unknown000 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam wszystkich. Temat trochę odmienny ponieważ nie chodzi o piwo, a o jego składowanie w czasie fermentowania. Jak i ile fermentorów ustawiacie i w jakiej konfiguracji ? Jeden fermentor na drugim jest dość powszechne i nie mam nic przeciwko temu. Teraz pytanie czy ustawiacie fermentory w stack (wieże) skradającą się z 3 sztuk ? Mam pewne obawy co do stawiania dwóch pełnych fermentorów na klapę trzeciego na samym dnie. To generuje jakieś 50 - 60 kg na samej pokrywie od wiadra. Co może być ważne tutaj? Na pewno rodzaj wiadra i klapy, ilość piwa w fermentorach powyżej, coś jeszcze ? Czy dobrym pomysłem jest aby ustawić fermentor na niego deskę albo jakąś płytę wiórowa tak aby obciążenie szło po wiadrze a nie na klapę. Napiszcie proszę jakie macie rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dzięki za ten temat, dumałem nad tym . Mam jeszcze wątpliwość co do odpływu CO2. No bo jak zrobić "lekkie rozszczelnienie" skoro na dolny fermentor działa siła po byku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Czy jak ustawisz wieżę z 3 wiader to czy wiadro na samym dole nie będzie zbytnio uszczelnione blokując ujście CO2? Pewnie nie ale może warto to wziąć pod uwagę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Są rurki fermentacyjne boczne, ew można dziurę z boku zrobić i wężyk do butelki. Poszło z fona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Mam jeszcze wątpliwość co do odpływu CO2. No bo jak zrobić "lekkie rozszczelnienie" skoro na dolny fermentor działa siła po byku? Ja mam takie rozwiązanie https://www.homebrewing.pl/zatyczka-korek-do-wieka-fermentora-p-293.html , pozostałość po czasach, kiedy kupowałem fermentory z rurkami. Rurki poszły do szuflady a korek jest fajnie nieszczelny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Akurat fermentory były przygotowywane w taki sposób aby to właśnie nie było problemem. Dziura jest wiercona z boku, tuż pod pokrywą w takim miejscu aby nie osłabiać całej konstrukcji i żeby było wygodnie. Rurka igelitowa 30 cm, do butelki albo zwykły syfon do fermentacji w rurkę. Są też szklane rurki kątowe, ale łatwo się łamią. Ta kwestia jest już raczej rozwiązana. Co z kwestiami siły, obciążeń itp ? Ktoś, coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Może jakiś prosty regał sklecony z kilku desek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ja osobiście doświadczeń w magazynowaniu pełnych fermentorów jeden na drugim nie mam, ale z inżynierskiego punktu widzenia ;-) najrozsadniejsze wydaje się albo położenie na wieku każdego jakiejś płyty tak żeby nacisk rozkładał się na cały fermentor a nie tylko środek wieka. No albo jakiś regał zbity z paru desek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ja często układam jeden fermentor na drugim. A robię to w ten sposób, że na wieku dolnego fermentora kładę dwie listewki o przekroju powiedzmy 4x3cm (po prostu aby wytrzymały wage kolejnych fermentorów), na tyle długie aby wystawały poza wieko i leżały na rantach. Wtedy siła górnego wiadra równomiernie rozkłada się na dolne . A na odprowadzenie CO2 jest sporo sposobów. Chociażby do uszczelki wprowadzamy giętki wężyk włożony do słoika z wodą obok wiadra, etc... Nie kładłbym napewno kolejnego wiadra na samym wieku, może i by wytrzymało, ale po co ryzykować. Zaś z trzecim wiadrem jeszcze nie próbowałem czy takie coś wytrzymają dolne wiadra, trzeba sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 No jeśli chodzi o stawianie wiadra na wiadrze to testowałem i na moich wiadrach spokojnie działa. Pokrywa jest do tego przystosowana bo są na niej specjalne granice tak aby wiadro stało na samym środku pokrywy. Inaczej nie postawisz. Ktoś generalnie pomyślał o tym i nawet działa. Mam tylko obawy stawiać trzy na sobie. Testować można przy użyciu wody bo piwa szkoda Pytanie czy chwilowe postawienie za pewne wytrzyma ale co jak będzie tam stało 3 tygodnie. Czy pokrywa wykaże oznaki zmęczenia materiału czy po prostu strzeli bez ostrzeżenia. Jeśli pokrywa nie strzeli to czy przypadkiem nie ma szans żeby ścianki wiadra się zapadły lub zgięły. Regał to jakieś rozwiązanie ale trochę zajmuje miejsce i musiał bym pokombinować w piwnicy żeby go tam zmieścić. Musze popatrzeć też w jakimś budowlanym sklepie jak magazynowane są wiadra z zaprawą, klejem czy innym budowlanym mazidłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Stawiałem 3 na sobie, co prawda nie z piwem ale z miodem. Spokojnie wytrzymuje. Nie wiem jak z fermentacją - ale gaz jak chce to zawsze ujście znajdzie. Zdarzało mi się też fermentować i stawiać 2 na sobie - ale wtedy stawiałem tak, że jedn wiadro u góry stało na dwóch wiadrach z dołu - mam rurki i inaczej się nie dąło. Spokojnie taki nacisk wiadra wytrzymują. Jak zamawiasz karmę dla pszczół, to przychodzi ona na palecie właśnie w takich wiadrach, postawionych w kolumnach po 3 wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 To pszczoły trzeba karmić?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Jak im zabierasz zapasy które przez cały rok zbierały na zimę, to przydałoby się dać im coś w zamian Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się