mandragorasc Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Witam, dziś zauważyłem że kolejne moje piwo ma sporo diacetylu ale nie powstał przy fermentacji a po butelkowaniu (już po 1 dniu było sporo diacetylu, tak samo w poprzednim piwie które ma 23 dni) w czym może być problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 poczytaj wiki http://www.wiki.piwo.org/Diacetyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 poczytaj wiki http://www.wiki.piwo.org/Diacetyl Czytałem i nie tylko to, problem jest taki że mam piwo po cichej, które próbuje i jest ok gorycz itp a po zabutelkowaniu już po 1 dniu mam diacetyl i to samo jest przy piwie, które miało 23 dni od zabutelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Wypadałoby napisać coś więcej. Jakie piwo, baling, ile czasu na fermentacji, czy zlane i po jakim czasie na cichą, jakie drożdże, ile tych drożdży na ile litrów, jak utrzymujesz higienę. Jak odpowiedzieć na tak zadane pytanie, z tarota? I podstawowe pytanie, jesteś pewien że to diacetyl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Wypadałoby napisać coś więcej. Jakie piwo, baling, ile czasu na fermentacji, czy zlane i po jakim czasie na cichą, jakie drożdże, ile tych drożdży na ile litrów, jak utrzymujesz higienę. Jak odpowiedzieć na tak zadane pytanie, z tarota? I podstawowe pytanie, jesteś pewien że to diacetyl? 1 Piwo (23 od zabutelkowania) AIPA 15 blg 11 dni burzliwej 4 cichej, drożdze US-05, 2 saszetki, higiena na dość dużym poziomie (pierwszą warką był kwas i od tego wszystko było ok), tak diacetyl maślany i tofi smak + czuć na podniebieniu sliskość, 2 piwo podobnie 14 blg AIPA, gęstwa z pierwszego 100-120 ml , 10 dni burzliwej 4 cichej. Może to być infekcja ale czemu w fermentorze było ok a już w butelce jest diacetyl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Miałem diacetyl dwukrotnie. Oba razy bardzo intensywny i ohydny (zjełczałe masło). Tydzień w ciepłym miejscu w obu przypadkach całkowicie zlikwidował problem. mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Miałem diacetyl dwukrotnie. Oba razy bardzo intensywny i ohydny (zjełczałe masło). Tydzień w ciepłym miejscu w obu przypadkach całkowicie zlikwidował problem. Tydzień w butelkach? Ciepłe miejsce tzn ile stopni (fermentowane w temp 17 stopni podnoszonej do 20-21) aktulanie ma 20-21 jak zwiększe grzanie do 23-24 wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Może być od utleniania, gdy w piwie jest dalej sporo alfa-acetylomleczanu i pod wpływem dostarczenia tlenu przy rozlewie zaczyna się on w butelkach zamieniać w diacetyl. Rzadki przypadek, ale może się zdarzyć. Ewentualnie infekcja rozwijająca się w butelce. Poczytaj: http://www.beerfreak.pl/diacetyl-czyli-maslo-piwie/ mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Ja też stawiam na infekcję albo piwo jest jeszcze bardzo świeże i nie ułożyło się. To, że w fermentorze nie było czuć, a w butelce już tak to dość normalne, uwalniający się CO2 po otwarciu "wypłukuje" aromaty z piwa. mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Czyli co w tym wypadku podnosić temperaturę i zobaczyć co się stanie o ile ma to w ogóle sens czy coś innego jeszcze można zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Przy kolejnym rozlewie zostaw z pół szklanki piwa nienagazowanego (przed dodaniem cukru) na parę godzin i wtedy spróbuj. Ostatnio jak miałem infekcję, piwo przy przelewaniu było ok. Ale wieczorem jak jeszcze raz chciałem spróbować jak smakuje to już mnie apteka tak odrzucalo (w zapachu) że nie dałem rady nawet spróbować. PS gęstwa z pierwszego piwa i w drugim taka sama wada. Mam nadzieję że nie używałeś więcej tej gęstwy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Stycznia 2017 przez redlum mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Przy kolejnym rozlewie zostaw z pół szklanki piwa nienagazowanego (przed dodaniem cukru) na parę godzin i wtedy spróbuj. Ostatnio jak miałem infekcję, piwo przy przelewaniu było ok. Ale wieczorem jak jeszcze raz chciałem spróbować jak smakuje to już mnie apteka tak odrzucalo (w zapachu) że nie dałem rady nawet spróbować. PS gęstwa z pierwszego piwa i w drugim taka sama wada. Mam nadzieję że nie używałeś więcej tej gęstwy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Nie używałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Czyli jak problem zniknie w kolejnym piwie - będziesz wiedział gdzie był problem. Wg mnie podniesienie temperatury w ostatnich paru dniach do 20C powinno załatwić sprawę. Ja fermentuje amerykance w 15C a potem przenoszę do 18C. PS jedyne do czego można się u ciebie przyczepić to czas fermentacji. 