Przemall Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Dobra, skoro Ty jesteś jednym z tych, którzy tak nie uważają, to myślisz, że coś temu piwu pomoże? Właśnie je zabutelkowałem, ale pierwsze wrażenie jest takie, że tego się nie da pić, goryczki takiej zwykłej zupełnie nie czuć tylko to ściąganie takie potworne i taka dziwna gorycz nieprzyjemna po przełknięciu. Nagazowanie coś poprawi? Przypomnę, że BLG początkowe 6, końcowe 4.5. Alkoholu będzie 1%, 0.8% z fermentacji i 0.2% z refermentacji. Edytowane 6 Lutego 2017 przez Przemall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 to myślisz, że coś temu piwu pomoże? czas i Twoja cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Ehhh, a miało być takie lekkie na szybko, zwykle wypijam całą warkę zanim się zdąży nagazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Mam jeszcze takie pytanie, to mocniejsze piwo ostatecznie ma 22BLG, w aromacie czuć paloność bardzo wyraźnie oraz chmiele. Chciałem chmielić na zimno, zostało mi 80g challengera 80 cascade i 20g citry. Chmielić czy nie? Czy chmiel może przykryć paloność? chciałbym aby ona była wyczuwalna, żeby coś mogło skontrować ten chmiel. A z drugiej strony, chciałbym też mocniejszy aromat chmielowy. Edytowane 8 Lutego 2017 przez Przemall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenith Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Mam jeszcze takie pytanie, to mocniejsze piwo ostatecznie ma 22BLG, w aromacie czuć paloność bardzo wyraźnie oraz chmiele. Chciałem chmielić na zimno, zostało mi 80g challengera 80 cascade i 20g citry. Chmielić czy nie? Czy chmiel może przykryć paloność? chciałbym aby ona była wyczuwalna, żeby coś mogło skontrować ten chmiel. A z drugiej strony, chciałbym też mocniejszy aromat chmielowy. Z tego co można wyczytać na forum to chmiele i tak znikna po dłuższym okresie leżakowania. RIS powinien odpoczywać i układać się co najmniej 3 - 4 miesiące. Jak nawet będzie po tym okresie zbyt gorzkie to możesz czekać do następnej zimy. Ja właśnie taki mam zamiar. Przygotowuję się do RISa, którego będę pił w następną zimę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenith Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 A propo RISa to się dołączę: Co myślicie o takiej recepturze: http://brewness.com/pl/recipe/ris-lune-noire/view Wiem że może za mało chmielu ale mieści się w stylu i skoro słodowość przykryje goryczkę tak czy inaczej... A nie chcę pakowac tam 300g chmielu. Zresztą już zrobiłem zamówienie i chciałem tylko poznać waszą opinię. Przyda się na przyszłość. Ps. To moje pierwsze dwa posty więc jeśli coś nie tak to zapraszam do hejtowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Co myślicie o takiej recepturze: http://brewness.com/...lune-noire/view Jedna saszetka US- 05 na 20 litrów i 25 Blg to stanowczo za mało. Użyj kalkulatora do wyliczenia potrzebnej ilości drożdży, chyba że ktoś z większym doświadczeniem Ci tu napisze ile powinieneś dodać grzybków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenith Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Co myślicie o takiej recepturze: http://brewness.com/...lune-noire/viewJedna saszetka US- 05 na 20 litrów i 25 Blg to stanowczo za mało. Użyj kalkulatora do wyliczenia potrzebnej ilości drożdży, chyba że ktoś z większym doświadczeniem Ci tu napisze ile powinieneś dodać grzybków. Planuję zrobić tak jak bnp uskutecznia. Porządnie napowietrzyć tak aby piana była obfita i na ta piankę zadać nieuwodnione drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Mr.Malty dla 5 galonow 25 blg wylicza niemal 2 paczki (19 g) drożdży suchych.Ja bym się posłuchał tych wyliczeń, a dodatkowo uwodnił te drożdże. Po dwóch ostatnich nieuwodnionych dolniakach nie będę już sobie fundował nerwów w temacie. Edytowane 9 Lutego 2017 przez zasada Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Planuję zrobić tak jak bnp uskutecznia. Porządnie napowietrzyć tak aby piana była obfita i na ta piankę zadać nieuwodnione drożdże. Ja bym jednak to przemyślał i posłuchał się bardzie doświadczonych, @Zasada pokazał Ci wyliczenia i napisał jak zadać, żeby nie było wtopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenith Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 A bnp nie jest doświadczony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) 2 saszetki to 19g? US-05 są pakowane po 11.5g (sorry nie doczytałem). Spokojnie wystarczy Ci, zwłaszcza, że nie uzyskasz takiej wydajności na poziomie 75%. Powyżej 20BLG wydajność spada na łeb, na szyje, chyba, że masz bardzo duży garnek, będziesz wysładzał ile się da a potem odparujesz. Dobrze napowietrz i te drożdże dadzą radę, z resztą tak jak mówiłeś, zamówienie już złożone, więc nie ma co gadać. PS: Jednak polecam uwodnić Edytowane 9 Lutego 2017 przez Przemall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenith Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 2 saszetki to 19g? US-05 są pakowane po 11.5g (sorry nie doczytałem). Spokojnie wystarczy Ci, zwłaszcza, że nie uzyskasz takiej wydajności na poziomie 75%. Powyżej 20BLG wydajność spada na łeb, na szyje, chyba, że masz bardzo duży garnek, będziesz wysładzał ile się da a potem odparujesz. Dobrze napowietrz i te drożdże dadzą radę, z resztą tak jak mówiłeś, zamówienie już złożone, więc nie ma co gadać. PS: Jednak polecam uwodnić Garnek 50l. Zalatwilem juz sobie 2 saszetkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się