Billy the Kid Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Witam, Właśnie degustuję pszeniczne z zestawu BA po 2 tygodniach w butelkach, wyszło całkiem dobre, nawet bardzo dobre, ale ... właśnie ma trochę za dużo goryczki, powinna być tylko w tle, a tak nie jest. Czy ktoś może coś konstruktywnego poradzić, zamierzam często robić pszeniczniaka, bo to mój ulubiony gatunek piwa. I jeszcze jedna prośba, czy ktoś ma jakiś fajny prosty przepis na pilsnera i może go podać, to będę wdzięczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Cześć Konstruktywnie można powiedzieć tak: dodaj mniej chmielu następnym razem. W recepturze jest 50g, ja osobiście dodaję około 30g, ale to też przecież kwestia gustu. Inne piwa przechmielam Co do sprawdzonych receptur tutaj masz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w 4 godne polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 I jeszcze jedna prośba, czy ktoś ma jakiś fajny prosty przepis na pilsnera i może go podać, to będę wdzięczny. Wejdź do działu "Zapiski piwowarów domowych" , tam jest tyle receptur że będziesz miał problem który wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Cześć Konstruktywnie można powiedzieć tak: dodaj mniej chmielu następnym razem. W recepturze jest 50g, ja osobiście dodaję około 30g, ale to też przecież kwestia gustu. Inne piwa przechmielam Co do sprawdzonych receptur tutaj masz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w 4 godne polecenia. Dzięki, właśnie tak myślałem, że za dużo tego chmielu. Jutro butelkuję grodzisza z zestawu BA, do którego dodałem 0,3 kg płatków owsianych, już wiem, że też za dużo chmielu, smakuje tak samo chmielowo jak na tym etapie pszeniczne. Następne będzie ciepne pszeniczne i jakiś pilsner. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się