15 dni na 15blg to trochę za mało. Trzymałbym przynajmniej 3 tygodnie (razem burzliwa i cicha). Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edit co do twojego pytania - czemu w fermentorze jest ok a w butelce nie? To stawiam to co kolega mówił - albo utlenianie - albo rozwojowa infekcja. Drożdże zjadły co mogły - a coś tam się uchwało. Do natchnienia I zebraniu przeważającej ilości drożdży jakieś bakterie mogły dojść do głosu i przejąć środowisko już w butelkach. A jak nagazowanie piwa? Nie ma gushing? Edytowane 3 Stycznia 2017 przez redlum mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Czyli jak problem zniknie w kolejnym piwie - będziesz wiedział gdzie był problem. Wg mnie podniesienie temperatury w ostatnich paru dniach do 20C powinno załatwić sprawę. Ja fermentuje amerykance w 15C a potem przenoszę do 18C. PS jedyne do czego można się u ciebie przyczepić to czas fermentacji. 15 dni na 15blg to trochę za mało. Trzymałbym przynajmniej 3 tygodnie (razem burzliwa i cicha). Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edit co do twojego pytania - czemu w fermentorze jest ok a w butelce nie? To stawiam to co kolega mówił - albo utlenianie - albo rozwojowa infekcja. Drożdże zjadły co mogły - a coś tam się uchwało. Do natchnienia I zebraniu przeważającej ilości drożdży jakieś bakterie mogły dojść do głosu i przejąć środowisko już w butelkach. A jak nagazowanie piwa? Nie ma gushing? Nie ma gushingu dobrze się nagazowało tylko ciekawi mnie czy podniesienie temp w butelkach może jeszcze coś uratować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Jestem za przedluzeniem czasu fetmentacji co najmniej do 3 tygodni, daj posprzatac drozdzom. Nie ma co zwiekszac temp powyzej 21. mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Nie ma gushingu dobrze się nagazowało tylko ciekawi mnie czy podniesienie temp w butelkach może jeszcze coś uratowaćZależy. Jak było tylko trochę diacetylu i pochodzi on z fermentacji to pewnie drożdże go po jakimś czasie sprzątną w normalnej temperaturze refermentacji. Jak było go dużo to już może zostać. Jeżeli nie pochodzi z fermentacji tylko z infekcji, to zostanie raczej na pewno. Na Twoim miejscu zostawiłbym na razie w takiej temperaturze jak przeprowadzasz refermentacje i zobaczył za jakiś czas co się z tym piwem dzieje. Swoją drogą jak 15Blg trzymasz na burzliwej tylko 11 dni to nic dziwnego, że masz potem wady. Edytowane 4 Stycznia 2017 przez Oskaliber dirk gently i mandragorasc 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Miałem diacetyl dwukrotnie. Oba razy bardzo intensywny i ohydny (zjełczałe masło). Tydzień w ciepłym miejscu w obu przypadkach całkowicie zlikwidował problem. Tydzień w butelkach? Ciepłe miejsce tzn ile stopni (fermentowane w temp 17 stopni podnoszonej do 20-21) aktulanie ma 20-21 jak zwiększe grzanie do 23-24 wystarczy? Po prostu trzymałem butelki w mieszkaniu: 24-25 stopni. mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Dzięki za pomoc, wychodzi na to że piwo było niedofermentowane co przypuszczałem ale i tak zebrałem gęstwę, no i powstał diacetyl ponieważ zbyt szybko oddzieliłem piwo od drożdży. Czy to może być też powód że na gęstwie kolejne piwo ma przez to diacetyl? W przypadku drugiego piwa jestem prawie pewny że fermentacja dobiegła do końca Edytowane 4 Stycznia 2017 przez mandragorasc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Swoją drogą jak 15Blg trzymasz na burzliwej tylko 11 dni to nic dziwnego, że masz potem wady. A już myślałem, że nikt na to nie zwróci uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Czy to może być też powód że na gęstwie kolejne piwo ma przez to diacetyl?Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Czy to może być też powód że na gęstwie kolejne piwo ma przez to diacetyl?Nie.No to musi być infekcja :-) problem rozwiązany :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Chyba, że drugie piwo też za szybko oddzieliłeś od drożdzy. Albo dałeś za mało gęstwy lub gęstwę złej jakości czy starą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Chyba, że drugie piwo też za szybko oddzieliłeś od drożdzy. Albo dałeś za mało gęstwy lub gęstwę złej jakości czy starą.Ale żeby ta sama wada wyszła to wątpię w drugim było ok Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się