piotr7404 Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 Witam, Z góry przepraszam jeżeli temat był już poruszany ale pora późna a następne trzy dni delegacja... Taka praca Ale do sedna sprawy: Uwarzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem. Zadałem drożdże na fermentację burzliwą, i: 1. Blg po schłodzeniu brzeczki było ok. 13. 2. Drożdży nie uwadniałem, wsypałem suche bezpośrednio. 3. Fermentacja ruszyła (bulkanie z rurki) dopiero po ok. 14 godz. 4. Bulkało tylko ok. 3 dni. 5. Nie ruszałem niczego przez 10 dni (niestety musiałem na dwa dni wyjechać. 6. Dzisiaj zmierzyłem Blg i wyszło mi 5. 7. Piwo nie ma dziwnego smaku ani zapachu ale na powierzchni widać osad i takie jakby kropki (zdjęcie dołączyłem). Proszę o pomoc, czy to jest ok? Martwi mnie zawartość Blg bo z pomiaru wynika, że mam alkoholu 1%??? Z góry bardzo dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 Wygląda normalnie. z pomiaru wynika, że mam alkoholu 1% A to jak wydedukowałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat159 Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 Zostaw wiadro na tydzień, potem zmierz blg, jak spadnie zostaw jeszcze na 2-3 dni, jak przestanie spadać butelkuj. Co to za drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 (edited) Wg moich obliczeń masz ok 4% alko. 13-5=8 8:2~4% Alc. Poziomu alkoholu nie mierzy się spławikiem. Nie martw się, będzie klepało :-P Edited November 29, 2016 by darinho Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr7404 Posted November 29, 2016 Author Share Posted November 29, 2016 Wygląda normalnie. z pomiaru wynika, że mam alkoholu 1% A to jak wydedukowałeś? Tak mi wyszło na cukromierzu. Pewnie coś pokręciłem przez nerwy , to moja pierwsza warka od podstaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr7404 Posted November 29, 2016 Author Share Posted November 29, 2016 Zostaw wiadro na tydzień, potem zmierz blg, jak spadnie zostaw jeszcze na 2-3 dni, jak przestanie spadać butelkuj. Co to za drożdże? Drożdże US-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr7404 Posted November 29, 2016 Author Share Posted November 29, 2016 Wg moich obliczeń masz ok 4% alko. 13-5=8 8:2~4% Alc. Poziomu alkoholu nie mierzy się spławikiem. Nie martw się, będzie klepało :-P Dzięki. Zasugerowałem się tym, że jest tam taka skala. Myślałem, że tak się da zmierzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 ta skala podaje prawdopodobny poziom alkoholu. Wartość nieprzefermentowanej brzeczki czyli twoje 12blg pokaże Ci na spławiku ile mniej więcej będzie mogło mieć piwo po przefermentowaniu. Oczywiści zależy to od zacierania itp więc jest to bardzo mniej więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 Na moje oko to konkretna infekcja. Pewnie złapałeś przez zaglądanie do wiadra jak fermentacja trwa... No niestety, piwo będzie w kanał (czyt. przełyk). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 (edited) Na moje oko to konkretna infekcja. Pewnie złapałeś przez zaglądanie do wiadra jak fermentacja trwa... No niestety, piwo będzie w kanał (czyt. przełyk). Dobry jesteś, jeśli po obejrzeniu jednego zdjęcia powierzchni zielonego piwa jesteś w stanie stwierdzić, że piwo jest do wylania. Szacun Niech go sobie kolega najpierw spróbuje i się wypowie, czy nie skwaśniało, ale wyczytałem, że próbował i nic nie było. Wyczytałem też, że kolega do fermentora nie zaglądał. Te dziwne kropki to drożdże, które podczas ruszania/ogrzewania fermentora uwalniają się wraz z CO2 z dna fermentora. Też tak miałem nie raz nie dwa. Edited November 30, 2016 by kamilg20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Dobry jesteś, jeśli po obejrzeniu jednego zdjęcia powierzchni zielonego piwa jesteś w stanie stwierdzić, że piwo jest do wylania. powiedz, że to zart Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 w jakiej temp. zacierałeś? może na słodko? Przy jednym z moich pierwszych piw z zacieraniem temp. zacierania mi uciekła pod 70°C i z 13°Blg zjechało do 5 - 4,5°Blg, fermentowałem na S-04. Takie piwo zabutelkowałem i granatów nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Dobry jesteś, jeśli po obejrzeniu jednego zdjęcia powierzchni zielonego piwa jesteś w stanie stwierdzić, że piwo jest do wylania. Nawet bez zdjęcia i opisu jestem w stanie stwierdzić, że piwo jest zainfekowane - jak każde (w większym lub mniejszym stopniu). Mój Palantir wrócił z polerowania i sprawdza się świetnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Dobry jesteś, jeśli po obejrzeniu jednego zdjęcia powierzchni zielonego piwa jesteś w stanie stwierdzić, że piwo jest do wylania.Nawet bez zdjęcia i opisu jestem w stanie stwierdzić, że piwo jest zainfekowane - jak każde (w większym lub mniejszym stopniu). Mój Palantir wrócił z