Przemall Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 (edited) Witam, proszę o ocenę receptury. Słód Pilzneński - 5 kg Słód Monachijski - 1 kg (tutaj pytanie czy po prostu nie wyszło by na to samo 6kg Pilzneńskiego) Słód Caramel Pils - 0,5 kg drożdże US-05 zacieranie - 67 stopni wysładzanie - 78 stopni chmielenie: 60' Citra 50g 60' Simcoe 20g 10' Simcoe 30g na zimno Simcoe 50g Planuję: -22l -109 IBU -14 blg -5,6% Znając życie i moją wydajność obstawiam 18l. Zależy mi na tym, żeby uderzyło z butelki świeżo ściętą sosną, czy innym iglakiem, jak w przypadku doktorów single hop simcoe. Edited December 17, 2016 by Przemall Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandragorasc Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 Zmniejsz karmel 3% max Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemall Posted December 17, 2016 Author Share Posted December 17, 2016 planowałem 300g, ale sprzedawali po 500, a pomyślałem, że szkoda wywalać, 3% to by było 200, jednak zostanę przy 300. A jaki byłby efekt uboczny gdybym jednak użył 500? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczur Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 Carapils to nie jest jakiś silny karmel, bardziej dodaje odczucia pełni niż silnie słodkiego smaku, więc wg mnie nic się strasznego nie stanie jak sypniesz 500g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 (edited) Zależy mi na tym, żeby uderzyło z butelki świeżo ściętą sosną, czy innym iglakiem, jak w przypadku doktorów single hop simcoe. Jeżeli Ci na tym naprawdę zależy to moim zdaniem musisz zwiększyć ilość chmielu bo 30g na 10' i 50g na zimno to za mało na buchanie świeżo ściętą sosną szczególnie jak podczas fermentacji coś pójdzie nie tak a wprowadzanie innych słodów niż podstawowe również nieco przykrywa aromaty chmielowe. Na pewno będzie wysoki poziom goryczki jeśli mówimy o 109ibu przy 14blg i w miarę prostym zasypie edit: Tak w ogóle to ten chmiel z 10' zdecydowanie przesunąć na 0'. Edited December 18, 2016 by udarr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemall Posted December 18, 2016 Author Share Posted December 18, 2016 Okej, jak będę miał dostęp do kompa. Po zmieniam wartości na beersmith. Istotne jest też to żeby ta magiczna granica 100IBU pękła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smul&Sons Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 Ja wielokrotnie używałem Carapilsa w ilości ok 10% i zawsze byłem zadowolony z efektów. Co do monachijskiego to oczywiście że nie wyjdzie na to samo, po pierwsze pytanie czy chcesz wrzucić tam Monachijski I czy II, w zależności od tego będziesz miał mniej lub bardziej przyciemnione piwo i mniejszą lub większą słodowość. Jeśli natomiast zastąpisz go pilsem to będziesz miał bardzo jasne piwo. Na twoim miejscu zmniejszyłbym temperaturę zacierania żeby piwo nie wyszło za słodkie (im wytrawniejsze tym lepiej bedzie czuć to 100IBU) najlepiej do 62-63 stopni to będziesz miał West Coast IPA. Na Flame Off wrzuciłbym min. 100g Simcoe, najlepiej 200. Może wyjdzie drożej ale będzie zrywało papę z dachu. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 -109 IBU -14 blg Jesteś pewien że chcesz zrobić 109IBU? To jest współczynnik nachmielenia ok 2. Typowe komercyjne AIPA, jeśli są dobrze nachmielone, mają ten współczynnik w okolicach 1.0-1.2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemall Posted December 18, 2016 Author Share Posted December 18, 2016 to nie będzie typowe komercyjne AIPA, dlaczego 109 miałoby być złe? Nie wiem jak ma się ten współczynnik nachmielenia do Call Me Simon, ale tamto piwo nie jest jakimś gęstym barley winem a ma te 78 IBU i pije się bardzo fajnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 (edited) Call Me Simon to dużo mocniejsze piwo (chyba 9%AbV, więc pewnie z 19-20Blg co daje współczynnik nachmielenia 1.0.), w dodatku tam jest mnóstwo słodów karmelowych które to wszystko trochę balansują. No i między 78 a 109 IBU jest zasadnicza różnica. Dlaczego 109 IBU miałoby być złe? Z tego samego powodu z którego złe jest wrzucenie pół kilo soli do rosołu. Miałem kiedyś styczność z piwem 100IBU na podobnym zasypie i z podobnym Blg i było to całkowicie niepijalne - poszło całe do zlewu. Może wypij sobie Rowing Jacka (16Blg, 70IBU) i zastanów się czy chcesz mieć dwa razy mocniej nachmielone piwo. Istotne jest też to żeby ta magiczna granica 100IBU pękła.To jest piwowarstwo czy pissing contest? Edited December 18, 2016 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemall Posted December 18, 2016 Author Share Posted December 18, 2016 To jest piwowarstwo czy pissing contest? Nie martw się, nie Ty będziesz pił, nie zadałem też nigdzie pytania odnośnie IBU, więc nie rozumiem czemu tak usilnie komentujesz tą kwestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 To jest piwowarstwo czy pissing contest?Nie martw się, nie Ty będziesz pił, nie zadałem też nigdzie pytania odnośnie IBU, więc nie rozumiem czemu tak usilnie komentujesz tą kwestie. Myślałem że prosiłeś o ocenę receptury, ale widocznie nie przeczytałem Twojego "proszę o ocenę receptury" ze zrozumieniem, także kajam się i niniejszym kończę temat, smacznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 więc nie rozumiem czemu tak usilnie komentujesz tą kwestie pewnie z takiej czystej życzliwości (wiem to teraz takie niepopularne i podejrzane) Zależy mi na tym, żeby uderzyło z butelki świeżo ściętą sosną to dodaj ich do piwa Istotne jest też to żeby ta magiczna granica 100IBU pękła. myslę, że wiesz o tym iż utylizacja AA na tym poziomie to już nie podlega wzorkom z BS i raczej jest mało osiągalna poza obliczeniami. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemall Posted December 18, 2016 Author Share Posted December 18, 2016 (edited) to dodaj ich do piwa Gratuluje, komentarz na poziomie zawsze spoko. Edited December 18, 2016 by Przemall Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 Gratuluje, komentarz na poziomie zawsze spoko a dziękuję, ale ja na prawdę uważam, że jeśli ktoś chce uzyskać w piwie aromat i smak świeżej sosny to chyba najprościej dodać właśnie syropu z pędów sosny niż szukać jakichś tam środków zastępczych czy półśrodków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemall Posted January 16, 2017 Author Share Posted January 16, 2017 Dobra, jako, że piwo w butelkach to pasuje podzielić się na forum tym co powstało. Wyszło 19BLG, były spore straty ze względu na chmielenie na zimno. Ostatecznie wyszło 18L. Goryczkę zmniejszyłem do 56 IBU. Do ilu odfermentowało - nie wiem. Cukromierz mi sie popsuł, więc nie mam pojęcia. Porównywałem do sesion IPA single hop simcoe z doctor brew. Aromat jest nieznacznie inny, ale nie jestem w stanie opisać czym się różni, a w smaku jest pełniejsze. Odnoszę też wrażenie, że czuć też coś oprócz chmielu. W piwie doktorów aromat jest jednolity wyraźny, a w moim oprócz tego simcoe coś jeszcze jest wyczuwalne czego nie potrafię nazwać. W każdym razie jestem zadowolony z piwa i dzięki za poradę, żeby zmniejszyć IBU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now