WithoutStress Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Witam, tak się zastanawiam, czy mogą być jakieś skutki uboczne zalewania (ok.1-2l.) pustych fermentorów, gdy nie są używane, roztworem Oxi lub Pirosiarczynu potasu? Chodzi mi o ewentualną reakcje z plastikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Bardziej w tej sytuacji bym się obawiał osadzenia kamienia z wody ;-) WithoutStress 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Bardziej w tej sytuacji bym się obawiał osadzenia kamienia z wody ;-) Fakt, o tym nie pomyślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Ale po co tak robić ? Marcin_K 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Wydawało mi się że pirosiarczyn "wyciąga" zapach z fermentora, przynajmniej po fermentacji wina gdzie jest dość intensywny i ciężko domyć, zdawało egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Dobowa kąpiel w NaOH nie będzie lepsza w takim wypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Jak najmniej chemii, zalewaj pojemnik przed nastawem, i umyj pojemnik po opróżnieniu, wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Dobowa kąpiel w NaOH nie będzie lepsza w takim wypadku? Z dzisiejszego doświadczenia stwierdzić mogę, że 7,5% wodny roztwór NaOH nie zdał egzaminu. Może trzeba użyć bardziej stężonego roztworu. a może - ku czemu się skłaniam NaOH tak na prawdę ssie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Dobowa kąpiel w NaOH nie będzie lepsza w takim wypadku? Z dzisiejszego doświadczenia stwierdzić mogę, że 7,5% wodny roztwór NaOH nie zdał egzaminu. Może trzeba użyć bardziej stężonego roztworu. a może - ku czemu się skłaniam NaOH tak na prawdę ssie. 7,5% to faktycznie niezbyt drastyczne środowisko. Jeśli chodzi o zapachy to nie ma nic lepszego niż porządny utleniacz, najlepiej podchloryn (ACE, domestos-ale za dużo ma detergentu). Tylko trzeba dobrze wypłukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Jak najmniej chemii, zalewaj pojemnik przed nastawem, i umyj pojemnik po opróżnieniu, wystarczy potwierdzam po co kombinować? Ja nawet nie zalewam, tylko przed użyciem (do fermentacji lub rozlewu) myję go ok. 1-2 litrowym roztworem oxy - tak normalnie - ręką i daje do odcieknięcia w wannie. A po użyciu, to ciepła woda i ściereczka jednorazowa (żeby nie uszkodzić zbiornika podczas czyszczenia osadów drożdży). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Co do pirosiarczynu sodu, to od dwóch lat zalewam wiaderka i wężyki, jak są nieużywane, i nie zauważyłem negatywnego wpływu tego środka na plastik. Przejrzałem trochę forum i polecam ten wątek co do doświadczeń innych forumowiczów w temacie: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/page-6?hl=%20pirosiarczyn%20%20sodu Co do środków typu Oxi/nadwęglan sodu, to wydaje mi się, że ich aktywnośc szybciej przemija i zalewanie sprzętu na dłużej może byc nieskuteczne jeżeli chodzi o ciągłośc dezynfekcji. WithoutStress 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 NaOH w zupełności wystarczy 4% roztwór, tylko nie może być on zimny. Dla mnie w domu jest upierdliwa, używam tylko czasami do naczynia, które mi służyło do robienia starterów, a z racji kształtu trudno było domyć je szczotką. Do większości zabrudzeń wystarczy roztwór nadwęglanu, który jest zarówno tańszy, jak i bezpieczniejszy w stosowaniu od NaOH. Piro zalewam wiadra, jeśli była infekcja i czasami wrzucam część drobnicy, poza rurką z zaworkiem grawitacyjnym - po kilku zalaniach końcówka zaczęła się rozpadać. Zapachem z wiadra się nie przejmuję, chyba że byłby bardzo intensywny i "poinfekcyjny". Jeśli chodzi o czyszczenie pojemników to do każdego w zupełności wystarczyła gąbka, płyn do mycia naczyń i ewentualnie trochę wrzątku, jeśli żywice, zaschnięte drożdże i inne badziewia trzymały się mocno. Do tego wysuszenie wiadra, a przed użyciem spryskanie oxi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Co do pirosiarczynu sodu, to od dwóch lat zalewam wiaderka i wężyki, jak są nieużywane, i nie zauważyłem negatywnego wpływu tego środka na plastik. Przejrzałem trochę forum i polecam ten wątek co do doświadczeń innych forumowiczów w temacie: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/page-6?hl=%20pirosiarczyn%20%20sodu Co do środków typu Oxi/nadwęglan sodu, to wydaje mi się, że ich aktywnośc szybciej przemija i zalewanie sprzętu na dłużej może byc nieskuteczne jeżeli chodzi o ciągłośc dezynfekcji. Właśnie o to mi chodziło, też zalewam piro fermentory i drobnice, dobrze wyciąga zapachy i dezynfekuje długo. Tylko zacząłem się zastanawiać czy to nie ma wpływu na plastik, ale wychodzi na to że nie. Oxi słabo działa, nie wyciąga zapachów i szybko traci właściwości, a pozostawia biały nalot po wyschnięciu. Dzięki. Edytowane 14 Stycznia 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Proponuję przeczytać artykuł http://www.piwo.org/index.php?/topic/14975-Mycie-i-Dezynfekcja.-Najpopularniejsze-środki-chemiczne-używane-w-piwowarstwie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się