polerowania i sprawdza się świetnie Palantír po polerowaniu trzeba jeszcze dostroić Serio mówię znam się na tym A w temacie, jak nie ma dziwnego zapachu, ani aromatu, to ja bym jeszcze chwilę przetrzymał. Jak nie zbierasz gęstwy, to nawet nie ma sensu przelewać. W między czasie można jakieś filmiki o piwowarstwie oglądać Np. Wykłady z WFP Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakon Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Możesz jeszcze delikatnie pobujać fermentorem, piwo się trochę napowietrzy, część drożdży podniesie się z dna i być może fermentacja się jeszcze trochę rozkręci. (uważaj żeby nie zaciągnęło wody z rurki!)Piwo wygląda dobrze, to co widzisz to drożdże. Nie otwieraj go więcej by sprawdzić bo to często bywa przyczyną infekcji. No i zdecydowanie zostaw jeszcze z tydzień. Możesz też delikatnie podnieść temperaturę teraz już Ci to mocno nie zmieni smaku piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Możesz jeszcze delikatnie pobujać fermentorem, piwo się trochę napowietrzy, część drożdży podniesie się z dna i być może fermentacja się jeszcze trochę rozkręci. Po takim czasie bym nie napowietrzał już. Drożdże swój tlen już wykorzystały, rozmnożyły się i wsio. Fermentacja przebiega beztlenowo, tak więc tylko można nabawić się złych posmaków... Cierpliwości : ) Jeśli już to jak napisał kolega wyżej lekko możesz podnieść temperaturę, chociaż uważam, że samo poczekanie będzie najlepsze. Odfermentowania nie masz tragicznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Dobry jesteś, jeśli po obejrzeniu jednego zdjęcia powierzchni zielonego piwa jesteś w stanie stwierdzić, że piwo jest do wylania. powiedz, że to zart Bardziej mi chodziło o to konkretne zdjęcie, z którego raczej nic nie wynika. Ale gdybyś miał sytuację, że jesteś na wyjeździe i prosisz kogoś z domu (laika) żeby zrobił zdjęcie piwa i wysłał, to na tej podstawie kazałbyś piwo wylać lub zostawić w spokoju? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 karollom, dnia 30 listopad 2016 - 08:15, napisał: kamilg20, dnia 30 listopad 2016 - 01:12, napisał: Dobry jesteś, jeśli po obejrzeniu jednego zdjęcia powierzchni zielonego piwa jesteś w stanie stwierdzić, że piwo jest do wylania. powiedz, że to zart Bardziej mi chodziło o to konkretne zdjęcie, z którego raczej nic nie wynika. Ale gdybyś miał sytuację, że jesteś na wyjeździe i prosisz kogoś z domu (laika) żeby zrobił zdjęcie piwa i wysłał, to na tej podstawie kazałbyś piwo wylać lub zostawić w spokoju? Drogi Kamilu Pierwsze moje spostrzeżenie to była ironia, wyjście na przeciw forumowiczom, którzy napisali, że wszystko jest okej z tym piwem. Co poświadcza cytat: No niestety, piwo będzie w kanał (czyt. przełyk). Zakładam, że większość forumowiczów zrozumiało też aluzję co do infekcji i otwierania fermentora (szczególnie przy początkach przygody ze złotym trunkiem). Nawet gdybym zobaczył błonę bakteryjną czy inny syf na zdjęciu to nie kazałbym wylewać piwa. Pomiar zrobiłbym organoleptycznie po powrocie. Może dałoby się coś z tego zrobić, jakiegoś kwasa ciekawego na przykład. Nie zawsze dzikie drożdże czy bakterie idą w złą stronę (bretty, lacto itp.). Dla założyciela tematu życzę udanej i smacznej warki i wielu sukcesów w piwowarstwie Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 karollom, dnia 30 listopad 2016 - 08:15, napisał: kamilg20, dnia 30 listopad 2016 - 01:12, napisał: Dobry jesteś, jeśli po obejrzeniu jednego zdjęcia powierzchni zielonego piwa jesteś w stanie stwierdzić, że piwo jest do wylania. powiedz, że to zart Bardziej mi chodziło o to konkretne zdjęcie, z którego raczej nic nie wynika. Ale gdybyś miał sytuację, że jesteś na wyjeździe i prosisz kogoś z domu (laika) żeby zrobił zdjęcie piwa i wysłał, to na tej podstawie kazałbyś piwo wylać lub zostawić w spokoju? Drogi Kamilu Pierwsze moje spostrzeżenie to była ironia, wyjście na przeciw forumowiczom, którzy napisali, że wszystko jest okej z tym piwem. Co poświadcza cytat: No niestety, piwo będzie w kanał (czyt. przełyk). Zakładam, że większość forumowiczów zrozumiało też aluzję co do infekcji i otwierania fermentora (szczególnie przy początkach przygody ze złotym trunkiem). Nawet gdybym zobaczył błonę bakteryjną czy inny syf na zdjęciu to nie kazałbym wylewać piwa. Pomiar zrobiłbym organoleptycznie po powrocie. Może dałoby się coś z tego zrobić, jakiegoś kwasa ciekawego na przykład. Nie zawsze dzikie drożdże czy bakterie idą w złą stronę (bretty, lacto itp.). Dla założyciela tematu życzę udanej i smacznej warki i wielu sukcesów w piwowarstwie Pozdrawiam. Dzięki i przepraszam. Nie zarejestrowałem tej ironii. Zauważ o której godzinie to pisałem Czasem się nie widzi po prostu niektórych oczywistych rzeczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now