Jump to content

Zalewanie fermentorów Oxi lub Piro

Recommended Posts

Dobowa kąpiel w NaOH nie będzie lepsza w takim wypadku?

Z dzisiejszego doświadczenia stwierdzić mogę, że 7,5% wodny roztwór NaOH nie zdał egzaminu. Może trzeba użyć bardziej stężonego roztworu. a może - ku czemu się skłaniam NaOH tak na prawdę ssie.

Dobowa kąpiel w NaOH nie będzie lepsza w takim wypadku?

Z dzisiejszego doświadczenia stwierdzić mogę, że 7,5% wodny roztwór NaOH nie zdał egzaminu. Może trzeba użyć bardziej stężonego roztworu. a może - ku czemu się skłaniam NaOH tak na prawdę ssie.

7,5% to faktycznie niezbyt drastyczne środowisko. 

Jeśli chodzi o zapachy to nie ma nic lepszego niż porządny utleniacz, najlepiej podchloryn (ACE, domestos-ale za dużo ma detergentu). Tylko trzeba dobrze wypłukać.

Jak najmniej chemii, zalewaj pojemnik przed nastawem, i umyj pojemnik po opróżnieniu, wystarczy

potwierdzam

po co kombinować?

Ja nawet nie zalewam, tylko przed użyciem (do fermentacji lub rozlewu) myję go ok. 1-2 litrowym roztworem oxy - tak normalnie - ręką i daje do odcieknięcia w wannie. A po użyciu, to ciepła woda i ściereczka jednorazowa (żeby nie uszkodzić zbiornika podczas czyszczenia osadów drożdży).

Co do pirosiarczynu sodu, to od dwóch lat zalewam wiaderka i wężyki, jak są nieużywane, i nie zauważyłem negatywnego wpływu tego środka na plastik. Przejrzałem trochę forum i polecam ten wątek co do doświadczeń innych forumowiczów w temacie: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/page-6?hl=%20pirosiarczyn%20%20sodu

Co do środków typu Oxi/nadwęglan sodu, to wydaje mi się, że ich aktywnośc szybciej przemija i zalewanie sprzętu na dłużej może byc nieskuteczne jeżeli chodzi o ciągłośc dezynfekcji.

NaOH w zupełności wystarczy 4% roztwór, tylko nie może być on zimny. Dla mnie w domu jest upierdliwa, używam tylko czasami do naczynia, które mi służyło do robienia starterów, a z racji kształtu trudno było domyć je szczotką.

Do większości zabrudzeń wystarczy roztwór nadwęglanu, który jest zarówno tańszy, jak i bezpieczniejszy w stosowaniu od NaOH.

Piro zalewam wiadra, jeśli była infekcja i czasami wrzucam część drobnicy, poza rurką z zaworkiem grawitacyjnym - po kilku zalaniach końcówka zaczęła się rozpadać.

Zapachem z wiadra się nie przejmuję, chyba że byłby bardzo intensywny i "poinfekcyjny".

Jeśli chodzi o czyszczenie pojemników to do każdego w zupełności wystarczyła gąbka, płyn do mycia naczyń i ewentualnie trochę wrzątku, jeśli żywice, zaschnięte drożdże i inne badziewia trzymały się mocno. Do tego wysuszenie wiadra, a przed użyciem spryskanie oxi.

Co do pirosiarczynu sodu, to od dwóch lat zalewam wiaderka i wężyki, jak są nieużywane, i nie zauważyłem negatywnego wpływu tego środka na plastik. Przejrzałem trochę forum i polecam ten wątek co do doświadczeń innych forumowiczów w temacie: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/page-6?hl=%20pirosiarczyn%20%20sodu

Co do środków typu Oxi/nadwęglan sodu, to wydaje mi się, że ich aktywnośc szybciej przemija i zalewanie sprzętu na dłużej może byc nieskuteczne jeżeli chodzi o ciągłośc dezynfekcji.

Właśnie o to mi chodziło, też zalewam piro fermentory i drobnice, dobrze wyciąga zapachy i dezynfekuje długo. Tylko zacząłem się zastanawiać czy to nie ma wpływu na plastik, ale wychodzi na to że nie.

Oxi słabo działa, nie wyciąga zapachów i szybko traci właściwości, a pozostawia biały nalot po wyschnięciu.

Dzięki.

Edited by WithoutStress