beginner2014 Posted January 10, 2017 Share Posted January 10, 2017 (edited) Witam, Wracam po dłuższej przerwie do warzenia. W planach za kilka dni mały eksperyment - Brown Ale, ale nieklasycznie, bo chmielone odmianami amerykańskimi i nowo zelandzkimi. Pomysł wygląda tak: Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 3,63kg Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann 1,7kg Caramunich ® typ II 110-130 EBC Weyermann 0,57kg Czekoladowy jasny 350-450 EBC Strzegom 0,23kg edit: poszło jeszcze + 0,2kg słodu pszenicznego podpiekanego Łącznie: 6,13kg, zacieranie jednotemperaturowe 66-67 stopni, spodziewam się około 15,5blg, brzeczka nastawna 20,8L edit: ostatecznie wyszło 18L i 18blg, nie rozcieńczałem Czas gotowania brzeczki: 70minut Od momentu kiedy brzeczka zaczyna wrzeć, odliczam 10min i dopiero zaczynam chmielenie. Chmielenie: Start w 10 minucie gotowania według schematu: Minuta chmielenia: 14,175 g Simcoe 13,2% aa 0 min. 5,67 g Citra 13,5% aa 15 min. 14,175 g Wai-iti 2,8% aa 15 min. 7,09 g Wai-iti 2,8% aa 30 min. 7,09 g Wai-iti 2,8% aa 45 min. 28,35 g Dr Rudi 11,9% aa 60 min. Dodatki: 3,4 g mech irlandzki 45 min. Drożdże: Danstar Nottingham Mam jeszcze słód pszeniczny podpiekany 22-35 EBC i zastanawiam się czy mógłbym jakoś go wkomponować w tą recepturę? Próbował ktoś tego jako dodatek, jakie mieliście efekty jeżeli chodzi o pianę, aromaty orzechowe? Co myślicie odnośnie chmielenia? W tym przypadku zależy mi bardziej na aromacie niż goryczce (tu wychodzi według różnych kalkulatorów 30-50 IBU), planuję chmielić na zimno Wai-iti. Jednocześnie nie chciałbym, żeby to piwo kompletnie zdominował chmiel, w końcu ma to być Brown Ale . Z góry dziękuję za Wasze ewentualne sugestie. Pozdrawiam. Edited January 21, 2017 by beginner2014 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted January 10, 2017 Share Posted January 10, 2017 (edited) Hej.Nie chce być złośliwy ale zaczął bym od przeskalowania tej receptury... chciał bym zobaczyć jak odmierzasz 14,175 grama chmielu jeśli chcesz aromat chmielowy musisz dodać chmiel na aromat bo te ok 35 g na 15 i 0 min to zdecydowanie za mało do brown ale 15,5 blgwskazane by również były drożdże do AIPA np. us-05caramunich tez bym raczej ograniczyl do ok 300 gDo tego mech irlandzki dodaje się na sam koniec ok 5-10 g na ostatnie 10-15 min Edited January 10, 2017 by Fantastyczny Pan Lis beginner2014 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beginner2014 Posted January 10, 2017 Author Share Posted January 10, 2017 Hej. Nie chce być złośliwy ale zaczął bym od przeskalowania tej receptury... chciał bym zobaczyć jak odmierzasz 14,175 grama chmielu jeśli chcesz aromat chmielowy musisz dodać chmiel na aromat bo te ok 35 g na 15 i 0 min to zdecydowanie za mało do brown ale 15,5 blg wskazane by również były drożdże do AIPA np. us-05 caramunich tez bym raczej ograniczyl do ok 300 g Do tego mech irlandzki dodaje się na sam koniec ok 5-10 g na ostatnie 10-15 min Tak, wiem, że to śmiesznie wygląda , przeliczałem to sobie orientacyjnie wcześniej bez zaokrąglania i teraz bezmyślnie skopiowałem.. Mijało by się to z celem, ale jakbym się uparł to w sumie mam możliwości, żeby dokładnie tyle odważyć . Co do aromatu, to tak zależy mi właśnie na umiarkowanym aromacie owocowym/trawy cytrynowej, który nie zdominuje aromatów słodu, ale i bez przesady w drugą stronę - krótko mówiąc, balans. Z Twojej odpowiedzi już