pogo Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Czy macie już jakieś opinie, wieści itp. co do jakości chmieli z 2016 roku? Wydaje mi się, że pogoda w tym roku miała szansę być bardziej łaskawa niż w poprzednim, ale w tej kwestii mam tylko obserwacje własnego podwórka. Pogody w USA czy Australii wcale nie śledziłem, a stamtąd pochodzi gro używanych przez nas chmieli. O nic konkretnego mi nie chodzi w tym wątku, mam nadzieję tylko poczytać dość ogólnikowe opinie np w stylu: "W USA w tym roku średnio, ale europejskie dają czadu" itp... Ja niestety jestem aktualnie wyłączony z warzenia, więc mogę tylko czytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Pogo - to Ty - to naprawdę ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Kupiłem marynkę, lubelski i saaz. Zrobiłem dopiero jedno piwo na marynce więc zobaczymy jak wyjdzie. Zapach był świetny. Gorzej, że piwo to porter bałtycki więc chmielu tam czuć będzie mało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Szycha Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Mam zamiar (już chyba po nowym roku) uwarzyć SH IPA na Galaxy i taki też jest dostępny w BA, ktoś się w ogóle orientuje gdzie można dostać tegoroczne chmiele i jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristalico Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 W TB są tegoroczne chmiele z Nowej Zelandii takie jak: Cascade, WAI-ITI, Sticklebract, szyszka Nelson Sauvin. Użyłem jakieś 30 g Sticklebracta w saisonie na whirlpool, tyle że piwo jeszcze fermentuje, jednak zapach jako taki mógłbym określić jako lekko tropikalny, bardziej żywiczny, nieco "catty" jak to mówią za oceanem. Ogólnie szału raczej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Niedługo będę butelkował Pale Ale single hop Oktawia 2016 od Polish Hops, dam znać jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Ja robiłem dwa piwa na tegorocznej Iundze z homebeer i mocno zaskoczyły mnie dwukolorowe szyszki. Niektóre były ciemnozielone, jak amerykańskie chmiele. Piwo chmieliłem tylko na smak i goryczkę, a mimo to przez krótki czas po zabutelkowaniu był także aromat :] bardzo przyjemny, jakby ananasowy. Sam chmiel także pachnie ciepło i intensywnie. Raczej nie estry bo fermentowane w 15 stopniach C. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Bielo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Iunga 2014 tez dawała ananasem jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Jeżeli chodzi o chmiele ze zbioru 2016, który sklep oferuje ciekawe i tanie? Ilości takie standardowe mnie interesują 100-300g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Mam pytanie czy ktoś miał styczność z chmielami z RPA takimi jak: Southern Aroma, Southern Passion, Southern Promise. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Chmieliłem na zimno Sybilla i Marynką z tego roku, dopiero za tydzień będe mógł spróbować efektów, ale na pierwszy rzut nosa Sybilla wydaje się ciekawsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AresREAL Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Uwarzlem IPA na nowozelandzkich chmielach Wai-iti i Pacyfika ze zbiorów z 2016. Aromat bardzo przyjemny - sporo cytrusów, mandarynki. Intensywność aromatów nie jest tak duża jak przy chmielach amerykańskich ale piwo i tak wyszło bardzo fajne. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulex Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Zakupiłem Cascade PL i Chinook PL wiem jaki aromat mają te chmiele uprawiane w USA czy można je traktować jako odpowiedniki? Jakieś opinie ktoś warzył na nich coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NervGal Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Niedługo będę butelkował Pale Ale single hop Oktawia 2016 od Polish Hops, dam znać jak wyszło. No i jak? Bo mam na cichej piwo na samej Oktawii i zastanawiam się, czy dorzucić na zimno Oktawii czy czegoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Radko Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 IUNGA 2016 - fajna goryczka, rzuciłem 50 g na zimno do 20 litrów piwa, wyczuwalny (nadal, po 2 tygodniach od butelkowania) delikatny, ale łatwy do rozpoznania słodki aromat ananasa, owoce kandyzowane. Choć granulat na surowo daje delikatnie cebulą, to w ogóle nie przechodzi to do piwa. Wczoraj warzyłem na SIMCOE 2016 - z paczki daje mocno cytrusami, multiwitaminą. Uwarzyłem 11 litrów <15 blg 50 IBU> - zostało mi 20 g SIMCOE - myslicie, że wystarczy taka dawka do chmielenia na zimno? Boję się, że może być za mało i najzwyczajniej zmarnuję chmiel. Ma ktoś doświadczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Zakupiłem Cascade PL i Chinook PL wiem jaki aromat mają te chmiele uprawiane w USA czy można je traktować jako odpowiedniki? Jakieś opinie ktoś warzył na nich coś? Użyłem Cascade PL i jestem bardzo zadowolony, ładny aromat owocowy, cytrusy może trochę urojone ale coś tam było. Teraz czekam na piwo z Chinookiem i Cascade pl Goryczka z chinooka słyszałem że bardzo fajna i czysta. Więc używać normalnie te chmiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Robilem cascade pl ipa i jak dla mnie rewelacja. Slodki owocowy aromat. Tak intensywnie jak na amerykancach nie jest, ale na pewno jest dosc solidnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Fermentuje APA na Galaxy, z paczki pachniał OK, jak spróbuje piwa to dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 otworzyłem właśnie po tygodniu jedną buteleczkę Chinook PL IPA. Aromat żywiczny, chmiel w granulacie i słodkie owoce, ale wszystko z przewaga w kierunku żywicznym. W smaku też podobnie. Sprawa podobna jak z Cascade PL, nie jest to Ameryka ale jest solidnie. Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Radko Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) 25 gramów Amarillo wrzucone na zimno do 17 litrów piwa dało naprawdę wyczuwalny aromat egzotyki. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Gabriel Radko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Ja zrobiłem takie cuś: uwarzyłem 32 litry 14,5 blg (zaspyp: pale ale+ garść karmelu), nachmielilem na 25 ibu magnumem, po gotowaniu podzielilem na dwa wiadra. Do pierwszego na whirpool poszło 50g centenniala(2016), do drugiego 50g oktawii(2016 polish hops). Po burzliwej powtorka z chmieleniem na zimno: do pierwszego 50g centenniala, do drugiego 50g oktawii. Do butelkowania poszło 10l sh centennial i 10l sh oktawia no i 10l blend powyższych. Wyniki degustacji następujące: sh centennial- cytruski i żywica, może nie tak intensywne jak mosaic, ale bardzo przyjemne; sh oktawia- bardzo mi przypomina junge, skojarzenia w kierunku europejskich owoców; blend- wg mnie najlepszy z całej trójki, oba chmiele świetnie się uzupełniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się