joe Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Witam czy moglby ktos zaproponowac zamiennik do chmielu Brewers Gold mam go w recepturze na belga 22 blg 28 gram na 60 min. Wyczytalem ze zamiennikiem moze byc Chinook albo Amarillo ale jakos mi nie pasuja te chmiele do belga ale moze sie myle. Myslalem tez nad Styrianem a moze Magnum bylby odpowiedni? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Podobno jeszcze Northern Brewer, Galena, Bullion. Poczytaj ich opisy. A tak naprawdę to i tak dajesz go na 60' więc tak się tym nie przejmuj, użyj czegoś o podobnym %ak, aromatu i tak z niego nie zatrzymasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Nie znam tego chmielu bo nigdy go nie używałem ale sprawdziłem kilka tabel i wychodzi że z tych najbardziej powszechnych Marynka ma podobny profil aromatyczny tylko trochę więcej kwasów alfa. Magnum ma sporo więcej kwasów, Bullion ok, Galena no nie wiem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Ja także bym poszedł w Marynke, albo Sybille - lokalne, klasyczne goryczkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 A nie lepiej Iunga? Wg wiki pochodzi ona z tej samej linii chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi