WithoutStress Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Witam, tak się zastanawiam, czy mogą być jakieś skutki uboczne zalewania (ok.1-2l.) pustych fermentorów, gdy nie są używane, roztworem Oxi lub Pirosiarczynu potasu? Chodzi mi o ewentualną reakcje z plastikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maro86 Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Bardziej w tej sytuacji bym się obawiał osadzenia kamienia z wody ;-) WithoutStress 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 13, 2017 Author Share Posted January 13, 2017 Bardziej w tej sytuacji bym się obawiał osadzenia kamienia z wody ;-) Fakt, o tym nie pomyślałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Ale po co tak robić ? Marcin_K 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 13, 2017 Author Share Posted January 13, 2017 Wydawało mi się że pirosiarczyn "wyciąga" zapach z fermentora, przynajmniej po fermentacji wina gdzie jest dość intensywny i ciężko domyć, zdawało egzamin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Dobowa kąpiel w NaOH nie będzie lepsza w takim wypadku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BEZ ZASAD Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Jak najmniej chemii, zalewaj pojemnik przed nastawem, i umyj pojemnik po opróżnieniu, wystarczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Dobowa kąpiel w NaOH nie będzie lepsza w takim wypadku? Z dzisiejszego doświadczenia stwierdzić mogę, że 7,5% wodny roztwór NaOH nie zdał egzaminu. Może trzeba użyć bardziej stężonego roztworu. a może - ku czemu się skłaniam NaOH tak na prawdę ssie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat159 Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Dobowa kąpiel w NaOH nie będzie lepsza w takim wypadku? Z dzisiejszego doświadczenia stwierdzić mogę, że 7,5% wodny roztwór NaOH nie zdał egzaminu. Może trzeba użyć bardziej stężonego roztworu. a może - ku czemu się skłaniam NaOH tak na prawdę ssie. 7,5% to faktycznie niezbyt drastyczne środowisko. Jeśli chodzi o zapachy to nie ma nic lepszego niż porządny utleniacz, najlepiej podchloryn (ACE, domestos-ale za dużo ma detergentu). Tylko trzeba dobrze wypłukać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syndi Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Jak najmniej chemii, zalewaj pojemnik przed nastawem, i umyj pojemnik po opróżnieniu, wystarczy potwierdzam po co kombinować? Ja nawet nie zalewam, tylko przed użyciem (do fermentacji lub rozlewu) myję go ok. 1-2 litrowym roztworem oxy - tak normalnie - ręką i daje do odcieknięcia w wannie. A po użyciu, to ciepła woda i ściereczka jednorazowa (żeby nie uszkodzić zbiornika podczas czyszczenia osadów drożdży). Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomBombadil Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 Co do pirosiarczynu sodu, to od dwóch lat zalewam wiaderka i wężyki, jak są nieużywane, i nie zauważyłem negatywnego wpływu tego środka na plastik. Przejrzałem trochę forum i polecam ten wątek co do doświadczeń innych forumowiczów w temacie: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/page-6?hl=%20pirosiarczyn%20%20sodu Co do środków typu Oxi/nadwęglan sodu, to wydaje mi się, że ich aktywnośc szybciej przemija i zalewanie sprzętu na dłużej może byc nieskuteczne jeżeli chodzi o ciągłośc dezynfekcji. WithoutStress 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 NaOH w zupełności wystarczy 4% roztwór, tylko nie może być on zimny. Dla mnie w domu jest upierdliwa, używam tylko czasami do naczynia, które mi służyło do robienia starterów, a z racji kształtu trudno było domyć je szczotką. Do większości zabrudzeń wystarczy roztwór nadwęglanu, który jest zarówno tańszy, jak i bezpieczniejszy w stosowaniu od NaOH. Piro zalewam wiadra, jeśli była infekcja i czasami wrzucam część drobnicy, poza rurką z zaworkiem grawitacyjnym - po kilku zalaniach końcówka zaczęła się rozpadać. Zapachem z wiadra się nie przejmuję, chyba że byłby bardzo intensywny i "poinfekcyjny". Jeśli chodzi o czyszczenie pojemników to do każdego w zupełności wystarczyła gąbka, płyn do mycia naczyń i ewentualnie trochę wrzątku, jeśli żywice, zaschnięte drożdże i inne badziewia trzymały się mocno. Do tego wysuszenie wiadra, a przed użyciem spryskanie oxi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 14, 2017 Author Share Posted January 14, 2017 (edited) Co do pirosiarczynu sodu, to od dwóch lat zalewam wiaderka i wężyki, jak są nieużywane, i nie zauważyłem negatywnego wpływu tego środka na plastik. Przejrzałem trochę forum i polecam ten wątek co do doświadczeń innych forumowiczów w temacie: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/page-6?hl=%20pirosiarczyn%20%20sodu Co do środków typu Oxi/nadwęglan sodu, to wydaje mi się, że ich aktywnośc szybciej przemija i zalewanie sprzętu na dłużej może byc nieskuteczne jeżeli chodzi o ciągłośc dezynfekcji. Właśnie o to mi chodziło, też zalewam piro fermentory i drobnice, dobrze wyciąga zapachy i dezynfekuje długo. Tylko zacząłem się zastanawiać czy to nie ma wpływu na plastik, ale wychodzi na to że nie. Oxi słabo działa, nie wyciąga zapachów i szybko traci właściwości, a pozostawia biały nalot po wyschnięciu. Dzięki. Edited January 14, 2017 by WithoutStress Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 Proponuję przeczytać artykuł http://www.piwo.org/index.php?/topic/14975-Mycie-i-Dezynfekcja.-Najpopularniejsze-środki-chemiczne-używane-w-piwowarstwie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now