Plato Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich, chciałbym podzielić się problemem, który spotkałem przy dwóch warkach IPA (nieistotne, ale jakoś tak się przydarzyło). Mianowicie: piwa teoretycznie są mocno nagazowane, po otwarciu piana wylatuje z butelki, po nalaniu ucieka ze szklani (niedługo potem opada), natomiast piwo jako takie nie jest "gazowane", jest jak typowy brytyjskie ale. Że tak powiem... nie ma gazu "w ciele". Dziwi mnie to, gdyż na 20 warek spotkało to mnie drugi raz. Rozumiem, żeby brak nagazowania szedł w zgodzie z brakiem piany, lecz tak nie jest. Piana jest duża, gaz jakby szybko z piwa ucieka. Jakby "się nie rozpuścił". Robiłem ostatnio kilka innych piw, pszenicę, brown ale, stout, leżakowałem je w takich samych temperaturach, a mimo to nagazowały się "normalnie". Czy mieliście może takie problemy przy swoich piwach? Dodam, że dodałem tyle glukozy, żeby stopień nagazowania wyszedł 2.2. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Plato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 W jakiej temperaturze nagazowujesz, a w jakiej przechowujesz piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Wydaje mi się że przegazowałeś piwo. Gdy jest gusching to uwalniający się gaz burzy piwo co powoduje jeszze mocniejsze uwalnianie gazu i robi się taka reakcja łańcuchowa Dlatego piwo ostatecznie będzie słabo nagazowane bo wszystko "wylata" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna rzecz. Jeżeli IPA chmieliłeś na zimno i do butelek dostało się sporo chmielin, to również może być przyczyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) A masz dużo osadu w butelkach? Może po chmieleniu na zimno za dużo osadów trafiło do butelek, stad szybkie wygazowanie. EDIT: Ooo dokładnie to, Daniel mnie ubiegł Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Piwosz86 DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Albo osad w butelkach - niedokładne przecedzenie chmielu po cichej fermentacji, albo nie schłodziłeś odpowiednio piwa, żeby gaz w nim się rozpuścił. Często tak jest, że po nagazowaniu w temperaturze pokojowej, gaz się nie rozpuszcza za szybko w piwie i zalega w szyjce butelki co po otwarciu powoduje gushing. Schłodzenie takiego piwa przez dobę powinno pozwolić na rozpuszczenie się tego gazu równomiernie w piwie i problem powinien zniknąć. Trzecia rzecz przegazowałeś piwo - niedofermentowałeś albo za dużo surowca na refermentacje. Ile dokładnie glukozy dodałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plato Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Na 9l piwa dodałem 55g glukozy (brewness pokazuje nagazowanie 2.2). Przy chmieleniu na zimno staram się zejść stopniowo do 1-2 stopni. W związku z tym temperatura zadania glukozy i rozlewu piwa waha się w granicach 5-10 stopni. Później piwo się nagrzewa i leżakuje w temperaturze pokojowej 21 stopni (ubolewam, ale nie mam żadnej piwniczki). Wydaje mi się, że chmieliny zostały dobrze odfiltrowane. Dziwi mnie fakt, że następna warka była robiona identycznie (też AIPA chmielona na zimno o podobnych parametrach) i wyszła idealnie. Muszę następnym razem prowadzić dokładniejszy dziennik. 1. Czy wg was piwo przed zadaniem glukozy i rozlewem powinienem ogrzać (poczekać aż się ogrzeje)? 2. W jakiej temperaturze powinno się nagazowywać. 3. W jakiej temperaturze powinno leżakować. Nie wiem czy za bardzo będę mógł coś zmienić w związku z pytaniem 2 i 3, ale będę chociaż posiadał wiedzę (fermentację kontroluję - fermentor stoi w chłodziarce do wina, ale ze względu na brak miejsca temperatura leżakowania jest jaka jest - oprócz tej jednej AIPY i kiedyś APY wszystko było dobrze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Na 9l piwa dodałem 55g glukozy (brewness pokazuje nagazowanie 2.2). Przy chmieleniu na zimno staram się zejść stopniowo do 1-2 stopni. W związku z tym temperatura zadania glukozy i rozlewu piwa waha się w granicach 5-10 stopni. Później piwo się nagrzewa i leżakuje w temperaturze pokojowej 21 stopni (ubolewam, ale nie mam żadnej piwniczki). Wydaje mi się, że chmieliny zostały dobrze odfiltrowane. Dziwi mnie fakt, że następna warka była robiona identycznie (też AIPA chmielona na zimno o podobnych parametrach) i wyszła idealnie. Muszę następnym razem prowadzić dokładniejszy dziennik. 1. Czy wg was piwo przed zadaniem glukozy i rozlewem powinienem ogrzać (poczekać aż się ogrzeje)? 2. W jakiej temperaturze powinno się nagazowywać. 3. W jakiej temperaturze powinno leżakować. Nie wiem czy za bardzo będę mógł coś zmienić w związku z pytaniem 2 i 3, ale będę chociaż posiadał wiedzę (fermentację kontroluję - fermentor stoi w chłodziarce do wina, ale ze względu na brak miejsca temperatura leżakowania jest jaka jest - oprócz tej jednej AIPY i kiedyś APY wszystko było dobrze). 1.Ja nie ogrzewam,ostatnimi czasy upodobałem sobie Cold crash,leje do butelek piwo o temp 4-5c,nagazowuje się ładnie,może trwa to troszkę dłużej. 2.Refermentuje w temperaturze ,jaką mam w kuchni pod stołem. 20-23C. Niby powinno się robić w takiej jaka była maksymalna podczas fermentacji. 3.Co do przechowywania piwa,im niższa tym piwo dłużej będzie świeże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się