wiem, że z chmielem nie przesadziłem, jakby co to sypnę więcej na zimno . Co do drożdży, wybrałem te danstary, bo zależy mi tu na czystym profilu, niskim odfermentowaniu, surowce mają grać główną rolę i z niewielkiego co prawda doświadczenia, ale już wiem, że szybko kończą . Zastanawia mnie tylko skąd sugestia, żeby aż o połowę ograniczyć caramunich ? Jeśli chodzi o mech irlandzki, to może niezbyt klarownie to zaznaczyłem, ale idzie na ostatnie 15 minut gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted January 10, 2017 Share Posted January 10, 2017 Na ten finalny balans wpływa wiele czynników ciężko go zaplanować. Ja z tej receptury widzę że balans jest przesunięty w stronę słodu, masz dużo monachijskiego on dość skutecznie przykrywa chmiel, do tego caramunich który proponuję ograniczyć ponieważ karmele w dużych ilościach dają efekt piwa ciężkiego, męczącego a 0,6 kg na 20l to dość sporo. do tego danstary to drożdze raczej do brytyjskich piw które dają trochę estrów jeśli chcesz wyciągnąć więcej z chmielu użyj coś do amerykańców. I fermentacja raczej w okolicach 16-18 st. Z chmielem musiał byś naprawde szaleć aby zdominować brown ale. Mam nadzieję że pomogłem ale na pewno są bardziej doświadczeni koledzy na forum może ktoś coś jeszcze podpowie. beginner2014 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beginner2014 Posted January 10, 2017 Author Share Posted January 10, 2017 Dzięki . W takim razie może zmniejszę trochę caramunich, a w zamian dodam słód pszeniczny podpiekany . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 11, 2017 Share Posted January 11, 2017 Mam wątpliwości, co do tych US-05, nie wiem czy S-04 nie dałyby odrobiny angielskiego sznytu. Druga sprawa jeżeli to ma być brown IPA, bo skoro ma być tak hojnie chmielone, to i te nottinghamy nie będą złe chyba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 11, 2017 Share Posted January 11, 2017 To raczej jest receptura na American Brown Ale, a nie na angielskie, więc jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 Chmiel w szyszkach czy w granulkach? Jeßli w szyszkach to daj go 10% więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beginner2014 Posted January 21, 2017 Author Share Posted January 21, 2017 Chmiel był w granulacie . Piwo dzisiaj przelałem po tygodniu burzliwej na cichą. Po bardzo intensywnym gotowaniu, szybkie chłodzenie i zapomniałem od razu zmierzyć blg... Wyszło 18L, zmierzyłem jeszcze przed zadaniem - 18blg, no sporo więcej niż zakładałem, ale trudno . Jak miałem już drożdże przygotowane to nie chciało mi się rozcieńczać piwa. Nie spodziewałem się jednak aż takiej żarłoczności tych drożdży, dzisiaj było już 3blg (temperatura mi nie uciekła powyżej 21, a większość czasu było 17-19). Hmm, no to będzie sporo alko :I, bo jeszcze z refermentacji dojdzie.. Doradzcie proszę, ile to potrzymać na cichej jeszcze przed butelkowaniem, a pózniej z kolei ile mniej więcej taki imperial będzie jeszcze dojrzewał do pełni formy w butelce ? Domyślam się, że jeśli chmielenie na zimno w tym przypadku ma mieć sens to cicha jak najdłużej, a kilka dni przed rozlewem wrzucić chmiel do fermentora ? I jeszcze pytanie o temperaturę, mam teraz opcję 18-20 stopni lub balkon z zabudową - myślę, że aktualnie w nocy około 0 - +1 stopień, ale trochę się boję, że zmarznie i jeszcze wyjdzie z tego jakiś eisbock . Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now