleja, a przy myciu butelek złazi bez zbytniej pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Ja usuwam etykiety przed myciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 To Wy smarujecie całe etykiety? Ja smaruję klejem w sztyfcie tylko jej 2 przeciwległe krawędzie i na butelkę. Sama z siebie etykieta się nie odkleja, a przy myciu butelek złazi bez zbytniej pomocy. Ja smaruje krawędzie i robię X na środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Płynny klej biurowy z dozownikiem z metalową kulką, brzegi etykiety posmarowane niewielką warstwą kleju i na butelkę. Ładnie trzyma i bez problemu schodzi po zmoczeniu ciepłą wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 To to przecież już masz: mleko. mleko sie nie sprawdza jeśli trzymasz skrzynki w wilgotnej piwnicy - w lato jak temp. podskoczy to automatycznie pojawia się grzyb dodatkowo przy cienkim papierze na tyle mocno klei do butli, że trzeba skrobać etykiete mimo namoczenia (etykieta sie rozpada) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatamatyldy Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Obecnie kleję naklejki na kapsle. Zamówiłem takie naklejki http://www.labelplanet.co.uk/proddetail.php?prod=Round-Labels-White-Paper-25mm. Może nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale.... co w tym hobby jest tanie Niestety firma ta nie posiada dedykowanego programu do swoich naklejek i trzeba samemu pokombinować w programie graficznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Zazak Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Obecnie kleję naklejki na kapsle. Zamówiłem takie naklejki http://www.labelplan...hite-Paper-25mm. Może nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale.... co w tym hobby jest tanie Niestety firma ta nie posiada dedykowanego programu do swoich naklejek i trzeba samemu pokombinować w programie graficznym. jest takie rozwiązanie z programem dedykowanym: http://herma-polska....t-1200-szt.html mają szablony w wielu formatach, również okrągłe o średnicy 1,2 i 3 cm. Ja kupiłem na kapsle 3cm ale jednak to co wystaje wygląda nie estetycznie więc chyba 2cm lepsze. Najfajniejsze są dwie rzeczy: 1. Posiadają program do tworzenie etykiet, wystarczy zrobić wzór i wybrać który szablon mamy w drukarce a program sam drukuje w odpowiednich miejscach. Można też na jednym arkuszu drukować różne etykiety, to ważne bo ja oklejam tylko 1/3-1/2 warki, to co rozdaję potrzebującym 2. Dodatkowo deklarują łatwość usuwania. Test po dwóch dniach pozytywny, etykieta odeszła bez problemu, nawet kleju nie zostawia na butelce. No i czas oklejania bardzo szybki W jednej paczce jest 1200 etykiet okrągłych. To jakieś 0,05 gr na sztukę licząc cenę + kurier 15zł. Ktoś może to testował i wie jak to się zachowuje w dłuższym czasie ? Bo jeśli etykiety schodzą na sucho łatwo to fajne są też te większe naklejki, można na front butelki użyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Po wczorajszym klejeniu stwierdzam że klej w sztyfcie też może być lepszy i gorszy. Zazwyczaj kleję tym i jest ok. Wczoraj kleiłem jakimś innym (zakupiony w Auchan) i dramat był. Cienka warstwa nie trzymała, grubsza nasączała papier. Dobrze że niewiele tego musiałem kleić, bo męczyłem się okrutnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Ja rozpoznaję piwa po kolorze kapsla - używam różnych. Butelki nie mają napisów, kapsle również nie. Jeżeli chcę komuś podarować butelkę, to mam wydrukowane etykiety w które trzeba wpisać styl / BLG / % Alko / datę butelkowania - taka etykietka klejem biurowym na butelkę i jazda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus1973 Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 etykiety na zwykłym papierze drukuję, przycinam gilotyną i naklejam za pomocą wikolu lub kleju birowego. Trzyma super i odchodzi super. Na kapsle jeszcze niczego nie wymyśliłem ale pewnie zakupię do zwykłej drukarki laserowej folię przeźroczystą z wyciętymi już kółkami albo wykrojnik się zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko77 Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 W sumie jak kolega wyżej też kupiłem etykiety. Nie chce mi się bawić z wycinaniem, klejem itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Obecnie kleję naklejki na kapsle. Zamówiłem takie naklejki http://www.labelplan...hite-Paper-25mm. Może nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale.... co w tym hobby jest tanie Niestety firma ta nie posiada dedykowanego programu do swoich naklejek i trzeba samemu pokombinować w programie graficznym. jest takie rozwiązanie z programem dedykowanym: http://herma-polska....t-1200-szt.html mają szablony w wielu formatach, również okrągłe o średnicy 1,2 i 3 cm. Ja kupiłem na kapsle 3cm ale jednak to co wystaje wygląda nie estetycznie więc chyba 2cm lepsze. Najfajniejsze są dwie rzeczy: 1. Posiadają program do tworzenie etykiet, wystarczy zrobić wzór i wybrać który szablon mamy w drukarce a program sam drukuje w odpowiednich miejscach. Można też na jednym arkuszu drukować różne etykiety, to ważne bo ja oklejam tylko 1/3-1/2 warki, to co rozdaję potrzebującym 2. Dodatkowo deklarują łatwość usuwania. Test po dwóch dniach pozytywny, etykieta odeszła bez problemu, nawet kleju nie zostawia na butelce. No i czas oklejania bardzo szybki W jednej paczce jest 1200 etykiet okrągłych. To jakieś 0,05 gr na sztukę licząc cenę + kurier 15zł. Ktoś może to testował i wie jak to się zachowuje w dłuższym czasie ? Bo jeśli etykiety schodzą na sucho łatwo to fajne są też te większe naklejki, można na front butelki użyć Co to za program do etykiet stosujesz ?. Edytowane 8 Października 2013 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Zazak Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Producent udostępnia dla ułatwienia drukowania, za free: http://www.herma.co.uk/en/service/free-software.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Ja kupiłem okrągłe naklejki fi 20 mm (nr4386) http://herma-polska....t-2400-szt.html - fajnie się je nakleja na kapsle, całkiem dobrze się prezentują (wpisałem numer warki, styl, BLG i datę rozlewu - co prawda czcionką "5" ale mi to wystarczy) - już nie muszę bawić się cienkopisem Na szybko skorzystałem z gotowego szablonu do open office ale jak będę miał wolną chwilę to spróbuje się zapoznać z tymi dedykowanymi programami od HEMA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Zrobilem tzw. klajster czyli mąka pszenna+mąka ziemniaczana+ woda zimna + wrzątek mieszam to następnie smaruje całą etykiete pędzlem malarskim. Dobrze trzyma , nie pleśnieje, Bardzo łatwo schodzi z butelki. Etykieta oczywiście papierowa. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi