mkmumin Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Pracuję na trzy zmiany więc z wolnym czasem bywa słabo. Zdarza mi się zacząć zacieranie słodu wieczorem i przetrzymywanie go do rana, tak było i tym razem. Słód do gara, woda, temperatura 50 stopni a po pół godziny temperatura 70 stopni. Następnie gar opatuliłem dwoma starymi kołdrami i poszedłem spać. Na drugi dzień po powrocie z pracy, po rozpakowaniu gara, przykra niespodzianka. Zacier skwaśniał, dziwny zapach i wyraźny kwaśny posmak. Szok, pierwszy raz coś takiego mi się przydarzyło. Dziwne bo 70 stopni to już pasteryzacja. Szkoda mi było wylać zacier. Dwie godziny gotowania i solidna porcja chmielu, taniego magnum bo nie wiadomo co wyjdzie. Fermentacja klasyczna 7+7 i w butelki. Dziś po sześciu dniach od zabutelkowania otworzyłem jedną. I co? Jest nieźle, piękna piana, aromat chmielowo owocowy, troszkę jakby winny. W smaku czuć goryczkę i owoce . Oczywiście to wszystko to kwestia gustu. Czyżbym przekuł porażkę w sukces?, taki żart. Reasumując : myślę że warto walczyć do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Kwaśne to piwo chociaż ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Fermentacja klasyczna 7+7 Co to się porobiło, że najbardziej rozpowszechniony błędny sposób fermentacji uzyskał już status "klasycznego" LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 bo jezeli cos jest glupie ale dziala, to nie jest glupie. do czasu pierwszego granata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Piękna historia. Może doczeka się kiedyś ekranizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkmumin Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Kwaśne to piwo chociaż ? bardzo delikatnie, takie przyjemne, owocowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Chyba po prostu mimowolnie zrobiłeś przerwę zakwaszającą. Trochę chyba za długą, ale gotowanie i chmielenie wybiło bakterie kwasu mlekowego, więc kwaśność pozostała na stałym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się