kitaferia Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Witam, interesuje mnie charakterystyka dwóch słodów, do jakich piw się nadają i co wprowadzają: Słód Cara Gold Słód Crystal 145 EBC edit elroy: uściślenie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Czyżbyś zakupił w jakiejś promocji i teraz zastanawiał się jak je wykorzystać. Pierwszy raz widzę te słody na oczy, więc będę tylko teoretyzował. Cara Gold (9 EBC), to mi wygląda na coś pośredniego pomiędzy carapils a carahell. Można spróbować dodać trochę do pilsa (np połowę tego ile byś dał carapilsa), lub też do jakichś monachijskich. Lub też oczywiście trochę do każdego innego piwa gdzie chcesz dodać trochę pełni/słodowości bez zbytniego przyciemniania piwa . A Cara Crystal 145 EBC to cóż... karmelowy. O wpływie na smak nic nie napiszę, bo nigdy tego słodu nie używałem. Oczywiście można napisać "wnosi smaki karmelowe...", ale to oczywista oczywistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Tutaj jest troszkę informacji http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/Crystal_malt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Ten cara crystal 145, to pewnie będzie Crystal Medium 50-60 (UK). Za wiele o nim się nie rozpisali: Adds body, colour and improves head retention. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Cara gold (słód agielski) dałem do Pilzn (słód belgijski) i zakaszający. Zobaczę jaki lager wyjdzie, chmielony tylko aromatycznymi i WLP800. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się